5 spennende (og realistiske) matpakker til skolestart

Med denne ukesmenyen slipper du å lure på hva barna skal ha i matpakken den neste uken. Kanskje fører det til at du innfører faste temadager?

Etter å ha laget det som føles som 7 millioner matpakker, kan det begynne å bli vanskelig å finne på noe nytt. I en hektisk hverdag er det fort gjort å ende opp med masseproduksjon av brødskiver med smør og ost.

Så lenge barna spiser maten sin, er jo brødskiver helt greit. Men føler du for å overraske med litt mer spennende matpakker denne uken, kan denne matpakkemenyen hjelpe deg. Vi har nemlig satt sammen en fiks ferdig ukesmeny med fem varierte matpakker – så slipper du i alle fall denne uken å tenke på hva du skal ha i barnas matpakke. 

Menyen er enkel, tar lite tid, og er i tillegg sunn og god. Ta gjerne barna med i planleggingen - så blir lunsjen et høydepunkt mer enn et ork.

   > - Barna mine digger disse grove ostehornene

Temadager

Et annet tips er å ha faste tema til ulike dager. Du kan for eksempel ha mandag som brøddag og tirsdag som middagsrestdag. Onsdag kan bestå av wraps, mens torsdag er «bolle»-dag. Fredag kan være den store matpakkespyddagen. Slik blir det lettere å planlegge og innføre faste handlerutiner.

Er du virkelig av den organiserte typen, kan du benytte deg av en matpakkekalender, der du skriver ned matpakkene for hele uken.

Se forslagene under og få tips til hva du kan sende med i matpakka til barna når skolen starter opp igjen:

>    Læreren og trebarnsmoren sverger til polarbrød i matpakka

MANDAG: Brødskiver 

På mandag kan du starte enkelt med brødskiver med pålegg, nøtter og frukt. Det skal ikke mye til for å lage brødskivene litt ekstra spennende. Varier brødtype og pynt med grønnsaker med sterke farger. Har du prøvd å gi barna dine reddik som snacks?

Tips: Grove kornprodukter holder barna mette lenger, så velg gjerne produkter med minst 75 prosent fullkorn.

Forslag til pålegg:

  • Pesto og gulost med ruccula
  • Gulost og skinke med salat, paprika og agurk
  • Leverpostei, majones og agurk
  • Makrell i tomat, stekt fisk eller fiskekaker med agurk og remulade
  • Tomat, majones og pepper

TIRSDAG: Rest er best

Middagsrester er en sikker vinner i matboksen. Det er enkelt å lage litt ekstra middag når du først er i gang, som kan brukes til skolemat dagen etter.

Fyll det store rommet i matboksen med middagsrestene, som for eksempel pastasalat. Fyll det mellomste rommet med ost, skinke eller noe annet med proteiner. Fyll det minste rommet med grønnsaker, bær, frukt eller yoghurt, så har du et fullverdig og sunt måltid.

Tips: Barn liker best oppskåret frukt. Press litt sitronsaft over så holder den seg frisk og saftig. 

   > Oppskriften på luftige horn har vært populær i 40 år

ONSDAG: It's a wrap 

Fylte wraps eller potetlomper er godt og enkelt. De kan fylles med det meste og tar ikke lang tid å forberede.

Er du travel om morgenen, er dette mat som tåler å ligge i kjøleskapet over natten slik at du kan lage dem kvelden før. Legg ved noen grønnsaker og litt yoghurt så har du en delikat, sunn og enkel lunsj.

Tips: Bind wrapsen sammen med litt hyssing, så holder de fasongen.

Forslag til fyll:

  • Smøreost, skinke og ruccula
  • Kylling, paprika, mais, salat og tacosaus
  • Laks, salat, agurk, paprika og tomat
  • Skinke, ost, salat og mais

>   Middagswrapsen som verken krever steking, baking eller koking

TORSDAG: Kaker og boller er lov!

Det er ikke alle kaker som er usunne. Kjøttkaker, fiskekaker, kjøttboller eller fiskeboller er sunt og kan gjerne spises kalde. Legg dem på brødskiva med salat, majones eller remulade.

Tips: Skjær brødet i skiver og frys ned. Smører du skivene mens de er frosne, er brødet tint og ferskt til matpakken skal spises.

   > Det er faktisk en kunst å steke løk

FREDAG: Matpakkespyd

Miks med farger, mønstre og ingredienser - og gjør fredagslunsjen til en fest. Legg tannpirkere sammen med biter av grønnsaker eller ostebiter i matboksen, så kan barna lage egne minispyd eller pynte brødskivene selv. 

Forslag til matpakkespyd:

  • Kjøttboller og cherrytomater
  • Fiskepudding, agurk og babymais
  • Kyllingbiter, paprika og fetaost
  • Pølsebiter, ost og agurk
  • Skinke, ost og druer
  • Ost og eplebiter

   > Ingen vet hvorfor disse luftige hornene er så populære