Her er noe av det beste du kan lage med kylling på grillen

Vi serverer deg MatPrat sine to mest populære grillretter med kyllingfilet, pluss tipsene som gjør kyllingen ekstra saftig. Da MÅ det jo bare bli bra!

– Kylling er perfekt til grilling! Enten du ønsker å bruke bryst- eller lårfilet, sier Anette Hansen, kokk og matfaglig rådgiver i MatPrat – opplysningskontoret for egg og kjøtt.

De to mest populære grilloppskriftene med kyllingfilet MatPrat har på sin nettportal, er kyllingburger med grillet ananas og kyllingspyd med couscoussalat. 

Vi snakker sunne, smakfulle og spennende middagstips som garantert vil få smaksløkene til å sitre. Så fyr opp grillen og nyt!


SAFTIG: Med et par enkle grep unngår du at kyllingfileten blir tørr på grillen. FOTO: MatPrat

👇Du finner MatPrats grilloppskrifter med kyllingfilet lenger ned. 👇

SLIK GRILLER DU KYLLINGFILET

Er du en av dem som unngår å grille kyllingfilet av frykt for å ende opp med et rått eller tørt resultat? Slapp av, her har vi samlet MatPrats aller viktigste grilltips – med disse blir kyllingkjøttet garantert saftig og smakfullt:

1. Direkte og indirekte varme:
🐔Pensle kyllingfiletene med olje og bruk både direkte og indirekte varme når du griller.
🐔Legg fileten først på direkte varme, deretter på indirekte varme, altså ikke direkte over varmekilden.
🐔Husk å lukke igjen lokket, slik at kjøttet blir varmebehandlet også på den mindre varme sonen.

FANTASTISK TILBEHØR: Salat med nypoteter!

2. Steketermometer: 
🌡️En saftig kyllingfilet får du ved å ha kontroll på kjernetemperaturen. Da er det lurt å bruke steketermometer. Det gir en pekepinn på om kjøttet trenger mer tid på grillen, eller kan legges til hviling.
🌡️Kylling er ferdig grillet på 68 ˚C, men husk at temperaturen vil øke 1-3 ˚C under hviletiden.

LES OGSÅ: 4 ting du bør huske på når du mekker grillspyd

3. Hvil kjøttet
😴La kjøttet hvile litt før du skjærer i det slik at kjøttsaft ikke renner ut. Kyllingfileter bør få hvile i 5 minutter.

LES OGSÅ: Slik lager du pizza på grillen


RÅ KYLLING: Før filetene er stekt, må de holde seg på sin egen fjøl. FOTO: Istock

4. Husk hygienen:
💧Unngå kryssmitte ved å ikke bruke samme fjøl til rå kylling som til kutting av salat.
💧Ikke legg ferdig stekt kjøtt på samme tallerken som du tok det rå kjøttet fra, eller tilbake i kyllingpakken fra butikken.
💧Hold grillutstyret rent og rengjør grillen etter hver grilling.

Er du klar nå? Her kommer godsakene!

KYLLINGBURGER MED GRILLET ANANAS


SUNNERE: Kyllingburger er et godt alternativ om du vil ha en magrere burger med rent kjøtt. For en enda sunnere burger, velg grovt brød. FOTO: MatPrat

DU TRENGER (til 4 personer):
kyllingfileter
1 ss olje
1⁄2 ts salt
1⁄4 ts kvernet pepper

Grillet ananas-salat:
1
 frisk ananas
1 rød chili
1 ss revet frisk ingefær
2 ss finhakket frisk koriander
Skall av 1 lime
3 ss olje
Saften av 1 lime
1⁄2 ts salt
1⁄4 ts kvernet pepper

Tilbehør:
4
 hamburgerbrød
1 pk Snøfrisk eller kremost naturell
agurk
rødløk

SLIK GJØR DU:

1. Skrell ananas, skjær den i 5 mm tykke skiver og legg til side. Bland dressingen. Rens og finhakk chili. Ha chilien i en liten bolle, og bland den sammen med revet ingefær, koriander, limesaft og olje.

2. Del kyllingfilet i to, pensle med litt olje og krydre med salt og pepper.

3. Grill kyllingbitene på direkte varme i 2-3 minutter på hver side. Legg dem over på indirekte varme.

4. Grill ananasskivene på begge sider på sterk varme i ca. 5 minutter. Skjær den grillede ananasen i mindre biter, og ha dem i dressingen. Bland alt godt sammen, og smak til med salt og pepper.

5. Gjør klart resten av tilbehøret. Varm hamburgerbrødene. Skjær agurk i tynne skiver på langs – bruk gjerne en ostehøvel til dette. Kutt rødløk i tynne skiver.

6. Fyll de varme hamburgerbrødene med Snøfrisk/kremost, agurkstrimler, kyllingfilet, rødløk og topp med den grillede ananassalaten. Pynt gjerne med litt karse eller andre friske urter.

KYLLINGSPYD MED COUSCOUSSALAT


ENKEL GRILLMAT: Husk at spydene må snus ofte! Det grønne legger du på grillen, så koker du couscous og blander med grønnsakene – og middagen er klar på under 20 minutter. FOTO: MatPrat

DU TRENGER (til 4 personer):
Kyllingspyd:
600 g
 kyllingfilet
12 grillspyd
1 ss olivenolje til pensling
1⁄2 ts salt
1⁄4 ts kvernet pepper
1 sitron

Couscoussalat:
3 dl
 grønnsakbuljong (utblandet) eller hønsebuljong
1 ss smør
3 dl couscous
1 bunt vårløk
1 bunt grønn frisk asparges
2 snackpaprika (spiss paprika)
1 potte bladpersille
1 ss olivenolje

Dipp:
4 ss søt chilisaus
1 ss soyasaus
1 ss honning
1 ss harissa (kan sløyfes)
Saften av 1 lime
2 ss hakket frisk koriander

SLIK GJØR DU:

1. Del kyllingfilet på langs i skiver, tre på spyd og ha på olivenolje, salt og pepper.  

2. Kok opp grønnsakkraften, tilsett smør og la det smelte. Legg i couscous, rør godt om, trekk kjelen av plata og ha på lokk.

3. Vask vårløken grundig. Kutt vekk den nederste delen på aspargesen og skrell dem.

4. Ha paprika, asparges og vårløk på grillen til de har fått en fin farge. Paprikaen tar lengst tid, så legg den på litt før de andre grønnsakene.

5. Grovhakk grønnsakene når de har grillet ferdig, og bland dem inn i couscousen sammen med hakket persille og olivenolje.

6. Grill kyllingspydene rett over glørne på grillen, husk å snu de ofte. Del sitronen i to og ha den på grillen. Sitronen er ferdig når den har fått en fin farge under. 

7. Bland sammen alle ingredienser til dippen, ha i hakket koriander rett før servering.

8. Ha litt av dippen over kyllingspydene, server med couscoussalat. Press litt av saften over, da blir alt litt ekstra godt.