- Gresk moussaka er blant favorittene hjemme hos oss

Den greske versjonen av lasagne kommer til å slå an hos både store og små.

-Lukten av moussaka som stekes i ovnen gjør alltid at mine barn er ekstra kjappe med å komme til bords, ler matblogger Maria Bondeson 

Ikke så rart. Vi snakker altså her om den greske versjonen av barnefavoritten lasagne. 

-Moussaka er, sammen med en del andre gratenger, blant favorittene hjemme hos oss. I tillegg til å smake nydelig er den enkel å lage, med ingredienser som er lette å få tak i. En annen fordel er at den kan lages dagen i forveien, så er det bare å gi den en kjapp oppvarming når det er middagstid. Restene smaker forøvrig like godt dagen etter, og kan også fryses, tipser matbloggeren.

LES OGSÅ: Tinas kyllingform ble en umiddelbar hit hos barna

BARNEVENNLIG

Første gang Maria laget moussaka fra bunnen var under studietiden.

-Det var en umiddelbar suksess. Den gang brukte jeg lammekjøttdeig slik man originalt skal i en moussaka, men etter at jeg fikk barn har jeg gått over til storfekjøttdeig. Det er en enkel måte å tilpasse retten barnas gane. De er jo ofte glad i retter med kjøttdeig.

Hun mener moussaka appellerer spesielt godt til barn ettersom det er en grateng toppet med ost.

-I tillegg er aubergine såpass likt potet at alle ingrediensene framstår som «kjente» for de fleste barn, mener Maria.

LES OGSÅ: Lindas tacograteng er merkelig nok sunn    

GODT LASAGNE-ALTERNATIV

Nordmenn elsker lasagne, men av og til kan det være kjekt med litt variasjon.

-Moussaka er nokså likt, og ettersom pastaen byttes ut med aubergine og eventuelt poteter er den dessuten et bedre alternativ ernæringsmessig. For selv om aubergine er kalorifattig, inneholder den både protein og fiber, utdyper matbloggeren.

Til moussakaen synes Maria det smaker godt med noe friskt og grønt. Som oftest blir det en salat med spinat og romanosalat ringlet med litegrann dressing av sitronsaft og god olivenolje.

-Mer skal det altså ikke til før hele familien er superfornøyd, smiler Maria, som kaller bloggen sin Marias Salt & Søtt

LES OGSÅ: - Jeg var lei av laks, helt til jeg smakte currylaks!

Oppskrift på moussaka med kjøttdeig

Dette trenger du (4 porsjoner):

2 auberginer
400 g kjøttdeig
3 ss olivenolje
1 ts salt
1 løk
2 hvitløkfedd
2 ss tomatpuré
2 bokser hermetiserte tomater
1 ts tørket oregano
salt og pepper 

OSTESAUS:

2 ss smør
2 ss hvetemel
4 dl melk
4 dl revet ost
1 knivsodd muskat
salt og pepper
ev. ekstra ost til toppen 

Slik gjør du:

1. Sett ovnen på 180 grader.

2. Del aubergine i tynne skiver på ca. 0,5 cm. Legg over på et stekebrett med bakepapir, pensle med olje og dryss med salt. Stek i ovnen til de er myke, ca. 25 minutter.

3. Finhakk løk og hvitløk, og fres med kjøttdeig i en varm panne med litt olje. Hakk kjøttdeigen i biter under stekingen.

4. Tilsett tomatpuré og stek videre i ca. 1 minutt. Ha i tomat og oregano og la småputre i ca. 5 minutter, eller til sausen tykner noe. Smak til med salt og pepper.

5. Lag hvit saus ved å smelte smør i en kjele på medium varme. Rør inn mel, og spe gradvis med melken under stadig omrøring. La det koke opp mellom hver gang, og rør ut alle klumper.

6. La sausen småkoke i fem minutter under omrøring. Rør inn ost og smak til med krydder.

7. Legg aubergineskiver, kjøttsaus og ostesaus lagvis i en ildfast form. 

8. Dryss ekstra ost på toppen, og stek i ovnen i ca. 20 minutter. La hvile ca. 15 minutter før servering slik at den setter seg.