julekaffe: mange kopper med kaffe Foto: iStock

Krydderet som får kaffen til å smake pepperkaker

Lyst på en kaffekopp som setter deg i skikkelig julestemning uten sukker? Da bør du tilsette en dose med livsstilblogger Helene Sundbys aromatiske krydderblanding.

Livsstilblogger Helene Sundby har et hemmelig triks for å vekke julestemningen i alle og enhver – nemlig en kopp deilig og aromatisk krydderkaffe.

Krydderkaffen vil skape ro og velvære, lover bloggeren, så her er det bare å ta frem en god bok og sette resten av verden på pause. Det kan være deilig i en travel julemåned

- Krydderkaffen er kjempeenkel å lage. Bare bland sammen krydderne og tilsett dem enten direkte i en kopp med kaffe eller sammen med den malte kaffen når du skal koke den, forklarer Sundby.

  > 3 enkle julekonfekt med kun 3 ingredienser

Gresskarpai-krydder

Foto: iStock

Før tilsatte Sundby bare litt kanel i kaffekoppen sin. Men en dag bloggeren skulle lage gresskarpai kom hun over en nydelig og aromatisk krydderblanding som kalles gresskarpaikrydder– som måtte være perfekt å putte i kaffen, tenkte bloggeren.

- Det duftet helt fantastisk! De lune og varme kryddertonene av kanel, ingefær, allehånde og nellik får kaffen til å minne om pepperkaker, så den setter deg i skikkelig julestemning, lover Sundby.

Bloggeren synes det er ekstra deilig med krydderkaffe når nettene blir lange og kulda setter inn.

  > Juledesserten alle barn vil elske

Kaffe med helsegevinst

Livsstilsbloggeren synes krydderkaffe er en super måte å få en litt annerledes kaffekopp, uten å måtte ty til kaffetyper fulle av sukker som får blodsukkeret ut av kontroll.

- I tillegg til at den gir gode assosiasjoner til hygge og høytid, som kan være helse i seg selv, har krydderne dessuten egenskaper som gir en helsegevinst. Riktignok vil ikke en enkelt kopp ha særlig stor effekt, men alle monner drar, sier Sundby.

   > Slik får du klementinene til å vare til neste jul

Kryddereffekten

- Kanel, ingefær, allehånde, nellik og muskatnøtt har alle en oppkvikkende effekt på hjernen. De aktive stoffene i disse krydderne virker på et sted i hjernen som kalles belønningssystemet. I dette senteret skilles dopamin ut, som gir en opplevelse av eufori, oppstemthet og forelskelsesfølelse, forklarer ernæringsfysiolog hos Grete Roede Karoline Steenbuch Lied.

Foto: iStock

Steenbuch Lied forteller for øvrig at kanel kan bidra til å senke blodsukkeret og inneholder antioksidanter.

- Dessuten tyder forskning på at kanel kan redusere risikoen for diabetes og hjertesykdom. Samtidig råder Mattilsynet barn og storforbrukere av kanel å begrense inntaket fordi krydderet inneholder kumarin som kan gi skade på leveren ved for stort inntak, forteller ernæringsfysiologen.

 > Denne julekalenderen gidder du faktisk å lage

Sjekk ut hvordan du lager nydelig julekaffe under:

Krydderkaffe med smak av jul

Dette trenger du:

Kaffe

Gresskarpaikrydder:
1 ss
kanel
2 ts malt ingefær
1/2 ts allehånde
1/2 ts malt nellik
1/2 ts malt muskatnøtt

Slik gjør du:

1. Bland sammen krydderne.

2. Kok kaffe.

3. Tilsett 1/3-1/2 ts gresskarkrydderblanding i hver kopp kaffe.