Du har tatt din siste bit av bløt og vassen lutefisk

Matbloggeren Fru Timian husker med skrekk og gru «lutefisk-suppen» hun fikk servert i barndommen. Men nå som hun har knekt koden til fast lutefisk, har hun begynt å elske den snåle retten.

Det finnes to typer mennesker. De som liker lutefisken bløt i fisken, og de som liker lutefisken fastere i fisken (og da teller vi ikke med alle dem som skyr lutefisk som pesten). 

Lutefisk er tørrfisk av som regel torsk som er vannet ut, lutet, og vannet ut igjen. Siden fisken har vært gjennom denne nokså spesielle prosessen, inneholder lutefisken mye vann.  

Det er lutefiskens høye innhold av vann som nok må ta mye av skylden for at mange nordmenn ikke kan fordra lutefisk.

For med en fisk som inneholder mye væske – og som ofte i tillegg tilberedes i kokende vann – er det ikke til å unngå en veldig vassen og geléaktig konsistens som kan være vanskelig å elske.

Men det finnes håp for alle som ikke er fan av lutefisk – eller som liker smaken, men misliker konsistensen.

Hemmeligheten er nemlig salt, aluminiumsfolie og steking i ovn. Ved å salte fisken i et par timer før steking, trekkes nemlig mye av væsken ut av lutefisken. Når du deretter steker fisken i ovnen med aluminiumsfolie over langpannen, holder resten av fuktigheten seg inne i fisken. 

Marit, som er kvinnen bak matbloggen Fru Timian, har sterke minner fra barndommens bløte lutefisk:

-  Hjemme hos oss i Trøndelag, var det koking i kjele som gjaldt, og resultatet ble en skikkelig lutefisk-suppe med vannaktig og dissende lutefisk, forteller Marit. 

Men nå som hun har begynt å tilberede lutefisk på sin egen måte, har hun blitt veldig glad i lutefisken.

- Når du bruker ovnen, får du ikke bare en fastere fisk, men du får også frem mer smak fra fiskestykket. Og ikke minst, får du en fisk som flaker seg når du spiser den, sier Marit.

Her er Fru Timian sin 10-trinns guide til perfekt lutefisk som er fast i fisken. Gi lutefisken en sjanse!

1. Velg ferdig utvannet fisk

Med mindre du har lyst til å tilbringe over to uker med vanning og luting av tørrfisk, er det en fordel å gå for ferdig utvannet lutefisk. 

- Jeg pleier å velge en vakuumpakket, ferdig utvannet lutefisk. Jeg synes kvaliteten på ferdig lutefisk har tatt seg mye opp de siste årene, sier Marit.

2. Beregn nok fisk

Når Marit lager lutefisk til familien, beregner hun en halv kilo lutefisk per person.

- Hvis du har seriøse lutefiskelskere til bords, bør du beregne enda mer. Til et ekte lutefisklag trenger du minst 700 til 800 gram per person, sier Marit.

3. Del fisken i porsjonsstykker 

Skjær fisken i passe store porsjonsstykker på 8-10 cm, og legg dem på en rist over en langpanne med skinnsiden ned.

- Når du bruker en rist, kan vannet som kommet ut av fisken renne ned og samles i langpannen, i stedet for å koke inn i fisken og gjøre den bløt, sier Marit. 

4. Strø salt over fiskestykkene

Fordel salt jevnt utover fiskestykkene. Som vi forklarte lenger oppe i saken, er dette viktig for å få en fastere fisk. Saltet trekker væske av fisken, og «stramme opp» fiskestykket.

– Saltet er med på å gjøre fiskekjøttet fastere i konsistensen, og gjør det mer delikat å spise, sier Marit.

 5. La fisken stå i 1-2 timer 

Når du har saltet fiskestykkene, skal fisken få stå og godgjøre seg i kjøleskapet i opptil 2 timer.

I løpet av denne tiden trekker fisken til seg en del av saltet, og får akkurat passe saltsmak. 

- Hvis du kun har tid til å la fiskestykkene hvile i 20 til 60 minutter, trenger den ikke å stå i kjøleskapet, men kan stå utildekket og temperere seg på kjøkkenbenken, sier Marit.

Fru Timians lutefisk med bacon, lefse og ertestuing. Foto: Marit / Fru Timian  

6. Skyll av saltet

Etter hviletiden skyller du fisken under rennende vann i springen. Hell også ut væsken som har samlet seg i langpannen under fisken.

– For at fisken ikke skal bli for salt, må den skylles godt, slik at det overflødige saltet blir fjernet, sier bloggeren.

7. Stek fisken i ovnen med aluminiumsfolie

Nå er lutefisken klar for steking i en ovn som er forvarmet til 200 grader.

– Legg fiskestykkene rett i langpannen uten risten, og uten å krydre noe mer. Den er nå ferdig salta, og pepper tilsetter du ved servering. Dekk formen med et lag aluminiumsfolie, slik at fuktigheten holder seg inni fisken, sier Marit.

Aluminiumsfolie kan reagere med lut, og få en mørk farge. Pass derfor på at folien ikke kommer nær fisken, men ligger som et lokk over langpannen. Har du dampovn, trenger du ikke å dekke til fisken. 

9. Stek fisken i 30-40 minutter

Lutefisken skal steke i ovnen i 30 til 40 minutter. Sjekk fisken etter 30 minutter. Den er ferdig når kjøttet flaker seg, og har skiftet farge fra transparent til mer hvitt kjøtt.

– Bruker du loinstykker fra fileten, tar det mellom 30-40 minutter før fisken er ferdig. Bruker du fiskestykker med bein tar det av og til litt lengre tid, legger hun til.

10. Server straks

Tilbehøret bør du gjøre klart mens fisken er i ovnen, tipser bloggeren.

– Det er en fordel å starte med tilbehøret i god tid, fordi fisken smaker aller best hvis du serverer den rett fra ovnen. Vi pleier derfor å steke fisk i to omganger, slik at du alltid har rykende varme stykker til gjestene dine, sier hun.

Marit anbefaler kokte gulrøtter, ertestuing, stekt bacon og potetlefse som tilbehør. 

– I Trøndelag, hvor jeg kommer fra, spiser vi lutefisk som wrap. Vi var tidlig ute med denne tradisjonen, og ruller alt inn i potetlefsa. Du klarer å spise de første to-tre bitene for hånd, og så må du hjelpe til med kniv og gaffel etterhvert som potetlefsa faller fra hverandre, sier hun lattermildt.

>> Se oppskriften på fast lutefisk med tilbehør på matbloggen Fru Timian