Sennep er den glemte juleingrediensen

Sennep spiller en viktigere rolle i julematen enn du kanskje har tenkt over. Kanskje du skal slå til med hjemmelaget julesennep i år?

I julen er det èn ingrediens som går litt under radaren. Den er med i nesten alle retter og på alle bord, men likevel glemmer vi litt av den. Vi snakker selvfølgelig om sennep! 

Sennep spiller sjelden hovedrollen, men i julen er den ofte å se i en viktig birolle. Den kan brukes til å løfte smakene på så å si all julemat – vi nevner i fleng: julepølser, potetlefser, medisterkaker, ribberull, sylte, pinnekjøtt, lutefisk, gravlaks, sild og selvfølgelig selveste sjefen sjøl: juleribba. 

Det er Innholdssjef hos MatPrat, Oda Christensen, langt på vei enig i: 

-Hjemme hos oss bruker vi den som et tilbehør til det meste, særlig juleskinke, ribberull og medisterpølser, forteller Oda.

Hun mener sennep er litt undervurdert i Norge i den forstand at vi har en tendens til å ta den for gitt. Dette til tross for at den har en solid plass både som tilbehør og ingrediens i julens tradisjonsretter.

Det blir stadig flere sennepstyper å velge blant i butikken, men vil du ha sennepen akkurat slik du liker den er det aller beste å lage den selv – med de smakene du elsker.

Christensen lager gjerne sin egen julesennep, men kan også finne på å «pimpe» opp en ferdig sennep med julesmaker.


Foto: Maria Bondeson / Marias Salt og Søtt 

INGEN SAK Å LAGE SENNEP 

Å lage sennep høres for mange ut som en komplisert sak som er forbeholdt proffene, men det er langt ifra sannheten. Bare bløtlegg sennepsfrø med væske og eddik, mos de med en morter eller stavmikser og smaksett med de smakene du ønsker.

Bløtleggingsprosessen, som gjerne er på en dag eller to, kan du fremskynde ved å koke sennepsfrøene i fem minutter. Dette betyr at du faktisk kan lage din egen sennep på godt under en halvtime.

   > Rosiner er hemmeligheten bak perfekt julebrød

PRØV FORSKJELLIGE TYPER 

Tradisjonelt er sennepene ganske grove til jul, men dette styrer du. Hvilken type mikser du velger og hvor lenge du moser sennepsfrøene vil avgjøre konsistensen.

Hvor mye sødme du vil blande inn i din sennep bestemmer du også selv. Honning og sukker er vanligst, men du kan også tilsette ulike typer siruper.

-Prøv gjerne litt forskjellige typer i julen. Jeg bruker en søt til de salteste rettene og en litt sterk til medisterpølsene eller lutefisken, oppfordrer Christensen. 

Kryddere og urter setter ekstra særpreg. Her vil det være mest naturlig med typiske julekrydder, som ingefær, nellik og allehånde. I tillegg kan du gi tilføre smaker gjennom ulike typer eddik, brennevin og appelsinskall, for å nevne noen variasjonsmuligheter.

   > Slik unngår Fru Timian bløt og vassen lutefisk

EN PERFEKT JULEGAVE 

Når du først lager din egen julesennep skal det ikke mye ekstra jobb til før du har noen julegaver i boks også.

-Det finnes så mange fine glass å få kjøpt. Fyll sennepen på ett, og sett gjerne på et sløyfebånd med en liten merkelapp på, slik at mottakeren vet hva som er i glasset, tipser Oda.

Om sennepen fylles på rene glass med tett lokk og oppbevares kaldt holder den seg i flere måneder. Og skulle du ha julesennep til overs etter jul, er Odas tips å bruke det i matlagningen.

-Jeg pleier å bruke den blant annet til å smøre utenpå svinenakke, som igjen blir det vi kaller for «pulled pork». Ellers er sennep perfekt i sauser og vinaigretter. Bland den også gjerne inn i en potetsalat, det smaker nydelig.

   > Slik får du klementinene til å vare til neste jul

Hjemmelaget julesennep


Foto: Maria Bondeson / Marias Salt og Søtt 

Dette trenger du (Ca. 7 dl sennep/2-3 glass) 

1 dl brune sennepsfrø
2 dl gule sennepsfrø
4 dl eplejuice
6-7 ss eplesidereddik 
1 dl honning
2 ts salt
½ ts malt allehånde, ingefær og/eller gurkemeie (valgfritt)
1 dl nøytral olje, f. eks. solsikke­- eller rapsolje

Dette gjør du: 

1. Kok opp sennepsfrø og eplejuice i en kjele, og la det småkoke i 5 minutter.

2. Ha innholdet i kjelen over i en food processor eller blender og kjør til det får en grøtaktig konsistens. (Alternativt kan du bruke stavmikser.) Ha det over i en bolle, og visp inn eddik, honning, salt og krydder. Visp inn oljen til slutt, og smak så eventuelt til med mer salt, eddik eller honning.

3. Ha sennepen over på rene glass med lokk.

4. Oppbevares kjølig.

Tips! 

Vil du gi sennepen enda mer julepreg, kan du tilsette litt finrevet appelsinskall og ½ ts malt nellik.