Denne jordbærsirupen vil du helle på nesten alt

Det er all grunn til å alltid ha en flaske jordbærsirup i kjøleskapsdøren. Det kan jo brukes til så mye forskjellig!

Det finnes få ting som er mer sørgelig enn å se jordbær som råtner vekk fordi du ikke rakk å spise dem med én gang. Syltetøy løser knipen til en viss grad, men har også begrensede bruksmuligheter.

For å redde jordbærene kan du heller prøve deg på matblogger og kokebokforfatter Elin Larsens fantastiske jordbærsirup. Den tar vare på den deilige jordbærsmaken i månedsvis, og passer til utrolig mye. 

- Jordbærsirupen er genial fordi den fungerer som en hemmelig superingrediens som tilfører noe syrlig, sødmefullt og fresht til både salte og søte retter, forteller Elin, som alltid har en flaske stående på lur i kjøleskapet.

HUSKER DU: Det er rart at ikke flere lager eplesmør

Kan brukes til «alt»

Jordbærsirupen kan ifølge matbloggeren brukes til alt mulig – både middag og dessert. Fra topping på granola, i denne hjemmelagde jordbærisen, som kakefyll, dressing i salater, eller saus til middager.

- Den smaker fantastisk for eksempel sammen med stekt laks eller baconsurret kyllingfilet. Samtidig er den også super på amerikanske pannekaker. Mye bedre og friskere enn den tunge lønnesirupen, sier Larsen, som til daglig driver matbloggen Elin Larsen.

Larsen forklarer at det er blandingen av sødme og syrlighet som gjør jordbærsirupen så anvendelig.

- I salt mat vil man gjerne ha hele smaksbildet – salt, søtt, surt, bittert og umami. Ved å bruke jordbærsirupen som en dressing får man tilført syre og sødme som bidrar til å skape en balansert rett. Samtidig tilfører den i seg selv masse smak som bidrar til å løfte maten til nye høyder, forteller bloggeren.

Larsen synes jordbærsirupen skinner aller best i kontrast med noe fett, som bacon eller iskrem.

SE OGSÅ: Derfor dør basilikumen i vinduskarmen

Holder lenge

Om du ikke får tak i ferske jordbær kan du bruke frosne bær om du tiner dem på forhånd.

- Jordbærsirupen har veldig lang holdbarhet så lenge den fylles på steriliserte glass og oppbevares i kjøleskap. Jeg har hatt en flaske stående i så lenge som et halvt år en gang, og den smakte fortsatt like fantastisk, forteller Larsen.

SE OGSÅ: Slik gir du «evig liv» til urtene

Lages på et kvarter

Å lage jordbærsirup høres ut som en komplisert og tidkrevende oppgave, men det er det altså ikke. Her er det enkle arbeidsoppgaver som går unna i en fei. Det hele er, ifølge Elin, unnagjort på et kvarters tid: 

STEG 1: Rens

Rens jordbærene og kutt i små biter.

STEG 2: Kok

Kok bærene på svak varme med sukker til de blir myke.


Foto: Maria Bondeson/Marias Salt og Søtt

STEG 3: Sil, og press saften ut

Pass på at du får med alt når du siler, også det som henger igjen på undersiden av silen.


Foto: Maria Bondeson/Marias Salt og Søtt

STEG 4: Smak til og hell på glass

Tilsett sirupen og smak til med nok syre. Limesaften kan erstattes med sitronsaft om ønskelig.


Foto: Maria Bondeson/Marias Salt og Søtt

Og vips, er du i mål!


Foto: Maria Bondeson/Marias Salt og Søtt

Du trenger:

1 kurv/400 g jordbær
2-3 ss sukker
180 g lys sirup
1/2 lime, kun saften

Slik gjør du:

1. Rensk bær og kutt de i små biter.

2. Kok bærene på svak varme sammen med sukker til de blir myke (5-10 minutter).

3. Sil bærene og press saften ut (få med saften som legger seg på den andre siden av silen- hver dråpe er nemlig gull verdt!).

4. Tilsett sirup og smak til med limesaft.

5. Helles over i rene flasker og oppbevares kjølig. Jordbærsirupen smaker helt fantastisk etter 3-5 dager. Frisk, søt, syrlig og sommerlig på smak.