Denne rødkålen passer til «alle» nyttårsmiddager

Enten du skal ha and, kalkun, svineribbe, viltstek eller pinnekjøtt til nyttårsmiddag, vil denne luksusversjonen av rødkål sitte som et stjerneskudd.

Det er kun èn av fire som lager surkål fra bunnen av, ifølge en undersøkelse fra Opplysningskontoret for frukt og grønt. Da er det sikkert ikke så vanlig å lage rødkål fra bunnen av heller?

Denne festversjonen av rødkål kan kanskje få deg til å skifte mening: 

Rødkålen smaker nemlig vidunderlig til alle de klassiske jule- og nyttårsmiddagene. Enten du skal spise and, kalkun, pinnekjøtt, svineribbe, viltstek, gås eller lammestek, er dette et ypperlig tilbehør. 

   > Slik unngår du at mandelpotetene går i oppløsning

SNOBBETE RØDKÅL 

Rødkålen er akkurat passe snobbete, og kan ikke sammenlignes med den ferdigkjøpte versjonen. 

Den inneholder nemlig epler, fiken og masse julekrydder som gir en veldig fin og balansert smak. 

- Allehånde, kanel og stjerneanis gir en nydelig smak på rødkålen, men det er likevel den deilige duften som blir i huset av disse krydderne som er min favoritt, sier Anita Stokke Blomvik fra bloggen Kvardagsmat, som har laget oppskriften. 

Foto: Anita Stokke Blomvik / Kvardagsmat.no. 

Ingrediensene kan du imidlertid variere i det uendelige: 

-Prøv deg frem! Rødvinseddiken kan for eksempel erstattes av eplesidereddik eller vanlig eddik og har du ikke tørket fiken kan du bruke svisker eller rosiner i stedet – det smaker også veldig godt, lover Anita.

   > Dette skal matbloggerne spise på nyttårsaften

FULLSTENDIG STRESSFRITT

Det beste av alt: rødkålen lager du i ovnen. Dette betyr at den praktisk talt lager seg selv, så kan du bruke tiden på å pynte bordet, underholde gjestene eller smelle kinaputter. :) 

Bare snitt rødkål, riv epler på et rivjern, finhakk tørket fiken og legg alt i en langpanne. Bland inn rødvinseddik, rød saft og julekrydderne. Etter 1,5 time er rødkålen nærmest på mirakuløst vis bokstavelig talt klar for fest.

- Du trenger ikke å røre underveis en gang, og det gjør ingenting om kålen står for lenge i ovnen, den blir like god, lover Anita Stokke Blomvik fra bloggen Kvardagsmat, som har laget oppskriften. 

Hvis du ikke har kapasitet i ovnen på selve nyttårsaften kan du gjerne lage rødkålen i forveien. Den har egentlig bare godt av å stå noen dager i kjøleskapet. Om du virkelig vil være ute i god tid, så kan du godt fryse den og.

Rødkålen trenger bare å varmes en ti minutters tid i ovnen før den skal serveres. Noe du for eksempel kan gjøre mens kjøttet hviler før servering, tipser Anita.

   > Ikke tull med riskremen. Tull med den røde sausen!

VARIER MED DET DU LIKER

Du kan naturligvis også variere krydderne i oppskriften. Anita har valgt å bruke allehånde, kanel og stjerneanis, men synes også nellik, pepper og muskat passer godt her.

-Men, om du bare skal bruke ett krydder, så vil jeg anbefale allehånde siden den har så mange gode smaker i seg.

Da gjenstår det bare å ønske deg og dine en flott nyttårsfeiring. Vi vil gjerne takke for det gamle og ønske alle et godt nytt år! :) 

Ovnsbakt rødkål med eple og fiken


Foto: Anita Stokke Blomvik / Kvardagsmat.no. 

DETTE TRENGER DU:

1 kg (middels stort kålhode) rødkål
2 syrlige epler
1 ts salt
2 dl utblandet rød saft
2 ts rødvinseddik
1 ts sukker
1 ts allehånde
100 g tørket fiken
1 kanelstang
1 stjerneanis 

SLIK GJØR DU:

1. Sett ovnen på 180 grader over- og undervarme.

2. Snitt rødkålen i tynne skiver og del opp i 4-5 cm lengder.

3. Skrell eplene og riv de på ett grovt rivjern.

4. Finhakk tørket fiken.

5. Legg alt i en langpanne, sammen med krydder og væske.

6. Dekk langpannen med aluminiumsfolie og sett formen midt i ovnen.

7. La rødkålen stå i cirka 1,5 time, til kålen er mør.

8. Bland alt godt og server med det samme.