kylling gyros i pita med søtpotetfries og tzatziki Foto: Marias salt og søtt

Gyros i pita er så innmari godt at du glemmer hele tacoen

Gyros i pita er altfor godt til å spises kun når du er på ferie i Hellas – spesielt når den serveres med tzatziki og søtpotetfries inni. Dån!

Lonely planet anser Hellas som et av verdens beste matland. Det er sjelden sterke krydder, her er det råvarenes smak som får vise seg frem. 

Merete Amymoni Skeibrok bak bloggen «God gresk mat» forteller at de vanligste smakstilsetningene er friske eller tørkede urter, sitron og hvitløk, samt salt og pepper. Den norske bloggeren er fullstendig forelsket i gresk mat. Hun har skrevet bøker om gresk mat og fyller bloggen med stadig nye oppskrifter.

- Skal du lage gresk mat må du ha ferske, gode råvarer. Kjærligheten til de gode råvarene er kjennetegnet i gresk kokkelering, forteller hun. 

Se også: Disse rettene er dømt til å bli nye fredagsfavoritter i norske hjem 

De fleste nordmenn gjør feil

Vi kjenner nok best til kebaben her i Norge. Full av saus, ihjelstekt kjøtt, kjøpt på gatehjørnet på vei hjem fra byen i halv tre-draget. Men det er all grunn til å bli litt bedre kjent med gyrosen. 

En ekte, gresk gyros består av mørt, grillet og marinert kjøtt av kylling eller svin, sprø pommes frites, frisk tzatziki, tomat og rødløk – alt servert i et pitabrød. Noen steder kan du også få den med en forholdsvis skarp tomatsaus.

Men det er én feil vi nordmenn ofte gjør. Vi uttaler gyros helt feil! 

- Grekerne synes det er hysterisk når vi turister uttaler gyros som det skrives, med g og y. Egentlig heter det gyropita (jiråpita), det vil si «gyroskjøtt i pita». Akkurat det er ikke så nøye, bare du husker å be om jiiros!, understreker Skeibrok.

Få frem grillpannen 

Mye av smaken i gyros kommer fra måten kjøttet grilles på. Det blir festet i lag på et loddrett spyd som snurrer rundt. Varmen kommer nedenfra og man skraper av kjøttet etterhvert som det er ferdig grillet. 

Matbloggeren kan fortelle at grilling av kjøtt er noe grekerne har drevet med helt siden minoisk tid, for 5-6000 år siden. Men at måten gyroskjøttet grilles på, tredd i flere lag på et vertikalt spyd, kommer derimot fra Tyrkia.

- Da mange grekere ble sendt ut av Tyrkia i første del av 1900-tallet, tok de med seg mange oppskrifter hjem til Hellas. Antakelig var gyros en av dem. 

En litt enklere variant får du ved å bruke kylling grillet i ovnen, på grillen eller på høy varme i stekepannen. Server sammen med frisk tzatziki, varmt pitabrød og sprø søtpotet-fries, så får du en helt fantastisk helgemiddag som faktisk kan ta opp kampen mot tacoen. 

Sprøere? Denne ingrediensen gir ekstra sprø søtpotet-fries 

Spis med hendene

Når gyrosen skal spises, er det bare å legge fra deg bestikket og ta hendene fatt. Form pitabrødet som et kremmerhus etter at du har lagt i fyllet, og pakk det inn i papir. Da griser det mindre når du spiser. Har du besøk, kan du for eksempel sprite opp med papir i fine farger. 

Matbloggeren forteller at hun liker noen strimler med grønn paprika i sin gyros, og at noen liker å ha ketchup og sennep i. Her er det bare å bruke fantasien og nyte resultatet!

Kyllinggyros i pita med søtpotetfries á la Marias salt og søtt

Foto: Maria V. Bondeson / Marias salt og søtt 

 

Dette trenger du (4 porsjoner): 

4 kyllingbryst, skåret i skiver
4 pitabrød
Saften av 1 sitron
4 ss olivenolje
1-2 hvitløksfedd, presset
2 ss tørket oregano
Salt og pepper
4 store salatblader, f.eks. romano eller hjertesalat
2 tomater, i skiver
½ rødløk, i skiver 

Tzatziki:

½ agurk
300 g gresk yoghurt
1-2 hvitløksfedd, presset
2 ss sitronsaft eller rødvinseddik
salt 

Søtpotetchips:

500 g søtpøtet (ca. 2 nokså store søtpoteter)
½ ts paprikapulver eller cayennepepper
2 ss olivenolje 

Slik gjør du: 

1. Sett ovnen på 200 grader. 

2. Lag marinaden. Ha sitronsaft, olivenolje, hvitløk, tørket oregano og salt og pepper i en bolle. Bland det godt sammen. Ha i oppskåret kyllingfilet og vend den rundt i marinaden. Dekk til bollen og sett den i kjøleskapet en halvtimes tid.

3. Skrell søtpotetene og skjær dem i tynne strimler. Legg strimlene utover et stekebrett dekket med bakepapir. Pass på at de ikke blir liggende oppå hverandre, og skulle det bli for fullt kan du bruke to brett. Ringle over olivenolje, dryss over paprikapulver eller cayennepepper (eller litt av begge deler) og bland alt godt slik at det kommer litt olje og krydder på alle potetstrimlene. Sett brettet inn i ovnen på 200°C gjerne med varmluft, og stek i ca. 15-20 minutter, eller til de er sprø og gylne.

3. I mellomtiden lager du tzatziki. Del agurk i to på langs. Bruk en teskje og skrap ut innmaten. Riv agurken og ha den over i en sil. Klem den revne agurken slik du får ut noe av vannet. Rør den så inn i yoghurten sammen med hvitløk og sitronsaft eller rødvinseddik. Smak til med salt. 

4. Varm opp en stekepanne. Bruk gjerne en grillpanne hvis du har. Ta kyllingskivene ut av marinaden og stek dem i ca. 3-4 minutter på hver side, eller til de er gjennomstekte. 

5. Varm pitabrødene noen sekunder i mikrobølgeovnen. Legg på litt salat og skivet tomat, og fyll på med kjøtt, rødløk, tzatziki og søtpotetchips. Brett sidene forsiktig inn over fyllet, og servér. Nam!