Enkel blomkålsuppe med 3 ulike toppinger

Edel forteller deg alt du trenger å vite for å lykkes med den varmende og gode suppen.

- Blomkålsuppe er kjapp og god mat, som er enkelt å lykkes med, lover Edel Randgaard fra matbloggen Edels mat & vin. 

Matbloggeren, som simpelthen elsker norsk tradisjonsmat, lager blomkålsuppe både til lunsj i helgene og middag på hverdagene nå som høstmørket senker seg.

- Med sin milde og gode smak er jo dette den ultimate høstsuppen. Blomkålen smaker dessuten aller best nå som den er i sesong – billig er den og, tipser Edel. 

LES OGSÅ: Gulasj er en genial restesuppe

LITE KAN GÅ GALT

Det er lite som kan gå skeis med en blomkålsuppe, bekrefter eksperten.

-Bare pass på å røre litt i kjelen underveis så den ikke brenner seg, og bruk stavmikseren lenge nok, så suppen blir glatt og kremet. Fløte gir naturligvis best konsistens. Selv bruker jeg alltid kremfløte ettersom matfløten skiller seg om den blir for varm, tipser matbloggeren.


Foto: Nussara Guldberg.

Videre er fersk blomkål og kraft et «must», synes Edel.

-Lag gjerne kraften selv, men buljongterninger fungerer helt greit, forsikrer hun.

LES OGSÅ: Lasagnesuppe er skikkelig trøstemat!

SPRØSTEKT BACON

Blomkålsuppeeksperten synes den blir ekstra god toppet med et smaksrikt garnityr. Selv er hun svak for den klassiske varianten med sprøstekt bacon.


Foto: Nussara Guldberg.

- Jo sprøere jo bedre. Ekstra sprøtt blir det om du steker det i stekeovnen. Det er også enkelt. Bare legg baconet på en stekeplate med bakepapir og stek på 175 grader i 15-20 minutter.

Med litt finsnittet gressløk blir dette helt topp, lover hun.

LES OGSÅ: Har du smakt tacosuppe?

ALTERNATIV TOPPING

Som variasjon liker Edel å toppe blomkålsuppen med røkelaks og dill, sprøstekt spekeskinke eller stekte scampi.


Foto: Nussara Guldberg.

- Det er kjempegode alternativ. Jeg anbefaler spesielt stekte scampi. De bare freser du i en panne hvor du har surret hakket sjalottløk og chili i litt olje. Med en gang scampiene skifter farge til rosa er de ferdige. Det tar circa 4 minutter. Om du bruker ferdigkokte scampi trenger de kun 2 minutter.

Også her smaker det nydelig med finsnittet gressløk.


Foto: Nussara Guldberg.

FULLVERDIG MÅLTID

Ettersom blomkålens milde smak passer til nesten alt innen kjøtt og fisk er det enkelt å gjøre denne suppen til et fullverdig måltid.

-Så lenge du har proteiner i suppen og godt brød ved siden av blir du god og mett av blomkålsuppe, forsikrer Edel, som har et ekstra triks i ermet for å gjøre suppen ekstra mettende.

-Spar på litt av den kokte blomkålen og rør den inn i suppen mot slutten, så blir det litt mer «å tygge på», tipser matbloggeren, som blogger under eget navn

Oppskrift på enkel kremet blomkålsuppe

Dette trenger du (4 porsjoner): 

2 blomkål
1 liten gul løk
1/2 purre
10 dl grønnsaksbuljong
2 dl kremfløte
olivenolje
Salt
Hvit pepper
Valgfri topping: Sprøstekt bacon, scampi eller røkelaks + urter

Slik gjør du:

1. Kutt blomkål i biter. Hakk løk og purre.

2. Fres alt i en kjele med litt olivenolje. Tilsett grønnsaksbuljong. 

3. La det koke til blomkålen er mør.

4. Kjør så suppen i en blender eller bruk en stavmikser til suppen er helt glatt. 

5. Sil suppen og hell den tilbake i kjelen.

6. Tilsett fløte og la det koke noen minutter.

7. Smak til med salt og pepper. Smak godt på suppen først, da buljongen ofte kan være ganske salt.

8. Tilsett gjerne valgfri topping, dryss over litt urter og server suppen med godt brød.