peanøttsmør: ferdig peanøttsmør i en krukke

Slik lager du grovt peanøttsmør med kun én ingrediens

- Peanøttsmør er naturlig supermat og et flott påleggsalternativ, mener ernæringsekspert Cathrine Borchsenius.

Mange tenker på peanøttsmør som noe av det syndigste man kan ha på skiva, men det synes ernæringsfysiolog Cathrine Borchsenius det er på tide vi slutter med.

- Peanøttsmør som ikke er tilsatt sukker er sunt av den enkle grunn at nøtter er bra for oss. De er rike på fiber, proteiner, vitaminer, mineraler og antioksidanter. Med andre ord naturlig supermat og et flott påleggsalternativ, jubler Borchsenius.

Ernæringsfysiologen driver til daglig nettstedene Bra mat og Sunn og sprek.

> Dette vegetariske pålegget er monstersunt 

Nøtter holder deg slank

Det skal riktignok ikke stikkes under en stol at peanøttsmør inneholder en god del kalorier, men Borchsenius mener dette er helt udramatisk.

- Husk at grunnen til dette er alt det sunne fettet i nøttene. Så om du har lyst på noe søtt, spis selvfølgelig mye heller en grov skive med peanøttsmør enn godteri. Dette er for øvrig ypperlig mat etter en treningsøkt, legger ernæringsfysiologen til.


Foto: Maria Bondeson/Marias Salt og Søtt

  > Bytt ut smøret med avokadohummus

Borchsenius er selv en ivrig nøttespiser, og smører gjerne peanøttsmør på brødskiven sin.

- Alle de sunne næringsstoffene er med på å gi god helse og forebygge sykdom. Det som også er litt interessant er at det ser ut til at de som spiser nøtter jevnlig, i motsetning til hva man skulle tro, faktisk holder seg slankere. Ergo kan de som unngår å spise nøtter fordi de er kaloririke med fordel innføre dette i kostholdet sitt, mener Borchsenius.

  > Så enkelt gjør du kylling tandoori sunn

Stort bruksområde

Det grove peanøttsmøret i oppskriften under smaker helt fantastisk på alt fra brødskiven til yoghurten, smoothien, pannekakene, cottage cheesen eller som grønnsaksdip. Kombiner peanøttsmøret gjerne med frisk frukt - eller lag en smaksrik asiatisk peanøttsaus neste gang du skal ha kylling til middag.

Om du fikk lyst til å prøve å lage peanøttsmør trenger du faktisk bare én ingrediens – peanøtter, naturligvis. Velg selv om du vil bruke saltede eller usaltede nøtter. 

Prosessen er lett som en lek, og tar maks ti minutter: 

Slik lager du hjemmelaget grovt peanøttsmør

1. Ha peanøttene i en food processor.

Foto: Maria Bondeson/Marias Salt og Søtt

2. Grovhakk nøttene i 1 minutt.

Foto: Maria Bondeson/Marias Salt og Søtt

3. Ta til side en fjerdedel av nøttene om du ønsker å lage grovt peanøttsmør.

Foto: Maria Bondeson/Marias Salt og Søtt

4. Fortsett å kjøre i 1-2 minutter til peanøttmassen skiller ut olje, og klumper seg sammen. Ha tålmodighet! 

Foto: Maria Bondeson/Marias Salt og Søtt

5. Fortsett å kjøre et par minutter til. Skrap ned fra siden underveis.

Foto: Maria Bondeson/Marias Salt og Søtt

6. Fortsett til peanøttsmøret har en smørbar konsistens.

Foto: Maria Bondeson/Marias Salt og Søtt

7. Rør til slutt inn de grovhakkede nøttene.

Foto: Maria Bondeson/Marias Salt og Søtt

- Om du vil ha en søtere smak kan du også tilsette litt honning, eller du kan tilsette kakaopulver og melis mot slutten av miksingen for å få «peanøtt-nutella», tipser Maria Bondeson fra Marias Salt & Søtt som har laget oppskriften.

Hjemmelaget peanøttsmør med 1 ingrediens


Foto: Maria Bondeson/Marias Salt og Søtt

Dette trenger du:

350 g ristede usaltede eller usaltede peanøtter (tilsett litt salt dersom du bruker usaltede peanøtter). 

Slik gjør du:

1. Ha peanøttene i en blender eller food processor.

2. Kjør maskinen på høy fart i et halvt til ett minutt, eller til peanøttene er grovhakket.

3. Ønsker du grovt peanøttsmør, tar du ut ca. en fjerdedel av de hakkede nøttene nå og setter dem til side så lenge.

4. Kjør maskinen 1-2 minutter til, og du vil se at peanøttmassen begynner å skille ut olje og klumpe seg litt sammen.

5. Kjør maskinen i 1-2 minutter til, fortsatt på høy fart, til peanøttmassen gradvis går over til å få smørbar konsistens. Skrap peanøttmassen ned fra sidene med en slikkepott underveis.

6. For å få et jevnt og blankt peanøttsmør, kjører du maskinen i ytterligere 1-2 minutter.

7. Tilsett de hakkede nøttene du tok til side, og rør dem inn i peanøttsmøret for å gi det en «crunchy» konsistens.

8. Ha peanøttsmøret over i et rent glass med lokk. Oppbevares kjølig.