I stedet for et fat med deilige kanelboller kan du vel like godt lage en hel kringle? Kanelbollekringle ser imponerende ut, men er faktisk enkelt å lage.

Elsker du kanelboller? Prøv kanelbollekringle!

Det skal godt gjøres å være i dårlig humør når duften av kanelboller brer seg i huset. Når det faktisk er ei hel kanelbollekringle i ovnen, er det duket for en ren lykkestund!

Kanelboller kan konke ut alle slags herlige bakverk, så hvorfor ikke slå skikkelig på stortromma og klaske til med ei kringle som får kaffekoppene til å klirre og tennene til å løpe i vann?

Triksene med gjærbakst

Jovisst går det an å mislykkes med gjærbakst, men det er mye lettere å lykkes! Følger du noen enkle regler, går det som regel veldig bra. Her er noen enkle tips:


HEVE TIL NYE HØYDER: Dekk alltid til deigen når den hever, da hindrer du at den tørker ut. Et kjøkkenhåndkle eller plastfolie gjør susen. FOTO: Istock

1. Riktig temperatur

37 ˚C – altså kroppstemperatur – er fint å lage gjærbakst med, men har du anledning til å la deigen heve litt lenger, gjør det ikke noe om væsken er kjøligere. 

Tvert imot, om du bruker romtemperet væske får gjæren tid til å utvikle seg og jobbe skikkelig, og du kan få enda luftigere og bedre kanelboller eller -kringler.

Deigen skal heve til dobbel størrelse, og jo varmere væsken er, jo fortere går det. Men bare inntil et visst punkt! Blir temperaturen over 37 ˚C, hever ikke deigen så godt lenger, og ved 50 ˚C dør gjærsoppen og kringla blir flat.

Så pass på at væsken ikke er heitere enn du sjøl er, og har du tid til å heve deigen lenger enn en time, bruk gjerne romtemperert væske.

😋I KRINGLEHUMØR?: Slik lager du en uimotståelig sjokoladekringle😋


KOM IGJEN, GLUTEN!: Når du knar godt, setter du i gang glutenet slik at deigen hever godt. FOTO: Istock

2. Elt i 10 miutter

Det er ikke nok å bare samle deigen, den skal knas skikkelig også. Det holder med 10 minutter, men å kna for hånd i 10 minutter kan fort bli lenge nok...

Bruk gjerne en kjøkkenmaskin, men husk at eltingen også øker temperaturen i deigen, så om du elter med maskin kan du godt bruke kjøligere væske og kjøre på lav hastighet. 

Husk at deigen skal etterheve i minst 45 minutter!

😇HEFTIG TIPS: Glasuren som løfter kanelbollene til himmels! 😇

3. Pass på når du steker

Joda, kanelbollekringla steker seg fint sjøl, men sukkeret i deigen gjør at skorpen fort kan bli brun. Hvis du ser at kringla blir brun lenge før steketiden er over, kan du enten skru ned varmen litt, eller legge litt bakepapir på toppen for å skjerme. 

Kilde: brodogkorn.no

LES OGSÅ: Glad i brownie og ostekake? Her får du begge i samma kaka!


LITT TÅLMODIGHET TIL: Avkjøl kanelbollekringla på rist. Vi VET at det er vanskelig, men la baksten hvile litt før du skjærer i den. Bakeprosessen fortsetter nemlig litt lenger etter at den er ute av ovnen.

Oppskrift på kanelbollekringle

DU TRENGER:
0,5 kg
hvetemel
1/4 l h-melk
75 g sukker
1/2 ts salt
1 ts kardemomme
1 egg
25 g fersk gjær
75 g smør i terninger

Fyll:
125 g smør
125 g sukker
2 ss kanel

Slik gjør du:

1. Løs gjæren opp i lunken melk (ca. 37 ˚C eller kjøligere) og la gjæren løse seg opp. 

1. Ha alle ingredienser unntatt smøret i en eltebolle, og elt i ca. 15 minutter eller til deigen er smidig og slipper kantene. Tilsett smør i terninger, og elt i nye 15 minutter. Pass på at alt smøret er eltet godt inn i deigen.

2. Legg deigen over i en egnet bolle til heving, dekk med plastfolie, sett den lunt, og la den heve til dobbel størrelse.

3. Sett ovnen på 200 °C.

4. Ha deigen på et melet bakebord, og kjevle ut deigen til en rektangulær leiv.  Den skal være ganske tynn, ca. 20x40 cm.

5. Smør på mykt kanelsmør. Rull leiven på langs. Legg den med skjøten ned og skjær rullen i to på langs, la det være igjen noen centimeter i den ene enden. Flett sammen de to lengdene, med snittflatene opp og form den til en krans. Press sammen skjøtene.

5. La kransen etterheve under klede i ca. 45 minutter. Pensle kransen med sammenvispet egg. Stekes midt i ovnen ved 200 °C til kransen er gjennomstekt og gyllen (ca 30 minutter).