Helstekt kalkun kan fort ende opp tørr. Et enkelt triks med kjøkkenhåndkle og smør kan redde hele kalkunmiddagen! Slik lager du kalkun – steg for steg.

Håndkletrikset som gir supersaftig kalkun

Hvem skulle trodd at et kjøkkenhåndkle kan redde hele nyttårskalkunen? Her får du oppskriften på helstekt kalkun – steg for steg.

Et bord fullt av forventingsfulle gjester, timevis bak deg på kjøkkenet – og så står det en knusktørr kalkun på bordet. Det er kanskje da du føler at middagen rett og slett blir en kalkun, i ordets mer negative betydning ...

Heldigvis har kokk, stylist og rådgiver Ann Kristin Møsth Wang et genialt triks for å unngå skandalen:

– Alt du trenger å gjøre er å fukte et håndkle, fylle det med smør, og plassere det oppå kalkunen. La det ligge der under steking, så får du et supersaftig resultat, sier Ann Kristin, som driver Kampen Bistro i Oslo.

Trikset har hun lært av ingen ringere enn mesterkokk Bent Stiansen.


Ann Kristin Møsth Wang. Foto: Per Sollerman. 

👇 Du finner Ann Kristins oppskrift lenger ned i saken. Først litt mer om håndkletrikset, bare! 👇

PRØV OGSÅ: Helstekt and med druesaus 

DERFOR FUNKER HÅNDKLETRIKSET

Før Ann Kristin begynte å bruke håndkletrikset, snudde hun kalkunen opp-ned, slik at kraften fra stuffingen gikk rett ned i brystet under stekingen. Det gir også et saftig resultat, men litt flate bryst.

Håndklemetoden gir altså ikke bare supersaftig kjøtt, men også et flott visuelt resultat.


GODT BREDD OVER: Håndkle over kalkunen ser kanskje ut som misforstått omsorg, men det er jo på grunn av saftige baktanker ...

– Denne metoden beskytter den delen på kalkunen som fort kan bli tørr, samt at den i tillegg tilfører ekstra fukt. Det gir gode sjanser for å lykkes, forklarer hun.

Trikset er enkelt å få til. Bare være nøye med at kjøkkenhåndkleet er helt uten parfyme, ellers kan det gi en uappetittlig aroma.

– I tillegg er det viktig å fjerne det mot slutten av stekingen, slik at du får crispy skinn og gyllen farge på fuglen, tipser kokken.

🐔 EN LITT MINDRE FUGL, KANSKJE?: Slik får du skikkelig saftig helstekt kylling 🐔

VALGFRI STUFFING

For øvrig anbefaler Ann Kristin å bruke gode råvarer. Her trengs ikke mye til selve kalkunen, kun smør, eplesaft, salt og pepper – i tillegg til stuffingen, da.


MED FULL MAGE: En frisk sitrusblanding – eller kanskje en tradisjonell amerikansk stuffing? Stapp i vei med det du liker best!

– Hva du ønsker å fylle kalkunen med, velger du selv. Det kan for eksempel være en sitrusblanding av sitron, hvitløk, løk, mandarin, smør, ingefær og koriander eller en litt mer amerikansk vri med loff, løk, salvie, pekannøtter, krydret pølse og kyllingkraft.

🎉 LES OGSÅ: 5 stressfrie middager til nyttårsaften 🎉

TIN SAKTE

Helt essensielt er det også at du tiner kalkunen riktig.

– Start i tide! Kalkunen må nemlig tines sakte i kjøleskap, og det kan ta opptil tre til fire dager, påpeker Ann Kristin.

🦃 SAFTIG KALKUN I OVN – STEG FOR STEG 🦃

DU TRENGER: 
1 fersk kalkun (ca. 4-5 kg)
Salt og pepper
200 g smør
Ca. 2 dl vann
Ca. 2 dl frisk eplemost (ikke den søte varianten)

SLIK GJØR DU:

STEG 1: TØRKE, PENSLE OG FYLLE

Sett ovnen på 200 °C varmluft. Tørk kalkunen godt innvendig og utvendig med papir. Smelt halvparten av smøret, og bland med salt og kvernet pepper. Pensle kalkunen innvendig og utvendig med smørblandingen.

Fyll kalkunen med ønsket stuffing. 

STEG 2: FORBERED HÅNDKLEET

Fukt et rent kjøkkenhåndkle med vann, og legg det på kjøkkenbenken. Fyll det med tynne skiver smør og brett over.

STEG 3: BRE OVER OG STEK

Legg håndkleet over kalkunbrystet. Sett steketermometer i den tykkeste delen av brystet uten å treffe ben. Sett kalkunen på en stekerist over en langpanne. Hell i vann og eplemost. 

STEG 4: FJERN HÅNDKLEET UNDERVEIS

Stek kalkunen med håndkleet over i 1 time. Ta vekk håndkleet, og fortsett stekingen på 200 °C i ca. 1 time og 40 minutter. Etterfyll med vann og eplemost underveis slik at det ikke stekes tørt, hell gjerne kraften over kalkunen noen ganger underveis i stekingen. 

Kalkunen er ferdig når kjernetemperaturen er 65° C. Kjernetemperaturen kommer nemlig til å stige ytterligere opptil 5 °C under hviletiden.

TIPS! Hvis du ikke har steketermometer, kan du sjekke om kalkunen er ferdig ved å stikke en spiss kniv i den tykkeste delen av låret. Hvis kraften som siver ut er klar i stedet for lyserød, er kalkunen ferdigstekt.

STEG 5: GOD HVILETID

Ta ut kalkunen, og la den minst hvile under folie i 30 minutter før den danderes på fat og skjæres opp. Hvis den ikke får hvile, vil saftene sive ut når du skjærer i den, og kjøttet vil ende opp mye tørrere enn nødvendig.