Rull deg litt hjemmelaget sushi med krabbe

Hjemmelaget sushi er ikke noe hokus pokus. Krabbekjøtt er perfekt til å lage makiruller av – selv de som er skeptiske til sushi kommer til å elske disse!

Er du sushielsker, trenger du neppe å overbevises. Sushi er både sunt, spennende og godt, og du trenger slett ikke gå kurs for lære å trylle fram noen lekre sushibiter. Bare les framgangsmåten nederst i saken her, så ser du hvor enkelt det er!

Trenger ikke rå fisk

Det fins de som er skeptiske til sushi fordi de forbinder det bare med rå fisk. Men det trenger det slett ikke være! Krabbekjøtt er nydelig å bruke i sushi, og sammen med sprø agurk og avokado bør det falle i smak hos de aller fleste.

Ulike typer sushi

For deg som ikke kjenner sushi så godt, kan vi ta et lite lynkurs:  Det fins flere typer sushi, og de vanligste typene er:

🍣Nigiri: Dette er den avlange risballen med en tynn skive topping på. Typisk topping er rå fisk, kokt skalldyr eller japansk omelett.

Maki: Det er den runde skiven med sjømat eller noe annet godt i midten, og ris rundt (som vi har bilde og oppskrift på i denne saken) – gjerne med tang (nori) på utsiden. Du kan også lage vegetarmaki, med bare sprø grønnsaker i midten også. 

Sashimi er bare rå fisk skåret i tynne skiver – uten ris.

PRØV OGSÅ: Krabbekaker med asiatisk vri


GODT RULLA: Maki-rullene er rullet inn i tang som kalles nori, som du kjøper i større ark. 

Bruk riktig ris

Når du skal lage sushi, er det viktig at du bruker sushiris. Vanlig ris vil ikke klebe seg sammen tilstrekkelig, og sushibitene faller fra hverandre. Risen skal også tilsettes sukker og riseddik etter at den er avkjølt, for å få den lett syrlige smaken. 

Avkjøl risen i romtemperatur, og legg gjerne et fuktig håndkle over, slik at risen ikke tørker. 

🦀 TIPS: Lag en skikkelig blings med krabbesalat 🦀

Det viktige tilbehøret 

Til sushi serveres det soyasaus til å dyppe sushibitene i, og den salte smaken er fin kontrast til risen.

Spiser du nigirisushi er det fisken som skal dyppes i soyasausen – ikke risen. Da unngår du at risen går i oppløsning. Makirullene holder du på skrå og dypper i soyasausen, du trenger ikke legge hele snittflaten i sausen.  

Den grønne wasabipastaen er supersterk, så her gjelder det å være forsiktig! Mange blander wasabien i soyasausen, men det anbefales å bare smøre bittelitt på den ene siden av makirullen, og dyppe den andre siden i soyasausen.                              

Den rå ingefæren skal spises mellom sushibitene for å rense ganen. Den smaker friskt og syrlig, og gjør at hver eneste sushibit kommer til sin rett!

Hurtigsyltet ingefær

Det er ikke vanskelig å sylte ingefær selv: Til 150 gram ingefær trenger du like mengder sukker, 1,5 dl riseddik, 1,5 dl vann og en klype salt. Rens og skjær ingefæren i syltynne skiver (bruk en mandolin eller potetskreller) og legg dem i et sterilisert glass. Bland resten av ingrediensene i en kjele. Kok opp og rør til sukkeret er oppløst. Hell laken over ingefærskivene og avkjøl.

Ingefæren er ferdig syltet etter et par timer (men blir bare bedre av å stå i kjøleskapet til dagen etter).

TIPS TIL FORRETT: Kald avkadosuppe med krabbeklør 😋

Kilde: snl.no, 3iuka.no, dinside.no


PASS PÅ: Den lille grønne klatten til høyre kan fort bli i overkant for den som ikke er vant til det sterke. Smak deg forsiktig fram med wasabien!

Sushi: Makiruller med krabbe

DU TRENGER: (til 12-16 biter):
200 g
sushiris
1 ts sukker
1/2 dl riseddik
2 ark noritang
1 krabbeskjell, renset, hvitt krabbekjøtt
1 avokado
2 ts syltet ingefær (se egen oppskrift)
1/2 agurk
Sesamfrø

Til servering:
Soyasaus
Syltet ingefær
Wasabi
Bambusmatte til sushi

SLIK GJØR DU: 

1. Skyll risen i kaldt vann til vannet er klart. La stå i kaldt vann mens du gjør klar de andre ingrediensene.

2. Kok risen som anvist på pakken, og bland inn sukker oppløst i riseddik når risen er avkjølt.

Lag to forskjellige makiruller. En med noritang på utsiden, og en med ris og sesamfrø på utsiden.

Makirull med noritang på utsiden (den er lettest å lage!):
1.
Legg et noriark på bambusmatten med den blanke siden ned mot matten. Smør et jevnt lag ris på arket og la en cm være igjen i toppen.

2. På midten av noritangen legger du en stripe krabbekjøtt. Skjær agurk i tynne staver og legg en lengde på krabben. Gjør det samme med avokadoen. På toppen legger du syltet ingefær. Rull sammen ved å bruke plasten og bambusmatten som støtte.

3. Skjær av endestykkene og del makirullen i 6-8 biter.

Makirull med ris på utsiden:
1.
Legg et plastfilmlag på toppen av en bambusmatte. Legg et jevnt lag ris på plasten på nesten samme størrelse som et ark noritang.

2. Fyll på samme måte som beskrevet over, og rull sammen ved å bruke plasten og bambusmatten som støtte. Rull fast for at makirullene skal henge sammen.

3. Ta av plasten. Rull makirullen i sesamfrø, og skjær av endene. Skjær så rullen i 6-8 biter.

4. Server med soyasaus, wasabi og syltet ingefær.

Oppskrift: Helle Øder Valebrokk