– Barna mine digger disse grove ostehornene

Gjør barna ekstra glade ved å ha disse grove hornene med ost og skinke i fryseren. Dette blir garantert en hit etter skolen!

Nå som sommeren er på hell, er ikke skolestart langt unna. Det er på tide å komme seg tilbake i rutinene, og kanskje har du også planer om å forbedre noen av rutinene dine? 

Mat til barna etter skoletid er en av mange ting som alle foreldre må tenke på. Hver ukedag kommer barna skrubbsultne hjem fra skolen, og trenger noe enkelt – men sunt – å spise før middag klokken fem. 

Hvis du har lyst til å bli bedre på etter skoletid-mat, bør du bli bedre kjent med disse grove hornene med ost og skinke.  

Vigdis Solberg, også kjent som matbloggeren Smedstua, står bak oppskriften. Solberg har selv to barn, og sier disse er en stor favoritt som etter skoletid-mat hjemme hos henne. 

- Hornene kan varmes i mikrobølgeovn, og det kan skolebarn fint klare på egenhånd, forteller matbloggeren. 

Hun fortsetter:

- De er også gode dersom de tas opp om morgenen og ligger klar på kjøkkenbenken til etter skoletid, eller i matpakken dersom man vil overraske med noe ekstra godt til skolemat, tipser Solberg.

   > Yoghurtkjeksene som barna drømmer om å få i matpakken

Kan fryses ned 

Hornene lages med fullkornsmel, og er svært enkle å lage. Du trenger kun å kjevle ut deigen til en runding, skjære opp deigen i åtte trekanter med en pizzaskjærer og legge på ost og skinke før hornene går i ovnen i cirka 12 minutter. 

- Utseendet er uansett ikke så viktig. De blir gode uansett form, sier matbloggern Solberg.

Hornene kan fint fryses ned, så lenge de pakkes i plast og fryses når de er helt ferske. Lag dobbel eller trippel porsjon mens du er igang, så kan du fylle opp fryseren med etter skoletid-mat for lang tid fremover. 

- Dersom de ikke fryses, er de fortsatt gode dagen etter de er bakt. Men skal de spises senere enn det, ville jeg ha oppbevart dem i fryseren, forteller matentusiasten.

  > Kan du egentlig å steke løk?

Elte godt

For at hornene skal bli ekstra luftige, har Solberg noen smarte tips på lager:

- Det er viktig å elte deigen godt, og å ikke bruke for mye mel i deigen før den settes til heving, sier bloggeren. 

Hornene passer også perfekt som turmat eller niste, og er alltid en hit. 

- Både barna og mannen min digger disse hornene, forteller Solberg.

Sjekk ut hvordan du lager grove horn med ost og skinke under:

Horn med ost og skinke (24 stk.)


Foto: Vigdis Solberg/Smedstua

Dette trenger du:

25 g gjær
50 g smør
1 egg 
2 ss sukker
1 ts salt
5 dl melk
5 dl Sammalt hvete fin evt. fullkorn hvetemel
Ca 4- 5 dl hvetemel
1 egg til pensling 

Tips til fyll:
Ost og skinke (for ekstra saftige horn, ha på litt meierismør sammen med osten og skinken)
Grønn pesto og ost
Rød pesto og ost
Hvitløkssmør og ost
Pizzasaus, skinke og ost

Slik gjør du:

1. Smelt smør i en kjele. Ha i melk og et lett sammenpisket egg og varm opp til ca 37 grader.

2. Ha væsken i en bakebolle og tilsett gjær, sukker og sammalt mel. Rør sammen og tilsett så salt og hvetemel. Hold tilbake litt av hvetemelet og tilsett det som trengs til deigen slipper kanten av bakebollen. Dekk bakebollen med plast og sett deigen til heving i 30-45 min.

3. Del deigen i tre emner. Kjevle ut til en rund leiv og skjær opp i åtte trekanter. 


Foto: Vigdis Solberg/Smedstua

4. Fyll med ønsket fyll, og rull sammen hver trekant til et horn. 


Foto: Vigdis Solberg/Smedstua

4. Sett hornene til etterheving i ca 30 min.


Foto: Vigdis Solberg/Smedstua

 5. Pensle med egg og strø på sesamfrø eller valmuefrø. 


Foto: Vigdis Solberg/Smedstua

6. Stekes på 225 grader i ca 12 min. Avkjøles på rist.


Foto: Vigdis Solberg/Smedstua

   > Dette er verdens enkleste hvitløksbrød