Sommeren er høysesong for rømmegrøt. Hvor mye rømmegrøt og spekemat bør du beregne per person? Og hva bør et spekefat inneholde?

Hvor mye rømmegrøt og spekemat trenger du per person?

Rømmegrøt og spekemat er jo selve sommerklassikeren! Om du inviterer til sankthansfeiring, er det greit å ikke stå med tomme fat før bålet er tent...

Egentlig virker det litt rart. Midt på varmeste sommeren er det tradisjon å spise mektig grøt med salt spekemat til. Kanskje ikke det vi i dagens samfunn ville kommet på å spise i  lyse midtsommernetter med sprakende bål?

Men rømmegrøt er en gammel tradisjon, som vi heldigvis holder ved like!

Rømmegrøt fra gamle dager

Grøt var festmat i det gamle bondesamfunnet, og rømmegrøt var det aller gjeveste. Etter at dyra hadde stått på bås hele vinteren slapp de ut om våren, og rundt sankthans kom kyrne med den riktig gode melka. Da var det en fin anledning til å vise sin overflod med skikkelig rømmegrøt!

🌸KAKE TIL MANGE?: Prøv langpannekake med sommersmak! 🌸


VISSTE DU AT: Rømmegrøt er den eneste retten man kan si er 100 prosent norsk? Andre tradisjonsretter som lutefisk og pinnekjøtt finnes det faktisk varianter av i andre land. FOTO: matprat.no

Dessuten ble rømmegrøt også brukt som slåttegrøt, og det var vel fortjent – slåttonna kunne være tungt arbeid!

Ofte ble grøten servert i et såkalt «grøtambar» hvor man la ulike typer grøt lagvis. Den litt simplere vassgrauten lå gjerne nederst, mens rømmegrøten selvsagt fikk hedersplassen øverst. 

☝️Siden rømmegrøt fyller godt i magen, er som regel en kvart liter nok per person. Lager du 1 liter grøt, burde det altså holde til fire personer. 

Rømmegrøttips: La rømmen koke godt i 2-5 minutter før du visper inn halvparten av melet. Kok videre på svak varme. Da vil smøret etter hvert komme til overflaten, og er lett å fjerne med en skje. 

SOMMERPIKNIK? Her er drømmesandwichen!

 
FENALÅR: Skal du skjære opp et helt fenalår, sørg for å ha god kniv. FOTO: matprat.no

Spekematen som tilbehør til rømmegrøt

Før kjøleskap og fryser var oppfunnet, var det sjelden folk spiste ferskt kjøtt. Kjøttet måtte konserveres ved å tørkes og saltes. Heldigvis har vi ikke sluttet med det, selv om vi ikke er nødt til det lenger! 

Spekemat er fin kontrast til grøten, og et spekefat kan inneholde for eksempel spekeskinke, fenalår, salami, fårepølse og morrpølse.

☝️Beregn ca. 100-150 g spekemat per person. Serverer du rømmegrøt til, holder det som regel med 100 g. 

Den tynnskårne spekeskinken er ofte mest populær, så ta gjerne rikelig av denne. Hvis du vil ha et litt mer eksotisk preg på spekefatet, kan du velge mer krydrede pølser. 

Sørg også for å ha nok drikke, det trengs til salt mat! Rød saft er klassikeren til rømmegrøten, og det er også en god tørstedrikk. 

💧✨LES OGSÅ: Slik lager du luksusdrikk av vann 💧✨

Oppskrift på rømmegrøt


TILBEHØR: Det tradisjonelle tilbehøret varierer fra sted til sted, og mens vi nå kjenner best til sukker og kanel, har også rosiner, eggebåter, sukkerkavringer og kringler vært brukt til å toppe grøten.FOTO: matprat.no

DU TRENGER (til 4 porsjoner):
5 dl seterrømme
2 dl hvetemel
5 dl melk
1 ts salt

SLIK GJØR DU:
1. La rømmen koke i ca. 5 minutter.

2. Sikt i halvparten av melet og rør kraftig.

3. La det stå å koke på svak varme til smøret (fettet) pipler frem. Ta av smøret med en skje før du rører inn resten av melet og sper på med melken.

4. Spe med litt melk av gangen og rør godt mellom hver gang. La grøten småkoke i ca. 5 minutter før du smaker til med salt.

5. Server med sukker, kanel og smøret fra rømmen.

Slik setter du sammen spekefat


DANDER: Ekstra lekkert blir det hvis du lager små ruller av spekematen, da bli det lettere å forsyne seg, og hele fatet bugner! FOTO: matprat.no

Til 4 personer:
160 g 
spekeskinke i skiver
160 g fenalår i skiver
80 g salami
60 g fårepølse
120 g stabburpølse
100 g morrpølse

Server gjerne litt frisk frukt som melon eller ananas til spekematen, det frisker opp både visuelt og smaksmessig. 

Kilder: nrk.no, matprat.no, norsktradisjonsmat.no