Edels beste sausetriks for brun saus

Matblogger Edel avslører sine aller beste triks slik at du kan naile denne enkle sausen.

For å lage brun saus trenger du kun tre ingredienser: smør, mel og kjøttkraft, forteller matblogger Edel Granerud Randgaard. 

- Brun saus er den enkleste sausen du kan lage. Det er også den som blir mest brukt, så denne oppskriften er det bare å lære seg først som sist, mener matbloggeren.

Heldigvis har hun en smart huskeregel som gjør at du aldri mer trenger å slå opp på nett når du skal lage brun saus, nemlig 2 + 3 = 5.

- Det vil si at du bruker 2 spiseskjeer smør, 3 spiseskjeer mel, 5 desiliter kraft, forklarer hun.

SOYASAUS OG LAURBÆRBLAD

Om du er ute etter å perfeksjonere har Edel et par ingredienser til som vil ta sausen fra kjempegod til fenomenal.

-For det første anbefaler jeg å tilsette en dæsj soyasaus. Det kommer definitivt til å heve smaken, men den inneholder mye salt, så vær forsiktig når du salter til slutt, forklarer hun.

Matbloggeren foreslår til slutt å tilsette en hemmelig ingrediens som ikke er så vanlig.

-Hiv i ett laurbærblad, smiler hun lurt.

-Det gir sausen ekstra god aroma, lover Edel.

LES OGSÅ: Elins ertesuppe koster kun 15,34 kroner per porsjon

FREMGANGSMÅTE

Når det gjelder fremgangsmåten er Edels viktigste tips å brune smør og mel godt slik at du får et smakfullt utgangspunkt for å lage en fantastisk saus. 

- Utover det er det viktig å koke den inn til rett konsistens. Sausen skal være ganske tykk, mørk og glatt, forteller hun.

Tilsett gjerne en dråpe sukkerkulør om du vil ha en penest mulig brunfarge.

Edel anslår at jobben tar omkring 20 minutter fra start til slutt.

- Er du ute i god tid og trenger å holde den varm frem til servering kan du bare la den stå og trekke på svak varme, tipser matbloggeren.

LES OGSÅ: Ingrediensene som gir de aller beste spanske kjøttbollene

KJØTTKAKETIPS

Edel bruker brun saus til fiskekaker, skinkestek, karbonader, kjøttpudding og kålpudding, i tillegg til kjøttkaker da, selvfølgelig. 

Hennes beste kjøttkaketips er å lage for mye. Restene fryser hun deretter ned i den brune sausen.

- På den måten kan du ha billig og rask middag på travle hverdager, tipser Edel, som blogger under eget navn på Edels mat & vin

Edels oppskrift på brun saus

Du trenger (4-6 porsjoner): 

2 ss smør
3 ss hvetemel
5 dl kjøttkraft
1 ts soyasaus
1 laurbærblad
Salt og pepper
1 dråpe sukkerkulør

Slik gjør du:  

1. Smelt smør, tilsett mel og brun melblandingen over svak varme til blandingen får en nøttebrun farge.

2. Spe med kraft, litt og litt om gangen.

3. Tilsett soyasaus og laurbærblad og la sausen trekke i ca. 10 minutter.

4. Smak til med salt og pepper.