Lærerens grove polarbrød er bankers i matpakka

Få barna til å elske matpakken igjen med disse luftige, hjemmelagde og grove polarbrødene som er perfekte å ha i fryseren.

Å smøre matpakker er kjedelig, men å spise den samme matpakken året rundt er enda kjedeligere. Det vet lærer og trebarnsmor Marte Almvik fra bloggen Martes Mat og Slikt alt om. 

- Det viktigste med barnas matpakker er at de er gode, sunne og mettende. At de får litt av hvert. Litt frukt, litt grønt og noe som holder dem mette de timene de har igjen på skolen eller i barnehagen. Men samtidig prøver jeg å variere litt slik at de ikke blir så matlei, sier Almvik. 

For å skape variasjon, pleier læreren ofte å bake grove polarbrød. De har etter hvert blitt en stor favoritt hos barna: 

 - Polarbrødene er alltid populære! Noen ganger får de med pålegg slik at de kan «montere» de ferdig når de skal spise. Da frister de enda mer, tipser matbloggeren. 

Brødene kan fint fryses ned, tiner raskt, og er helt uten store frø og korn.

- Jeg har nemlig en gutt som ikke er så overbegeistret for frø, forklarer Almvik. 

   > - Ingen skjønner hvorfor disse luftige hornene er så populære

Fine å fryse ned 

For at brødene skal bli ekstra luftige og gode, forteller Almvik at det er viktig å være tålmodig. 

- Polarbrødene må få heve både før og etter utkjevling, sier bloggeren.

Polarbrødene egner seg godt for å fryses ned, og tiner raskt. Dermed kan barna få ferskt brød i nisten når de vil, for de tiner nemlig på de få timene det tar før de skal spises.

- Brødene ligger lett tilgjengelig i fryseren. Dermed er det også lett for guttene mine å ta opp ett eller to mens de venter på middagen, sier Almvik.

   > - Barna mine digger disse grove ostehornene

Dobbel porsjon 

Bloggeren forteller at hun ofte lager dobbel porsjon, slik at de har brødmat i lang tid – og ikke minst for å kunne spise noen rykende ferske polarbrød til kveldsmat. 

- Brunost, skinke og eggesalat, salami eller leverpostei er favorittpålegget til guttene. Hvis de får leverpostei med på matpakken, sender jeg gjerne med en porsjonspakning så det ikke blir «snerk» på leverposteien, tipser Almvik.

   > 5 spennende (og realistiske) matpakker til skolestart

Sjekk ut hvordan du lager Marte Almviks sunne og grove polarbrød under: 

Foto: Marte Almvik/Martes Mat og Slikt

Grove polarbrød (18 stk.)

Dette trenger du:

350 g sammalt hvete, fin
50 g sammalt hvete, grov
300 g hvetemel
2 ts sukker
1 ts salt
25 g gjær
2 ss nøytral olje
3 dl melk
2 dl vann

Slik gjør du:

1. Bland sammen alt det tørre. Varm melk og vann til det når cirka 37 grader, og rør ut gjæren i væsken.

2. Elt sammen væske, gjær, olje og melblandingen. Kjør det gjerne i kjøkkenmaskin en stund. La deigen heve i ca 45 minutter.

3. Del deigen i 18 emner, og form disse til boller før de trykkes eller kjevles flate. Legg på bakepapir, og lag små hull med enden av en skje eller en annen passende gjenstand.

4. La polarbrødene etterheve i omlag 15 minutter. Stek på 225 grader i ca 9 minutter, og legg deretter til avkjøling på en bakerist.

   > Yoghurtkjeksene som barna drømmer om å finne i matpakken