Dette grove brytebrødet er faktisk vanedannende

Dette grove brytebrødet er så vanedannende at jeg må bake det hver fjortende dag for å alltid ha det på lur i fryseren, forteller bakebloggeren.

– Barna mine elsker dette brytebrødet, så det er fast innslag når det er sandwichdag på skolen de går på her i Spania. De er så glad i dette brødet at jeg faktisk får klager om jeg går tom, smiler Helene Jensen, som kaller seg Bakemester Snipp på bloggen sin.

Det grove brytebrødet hennes holder seg alltid ferskt og supersaftig – noe som er ekstra kjærkomment i matpakken hvor brødskivene fort kan bli litt tørre.

– Jeg pleier faktisk å smøre det mens det er halvtint, så er det akkurat ferdigtint når barna skal spise. Det smaker nesten som nybakt!

LES OGSÅ: Flere tips til spennende matpakker

Helene liker best å pakke brødet som en sandwich, ettersom det da holder seg bedre, og det i tillegg er enkelt å «lure inn» litt grønt.

– Jeg synes det er viktig å lage en næringsrik matpakke slik at barna mine er mette og har energi på skolen – det oppnår jeg med brød, drikke, frukt og grønnsaker.

LES OGSÅ: Lærerens polarbrød er bankers i matpakka

Foto: Nussara Guldberg. 

ALLTID PÅ LUR I FRYSEREN

– Det som er så genialt med dette brødet er at det ikke har skorper, og er veldig mykt og godt for de minste i huset, men også de store er bergtatt, altså, smiler bakebloggeren.

Det grove brytebrødet er så vanedannende at Helene rett og slett er nødt til å bake det minst hver fjortende dag slik at hun alltid har det på lur i fryseren. Heldigvis er det lett å lage mye i en langpanne på en gang.

– I fryseren holder det seg ferskt lenge. Helt supert også til dager hvor vi har suppe til middag, forteller hun.

LES OGSÅ: Disse ostehornene er geniale å ha i fryseren


Foto: Nussara Guldberg. 

SUNNE OG GROVE

– Brødet inneholder flere hele frø og kornslag og størsteparten av melet er grovbakstmel, samt hvetekli, forteller Helene.

Det hersker heller liten tvil om at det er sunt.

– Ja, det tør jeg påstå. Både linfrø og hvetekli er godt for fordøyelsen, og sesamfrøene og solsikkefrøene inneholder mye god næring.

LES OGSÅ: Disse hornene er utrolig luftige!

VÆR TÅLMODIG

Bakemester snipp mener det er enkelt å lykkes med favorittbrødet hennes. 


Foto: Nussara Guldberg. 

– Det eneste som virkelig er viktig er at brødet lages med tålmodighet. Ikke la deg friste til å korte ned hevetiden, ellers blir brytebrødet flatt og kompakt. Beholder du derimot tålmodigheten og lar det heve lenge får du et fluffy, luftig og utrolig mykt brød, lover Helene.

LES OGSÅ: Disse yoghurtkjeksene kan du overraske barna med i matpakka

BAKERMESTER SNIPPS FAVORITTPÅLEGG

Det grove brytebrødet er godt med alt slags pålegg – både søtt og salt.

Du kan naturligvis toppe det med det du foretrekker av pålegg, enten det er ost, skinke, morrpølse eller brunost, for å nevne noen hverdagsfavoritter, men kanskje kan Helene inspirere deg til å prøve noe nytt.


Foto: Nussara Guldberg. 

Her er  Bakemester Snipp  favorittpålegg på det grove brytebrødet:

🍱 Cottage cheese med bringebærsyltetøy og fløtemysost. Det kan være litt klissete i matpakka, men om du har cottage cheese-en i en liten boks ved siden av er det ikke noe problem.

🍱 Datterens favoritt er med banan og litt O’boy på toppen.

🍱 Sønnen i huset liker chorizo, ost, agurk, tomat og et salatblad.

🍱 Mannen i huset foretrekker manchegoost og ristet rød paprika. Det er rett og slett en nydelig kombinasjon.

🍱 En variant som hele familien liker er den klassiske spanske varianten med serranoskinke. Den lager du slik: Del en tomat i to og skvis ut innmaten over hver halvdel av rundstykket, hell på en dæsj olivenolje, dryss en klype salt og topp til slutt med serranoskinke. Rett og slett en matpakke i verdensklassen!

LES OGSÅ: Denne snåle ingrediensen gir supersprø knekkebrød


Foto: Nussara Guldberg. 

Grovt brytebrød i langpanne 

DETTE TRENGER DU: 

50 g solsikkefrø      
50 g linfrø
50 g sesamfrø        
50 g havregryn        
500 g grovbakst mel      
200-400 g hvetemel    
75 g hvetekli            
4 dl melk              
3,5 dl vann              
1 ts maldon salt        
1,5 ss honning          
25 g gjær               

DETTE GJØR DU: 

1. Begynn med å varme opp melken og vannet ditt til de er ca 35 grader varmt. Ha det i en stor bolle og rør inn solsikkefrø, linfrø, sesamfrø, havregryn og honning. La så denne blandingen stå å svelle i 15-30 minutter.

2. Deretter smulderer du gjæren i kornblandingen og rører litt om. Sett eltekroken på kjøkkenmaskinen din og ha i salt sammen med 500 g grovbakstmel og 75 g hvetekli, elt det hele godt sammen ett par minutters tid. Så er det tid for å ha i vanlig hvetemel, her må du se an mengden du trenger, deigen din skal være fast men fortsatt litt klissete når den settes til heving. 

3. Ha bakepapir i en langpanne og smør gjerne kantene på langpannen med litt olje. Ha deigen din i langpannen og klapp og dra den utover til den er jevnt fordelt i langpannen. Dekk langpannen med plast og sett den på ett lunt sted til heving i ca 40 minutter, om det står litt lenger gjør det ingenting.

4. Etter den første hevingen, bruker du en skarp kniv og skjærer ut 5x4 rundstykker i langpannbrødet ditt, deretter pensler du litt med vann før du strør på solsikkefrø og linfrø som dekorasjon. Dekk deretter langpannen til med plast igjen og la brødet heve ytterligere en time.

5. I mellomtiden varmer du opp ovnen din til 200 grader. Når brytebrødet er ferdig hevet, steker du det midt i ovnen i ca 30-40 minutter. Husk at som alltid så varierer varmen noe fra ovn til ovn så prøv deg frem på steketiden. Brytebrødet er ferdig når du hører en hul lyd når du banker på undersiden av brødet, og når det har fått en gyllen skorpe.

6. Ha brytebrødet over på rist og la det avkjøles, kan faktisk fint spises varmt også. Dufter herlig og smaker kjempegodt. Om du skal fryse brødet, kan du fint fryse det helt eller bryte det opp og fryse rundstykkene individuelt, valget er ditt.