KYLLING SATAY ER SMEKKFULL AV GODE SMAKER!

Vent til du smaker Maria Bondesons fantastiske versjon av den populære asiatiske fast food-klassikeren, kylling satay.

Fins det egentlig noe tristere enn smakløs kylling?

Ingen grunn til bekymring!

I den malaysiske klassikeren kylling satay tilføres så mange gode smaker at det aldri er noen fare for at middagen blir trist og smakløs.

– Kylling satay er kort og godt smekkfull av gode smaker, bekrefter Maria Bondeson fra den flotte matbloggen Marias Salt & Søtt.

I hennes versjon skal kyllingen ligge i en marinade med deilige asiatiske smaker før den grilles og til sist serveres med en vilt god peanøttsaus. Mye av magien er i sausen, som har en perfekt balanse mellom salt, søtt og syrlig, samt deilig sting fra chili.

Høres ikke dumt ut, hva?

KYLLING SATAY - FAST FOOD

Kylling satay servert med agurk og melon-salat. Foto: Maria Bondeson.

Ser du bort i fra marineringstiden, er dette i tillegg skikkelig hurtigmat:

– Selve grillingen går superkjapt siden kjøttet er skåret tynt. Peanøttsausen tar også kun noen få minutter å røre sammen, forteller Maria.

Kjøttet trenger egentlig ikke å marinere i mer enn en halvtime, men blir aller best om det får ligge over natten. Da er det også grillklart til du kommer hjem fra jobb, tipser matbloggeren.

SE OGSÅ: 7 episke desserter til grillen

KYLLING SATAY BLIR BEST MED LIKE STORE STYKKER

Maria liker best å bruke lårfileter til kylling satay. Disse inneholder litt mer fett enn brystfiletene, og gir et enda saftigere sluttresultat.

– Siden kyllingen skjæres i tynne strimler, skal det en del til for å ende opp med tørt kjøtt. Men pass på at du skjærer kyllingstrimlene så jevnt som mulig slik at alt kjøttet blir ferdigstekt samtidig.

Ujevne og slurvete skiver vil ødelegge kyllingkjøttet, advarer Maria:

– Da blir de tynneste områdene på fileten overstekt siden de tykke delene trenger lenger tid på grillen. Dermed får du tørt kjøtt før alt er klart.

Jevnt skårete fileter er gjennomstekte så fort kjøttet kjennes fast. Men er du usikker? Skjær i så fall et snitt inn mot pinnen på ett av spydene for å dobbeltsjekke, tipser den pkreative matbloggeren.

KYLLING SATAY MED PERFEKT PEANØTTSAUS

Siden Maria bruker peanøttsmør istedenfor peanøtter i sausen, blir denne nærmest en lek å røre sammen. Bare bland ingrediensene, gi de et oppkok og smak til – så er du der.

Peanuttsaus kylling satay
Foto: Maria Bondeson.

Her er det imidlertid ikke særlig rom for slurv, advarer matbloggeren:

– Peanøttsausen må være smaksbalansert. Derfor er det helt essensielt at du tar deg tid til å finne riktig forhold mellom søtt, salt og syrlig. Da blir den perfekt! Smak underveis og tilpass krydder, sukker, soyasaus og limesaft til du har smaken du vil ha.

Maria synes chilipulver setter en fin spiss på peanøttsausen, men du bestemmer selvfølgelig selv hvor sterk sausen skal være.

– Jeg elsker kylling satay, men pleier å være litt forsiktig med chilien. Da synes også barna mine at dette er kjempegodt, forteller hun.

MARIAS KYLLING SATAY MED PEANØTTSAUS

DETTE TRENGER DU:

Kylling satay:

8 kyllinglårfileter eller 4 kyllingbrystfileter
4 pressede eller finrevede hvitløksfedd
1 ts finrevet ingefær
1 ts malt koriander
2 ts malt gurkemeie
½ - 1 ts chilipulver
Saften fra ½ sitron
2 ss smaksnøytral olje (f.eks. solsikkeolje)
4 ss soyasaus
Bambuspinner eller andre spyd til grillingen

Peanøttsaus:

175 g peanøttsmør (gjerne grov type)
1 liten boks kokosmelk (165 g)
1 ss sukker
2 pressede eller finrevede hvitløksfedd
2 ss soyasaus
Saft fra 1 lime
Evt. chilipulver og salt/pepper etter smak
Evt. litt vann, for å justere konsistensen

SLIK LAGER DU MARIAS KYLLING SATAY

1. Dersom du bruker grillpinner i tre og skal steke kjøttet på grill, må disse legges i vann en halvtime i forveien. Dersom du bruker stekepanne eller grillpanne trenger du ikke dette.

2.  Skjær opp kyllingkjøttet i nokså tynne strimler og vend dem godt i marinaden. Dekk til med plastfolie og sett i kjøleskapet i en halvtimes tid eller lenger, gjerne over natten.

3. Marinaden lages ved å blande sammen hvitløk, ingefær, krydder, sitronsaft, olje og soyasaus i en skål.

4. Peanøttsausen lages ved å vispe sammen peanøttsmør, kokosmelk, sukker og hvitløk i en liten kjele på middels varme. La blandingen koke opp, og rør så inn soyasaus og limesaft. Smak til med chilipulver og salt/pepper, og tilsett en skvett vann dersom du synes konsistensen er for tykk. Sausen vil tykne litt etter hvert som den avkjøles.

5. Tre de marinerte kyllingstrimlene på pinnene, én strimmel per pinne, og stek på nokså høy varme i ca. 3-4 minutter på hver side. Tiden avhenger av tykkelsen på strimlene og varmen på grillen din – men husk at kylling alltid må gjennomstekes!

Server spydene med peanøttsausen ved siden av. Maria liker å servere spydene sammen med kokt ris og en frisk agurk- og melonsalat.

Kylling satay servert med agurk og melonsalat.
Foto: Maria Bondeson.