Med fransk fiskesuppe – eller bouillabaisse – får du det aller beste av fisk, skalldyr og smaker som havet har å by på. Her får du oppskriften.

Fristende fiskesuppe på fransk vis

Nå snakker vi ekte saker, altså. Fransk fiskesuppe – eller bouillabaisse – er en tallerken med smakebiter av det aller beste havet har å by på.

Skal vi helt til bunns i den franske fiskesuppa bouillabaisse, havner vi i havnebyen Marseille. Her kokte fiskerne suppe på fisk de ikke fikk solgt, altså var det opprinnelig mer som en restemiddag, og ikke særlig eksklusivt. 

Men ettersom retten har utviklet seg er det blitt rene gourmetmåltidet, og i Frankrike bør det helst være minst tre fiskesorter i suppa. 


REKESKALL: Her er det mye god smak! Hver gang du spiser reker, bør du spare på skallet og koke kraft på det, så har du til fremtidige fiskesupper. Frys gjerne ned skallene kok kraften senere. FOTO: Istock

Kok kraften selv

Den aller beste smaken får du om du koker kraft til suppa selv. Da får du også utnyttet råvarene til fulle, og det i seg selv er en god følelse. Bra for både smak og samvittighet, altså!

Så ikke la skallene fra skalldyrene gå i søpla før du har fått brukt dem for hva de er verdt. Du kan også bruke avskjær fra fisken som fiskeskinn, bein og hode, om du har kjøpt hel fisk.

Suppa skal du uansett sile både én og to ganger, så alt det ulekre forsvinner og bare de aller lekreste smakene bli igjen... 

Kjøttet fra skalldyrene sparer du bare på helt til slutt og legger i rett før servering. 

TIPS: Slik lager du hønsekraft
... og etter det:
Slik lager du hønsesuppe med asiatiske smaker 🐔

Saus til fiskegryta

Vil du være superfransk, serverer du rouille til bouillabaissen (eller saus til fiskesuppa, som det heter på godt norsk!)

Dette er i bunn og grunn en aioli tilsatt safran (har du ikke safran kan du bruke gurkemeie og kajennepepper). Ikke så mystisk som det høres ut altså, men veldig godt å dyppe brødet i. 

Vel bekomme!

🐟LES OGSÅ: Her er fiskegryta barna vil elske! 🐟

Oppskrift på fransk fiskesuppe

 
SMAKER: Synd at du ikke kan smake på bildet, da hadde du kjent det beste havet har å by på. Bare én ting å gjøre: Lag suppa sjøl!

DU TRENGER (TIL 4 PERSONER): 
Kraft:
3 ss
olivenolje
1-2 krabbeskall
1 hummerskall
200 g ferske reker
1 hvitløk
1 bunt persillestilker
2 stangselleri
1 purreløk

Suppe:
2 ss
tomatpuré
3 tomater
3 l vann
2 laurbær
1 kvist timian
2 skiver appelsinskall
1 ts gurkemeie
Salt og kajennepepper
Sitron

Til servering:
1
fennikel
1 kg blåskjell
500 g hvit fisk

 Slik gjør du:

1. Rens krabbe, reker og hummer. Du skal bruke skallet, sett skalldyrkjøttet i kjøleskapet inntil videre.

2. Grovhakk hvitløk, persillestilker, selleri og purre. 

3. Bruk en stor gryte, ha i olivenolje og fres både skall og grønnsaker på sterk varme.

4. Ha i tomatpuré og tomater og fres litt til. Ha i vann, laurbær, timian, appelsinskall og safran.

5. Kok opp og la suppa koke i 15 minutter på sterk varme. Trekk gryten fra varmen og ta opp krabbeskallene. Bruk en stavmikser til å blande godt. Sil deretter suppa to ganger og smak til med salt, kajennepepper og litt sitron.

6. Før servering kan du tilsette finstrimlet fennikel og fiskebiter. La fisken trekke i noen minutter.

7. Vask blåskjellene, og kast de som ikke lukker seg. Blåskjellene kan du legge rett i suppegryta og koke under lokk i noen minutter til de åpner seg. Blir det trangt i gryta, kan du dampe dem i litt vann i en separat kasserolle, og legge dem i når du skal servere. 

8. Skalldyrene legger du i rett før servering, disse skal ikke koke – da blir de seige!

8. Server med hvitløkskrutonger og rouille (en rouille er laget som en aioli, men tilsatt safran. Vi har ikke brukt safran, men gurkemeie og kajennepepper. )