Helstekt and er enkelt å få til, du må bare kunne noen triks for å få den helt perfekt. Her er oppskriften på helstekt and med druesaus.

- Helstekt and med druesaus klarer alle å lage

Helstekt and kan alle få til å lage. Men før alle skjønner det, har du sjansen til å imponere skikkelig ...

– Å lage helstekt and i ovnen er ikke vanskeligere eller mer komplisert enn andre stekeprosesser. Dette klarer alle, forsikrer matblogger Nussara Guldberg.

Her har du med andre ord kommet til rett sted om du har lyst til å høre fornøyde gisp og sukk rundt bordet. 

– Andekjøttet har en mørkere farge og smaker mye mer enn kylling og kalkun. I tillegg er det litt eksklusivt. And er ikke noe folk tenker på å lage selv, så de gangene jeg serverer det til mine middagsgjester blir det alltid stor jubel, smiler matbloggeren.

🐔 MENS VI ER I FUGLERIKET: Slik får du skikkelig saftig helstekt kylling


VÆR RAUS: Gni anda godt inn med smør og krydder – prøv deg fram med ulike kryddermikser. FOTO: NUSSARA GULDBERG

PREPP ANDA

Det første du må gjøre når du skal tilberede helstekt and i ovn, er å gni den inn med masse smør og krydder. Nussara anbefaler å være generøs med krydderet.

– Ettersom anda har en kraftigere smak enn kylling og kalkun, tillater den mer krydring. Det klassiske er salt og pepper, men det er mange ulike kryddermikser som vil funke. Min favoritt er kanel – det får anda til å smake helt magisk!

🎉 LES OGSÅ: 5 stressfrie middager til nyttårsaften (en én av dem er and!) 🎉

SAFTIG OG SPRØ HELSTEKT AND

Hemmeligheten for å få en fugl med saftig kjøtt og sprøtt skinn, er å dele stekeprosessen opp i to deler.

– Stek først på høy temperatur slik at en god del av det tykke laget med fett under skinnet smelter. Deretter senker du varmen for å unngå at kjøttet tørker ut mens skinnet blir sprøtt.

For aller best resultat kan du rute opp skinnet før du setter anda inn i ovnen.

– Snittene i fettet vil nemlig gjøre at enda mer overflødig fett slipper ut under steking, som vil føre til at skinnet blir ekstra sprøtt. I tillegg vil det se skikkelig stilig ut, frister Nussara.


PUH!: Som alt annet kjøtt, bør anda få hvile seg litt før du skjærer i den etter steking. Da beholder du de gode kjøttsaftene. FOTO: NUSSARA GULDBERG

BRUK TERMOMETER

Hvor lenge anda skal stå i ovnen avhenger av størrelsen, hvilken temperatur den har når den settes inn og hvordan din ovn fungerer  – mange ovner steker nemlig ulikt.

Derfor er det lurt å bruke et steketermometer. Stikk den inn i midten av brystet eller den tykkeste delen av låret, og stek til kjernetemperaturen viser 75 grader. Det viktigste er uansett at du ikke treffer bein med spissen av termometeret. 

Husk å alltid la anda hvile før du skjærer i den, ellers vil mye av kjøttsaftene sive ut.

🐑 LES OGSÅ: Lammeretten for deg som er lei fårikål

TIDENES ENKLESTE SAUS

Til anda lager Nussara en saus som heller ikke krever all verdens kunnskap: 

– Bare hiv sauseingrediensene oppi formen et stykke ut i stekeprosessen. Druer, sjalottløk, hvitløkfedd, kanelstenger, oregano og halve mandariner kommer til å lage en deilig og frisk saus som står veldig godt til den smaksrike og fete anda, lover matbloggeren, som driver Just another food story.

Vi sier bare nam!


MOS: I tillegg til en frukt- eller bærbasert saus, lager alltid Nussara en puré av rotgrønnsaker til anda, for eksempel av søtpotet. FOTO: NUSSARA GULDBERG

🦆 OPPSKRIFT PÅ HELSTEKT AND MED DRUESAUS 🦆

DU TRENGER (TIL 4-5 PERSONER):

Ca. 2,5 kg hel and (romtemperert)
100 g smør 
Salt og pepper
Saft fra 1 mandarin
2-3 fedd hvitløk 
1 klase druer
2 kanelstenger
3 sjalottløk, delt i to 
1 ss fersk oregano, grovhakket
3-4 mandarin, delt i to 
Salt og pepper

SLIK GJØR DU: 

1. Forvarm ovnen til 225 ˙C over- og undervarme. 

2. Tørk fuglen med papir og gni godt inn med smør, salt og pepper, og press saft av en mandarin over.

3. Knyt lårene sammen, og legg anda på rist i en ildfast form. Stek i første omgang på sterk varme i 20-25 minutter.

4. Senk temperaturen til 165 ˙C, ta ut ildfast form, fjern rista og legg tilbake anda sammen med druer, sjalottløk, hvitløksfedd, kanelstenger, oregano, halve mandariner og krydre litt med salt og pepper. Bruk et termometer, og stek anda videre til kjernetemperaturen viser 65-68 ˙C. Da får du et fint rosa kjøtt, eller til 75-78 ˙C til den er helt gjennomstekt. Stekingen tar mellom 50 minutter til litt over 1 time, kommer an på størrelsen på fugl og ovn.

5. La anda hvile i 15-20 minutter før servering. Server med grønnsakspuré og druesaus over.