Biff satay er en en sikker vinner på grillen

Matbloggerens norske versjon av den asiatiske street food-klassikeren er rett og slett enestående. Denne må du prøve i sommer!

Lyst til å teste ut en eksotisk tvist på biffen, uten for mye stress og strev?

I så fall bare du lage Anne Cathrine Gulbrandsens norske versjon av den asiatiske gatematklassikeren biff satay!

Her snakker vi uimotståelige grillspyd med tynne skiver marinert biffkjøtt akkompagnert av en frisk jordbærsalsa med mango, lime og koriander.

 

– Den kraftige asiatiske marinaden sammen med den friske og søte jordbærsalsaen er rett og slett en vinner. Dette er intet mindre enn perfekt sommermat, jubler hun – og legger til:

– Den er faktisk overraskende enkel å lage.

 

LES OGSÅ: - Kylling satay er stappfull av smaker!


Foto: Nussara Guldberg

👇 Se oppskriften lenger ned i saken.👇

– LETT SOM EN LEK

For noen år siden delte Anne Cathrine ut smaksprøver med retten på en StreetFood-festival i Kristiansand. Gjett om grillspydene gikk unna!

– Alt forsvant som dugg for solen i løpet av 10 minutter, og tilbakemeldingene var utelukkende positive, smiler hun.

Hun presiserer at retten er svært enkel å lage:

Det er bare å røre sammen marinaden og skjære opp biffstrimlene. Etter et par timer med marinering er det kun selve grillingen som gjenstår. Siden kjøttet er skåret i så tynne skiver trenger de kun noen få minutter på hver side før de er klare til å nytes.

LES OGSÅ: Tacolefser til overs? Lag søte chimichangas til dessert!


Foto: Nussara Guldberg.

– Jordbærsalsaen er superenkel, men du kan også lage peanøttsaus – nok en himmelsk opplevelse! Gjerne sammen med en lett syrlig agurksalat med asiatiske smaker. Det blir riktignok en mer tradisjonell satay, forteller matbloggeren.

TILBEREDNINGSTIPS

Det er ikke mye som kan gå galt her, men for sikkerhets skyld har vi bedt Anne Cathrine liste opp de viktigste tingene for å lykkes.

Hennes råd lyder som følger:

🔥 Bruk mørt og godt kjøtt.

🔥 Sørg for nok tid til marinering. Dersom du har vakuummaskin kan kjøttet vakuumeres med marinaden for å korte ned tiden til cirka 30 minutter.

🔥Om du bruker grillspyd av tre bør disse bløtlegges noen minutter før kjøttet tres på. Slik unngår du at spydene tar fyr i ovnen eller på grillen.

🔥 Sørg for at grillen er skikkelig varm slik at grillspydene får god stekeskorpe med en gang.

🔥 Ikke lag jordbærsalsaen for tidlig. Jordbærene tåler fuktighet dårlig og blir fort kjipe, så salsaen bør lages maks et par timer før servering for å være sikker på at den holder seg frisk og delikat.


Foto: Nussara Guldberg. 

BLIR FRA GRILLEN

Om du vil kan satayspydene stekes i panne, grillpanne eller i ovnen på 220 grader – men det er ingenting som slår vanlig grilling, understreker Anne Cathrine.

Foto: Nussara Guldberg.

– Det blir selvfølgelig ekstra godt når marinaden karamelliseres over den sterke grillvarmen, utdyper matbloggeren.

For henne er dette perfekt piknikmat for varme sommerdager, når man heller vil være ute enn å styre med full middag inne.

– Ta gjerne med grillspydene og en liten grill ut i parken eller på båttur, oppfordrer hun.

– Du kan også servere dette som forrett istedenfor ventepølsene, som noe enkelt å bite i på festen eller alene som en kveldssnack, tipser den populære matbloggeren, ENEstående Mat

LES OGSÅ: Sivs hamburgerbrød er utrolig luftige! 

BIFF SATAY MED JORDBÆRSALSA

DU TRENGER:

2 personer

150 g (cirka) entrecôte, i tynne skiver
Grillspyd

Marinade:

1 ts karripulver
1 ts paprikapulver
0,5 fedd hvitløk, presset eller finhakket
0,5 ts revet limeskall
2 ts ketjap manis (kan erstattes med like deler soyasaus og akasiehonning) 
2 ts solsikkeolje
1 klype salt

Jordbærsalsa:

1/2 kurv jordbær
1 moden mango
1-2 ss frisk koriander, finhakket
1-2 ss ristede peanøtter (vanlig salte)
1 ts sweet chili sauce
1 liten skvis limesaft

SLIK GJØR DU:

1. Mariner kjøttet: Ha alle ingrediensene til marinaden i en bolle og rør om. Tørk entrecôten med kjøkkenpapir og skjær opp i 5-6 tynne skiver (2-3 cm bredde x  8-10 cm lengde). Legg kjøttet i bollen og bland godt slik at den tyktflytende marinaden kommer godt til over alt. La kjøttet marinere et par timer (eller ca 30 minutter i vakuum).

2. Grill/stek kjøttet: Tre biffskivene på grillspyd – på langs. Legg spydene på tvers av rillene på en varm grill og svi raskt på begge sider. Du kan også steke spydene i grillpanne eller i ovnen (ca 220 grader). Siden kjøttet er såpass tynt er det snakk om få minutter på hver side.

3. Lag jordbærsalsaen: Kutt jordbær og mango i små biter og ha i en bolle. Dryss over frisk, finhakket koriander og peanøtter (ristet i tørr panne noen minutter til de har fått litt farge). Ha til slutt over sweet chili sauce og litt limesaft. Rør om og server sammen med satay-spydene.

Grillspyd av tre? 

Bruker du grillspyd av tre bør disse bløtlegges noen minutter før kjøttet tres på. På denne måten unngår du at spydene å ta fyr i ovnen eller på grillen.