Tørt brød trenger slett ikke kastes, bruk det som snacks i stedet! Bytt ut chipsbollen med brød stekt i olje og salt – og server med digg dipp til.

Gammelt brød kan kurere saltsuget ditt

Kaste tørt brød? Langt ifra! Det kan du kose deg med i sofakroken til helga – i stedet for chipsbollen.

– Å kaste mat er en uting. Det handler om respekt for de som har produsert maten vår – bonden, dyrene og naturen, sier kokk, stylist og rådgiver Ann Kristin Møsth Wang, som driver Kampen Bistro i Oslo.

Hun er svært opptatt av å bruke opp alle matrestene. Og brødskalkene er naturligvis intet unntak. 🍞

– Du kan lage fryktelig mye godt med noen dager gammelt brød, selv om det er tørt som bare det, sier Ann Kristin, og ramser opp:

Krutonger, arme riddere, brødrasp, brødpudding, ostesmørbrød, crostini, bruschetta og brødsalat. Gammelt rugbrød er supert i granola, og du kan faktisk også tilsette gammelt brød i brøddeigen, bare kjør det i en blender først, tipser kokken.

LES OGSÅ: Pytt i panne gjør deg mett på budsjett 


SNACKS: Salt og rosmarin sørger for ekstra smak. 

Så her er det ingen unnskyldning for å kvitte seg med brødet – med mindre det blir fuglemat, da. 🐦

Denne gangen har vi laget rugbrødchips og brødsoldater – begge med tilhørende dipper. Med disse oppskriftene får du dessuten tilfredsstilt saltsuget uten å gå på en potetgullsmell!

RUGBRØDCHIPS MED FETAKREM

Har du litt tørt rugbrød, skal det faktisk lite til for å gjøre dem om til chips.

– Bare del opp brødet i trekanter, legg bitene på en stekeplate, drypp olivenolje over og dryss med salt og rosmarin, så gjør ovnen resten, sier Ann Kristin.

Det eneste du må passe på er at du ikke bruker for høy varme, ellers kan de bli brent.

LES OGSÅ: Grissini er genial partysnacks 🎉


KNALL-KOMBO: Rugen smaker ekstra godt sammen med saltet i fetaosten, men du kan fint bruke andre dipper til. Et magrere alternativ er en blanding av Snøfrisk og yoghurt. 

DU TRENGER: 
Noen dager gammelt rugbrød
Olivenolje
Salt
Urter

Fetakrem:
200 g
fetaost
200 g rømme
1 fedd hvitløk, revet
2-3 ss olivenolje
½ sitron
Evt. gressløk, chiliflak/pulver, olivenolje til pynt

SLIK GJØR DU: 

1. Sett stekeovnen på 170-180 ˚C.

2. Del rugbrødet i tynne skiver med en skarp kniv. Del dem diagonalt, og så en gang til, slik at du har fire «trekanter». Legg dem på en stekeplate med bakepapir og drypp over olivenolje.

3. Dryss over litt salt og hakket rosmarin. Bland lett, slik at brødbitene får litt av alt på seg.

4. Fordel utover plata og stek ovnen i 15-20 minutter. Pass på underveis slik at de ikke brenner seg

5. Ha alle ingrediensene til fetakremen i en blender og mos til en jevn dipp.

6. Pynt eventuelt med hakket gressløk, et dryss av chili og litt olivenolje.

SUNNERE KOS: Vegetarnuggets er «junk food» helt uten kjøtt

BRØDSOLDATER MED PAPRIKADIPP

– Brødsoldater er myke og knasende på en gang. Kjempegode! Dette må prøves, frister Ann Kristin.


GIV AKT!: Brødsoldater er rett og slett lange fingertykke brødstaver som er stekt i ovnen. Navnet har de fått på grunn av formen, samt at de er litt stive.

Ettersom brødet er mildt passer det aller best med dipper som er litt barske, som dippen med bakt paprika i oppskriften under.

– Andre gode forslag er guacamole og rød salsa. Eller prøv med en dipp av rømme eller yoghurt smakt til med hvitløk og persille. Om du er ute etter korteste vei til en digg dipp, så kan du bare mikse sammen rød pesto og crème fraîche, tipser Ann Kristin.

DU TRENGER: 
Noen dager gammelt brød
2 ss olivenolje
Flaksalt

Paprikadipp:
3
store røde paprika
6 fedd hvitløk
1 ts paprikapulver
0,5 ts oregano, tørket
Salt og nykvernet pepper

SLIK GJØR DU: 

1. Varm opp stekeovnen til 220 ˚C. Del paprikaene i to på langs, og fjern stilk og kjernehus.

2. Legg paprikaene på stekebrettet med med skinnsiden opp, sammen med hele hvitløksfedd. Bak i ovnen i 20-25 minutter. Ta ut hvitløksfeddene etter 15 minutter, og la paprikaene stå til de tar farge og ser brente ut.

3. Mens paprikaene steker, deler du brødet i litt tjukke skiver, så i fingertjukke staver. Legg dem på et stekebrett med bakepapir og drypp over olivenolje og litt salt. Bland lett, slik at alle får litt olje på seg.

4. Ta ut paprikaen og legg dem i en bolle med plastfolie over. La dem avkjøle lett før du drar av skinnet.

5. Mens paprikaen avkjøler, setter du brettet med brød i ovnen og steker dem gylne, ca. 5 minutter.

6. Ha paprikaen over i en foodprosessor/blender. Klem hvitløken ut av skallet og ha den også i.

7. Tilsett resten av ingrediensene. Kjør det hele til en jevn dipp. Smak til med salt og pepper.