Juleskinke med potetsalat og brokkoli er superenkelt å lage, og en klassiker til julefrokost, julebrunsj eller til middag i romjula. Her er oppskriften.

Juleskinke med potetsalat er kongen av koldtbordet

Juleskinke er noe av det mest lettvinte du kan servere, og det trenger vi i juletida! Med en fyldig potetsalat og brokkoli som grønt alibi, har du oppskriften på tomme fat og fulle mager.

Jula er full av bugnende frokost- eller brunsjbord, julebuffeter, middager – ja, et eller annet etegilde er det hele tida. Da er det greit med noe som er lettvint å lage, og som alle liker. Stiller du med juleskinke med potetsalat og dampet brokkolisalat, stiller du sterkt!

Juleskinke får du kjøpt ferdig kokt eller røkt, alt du trenger å gjøre er å skjære den opp i skiver og servere. Enklere blir det faktisk ikke. 

Juleskinke er en typisk rett på et koldtbord, men du kan også varme den opp, selvsagt. Skjær skinka i skiver først, pakk den inn i aluminiumsfolie og varm i ovnen på 220 ˚C i 30-40 minutter.

Da kan du fint servere den som middagsrett, og den smaker nydelig med alle slags poteter til (kokte, fløtegratinerte, moste), og rotgrønnsaker.

TIPS! Så enkelt er det å lage fløtegratinerte poteter 👍


PYNT OG STÆSJ: Tynne ringer av rødløk og et lett dryss av gressløk gir både ekstra smak og ekstra farge til potetsalaten.

Potetsalat på koldtbordet

Til et koldtbord passer juleskinke ypperlig med potetsalat og brokkoli til, da har du både kjøtt, poteter og grønnsaker. 

Potetsalat er forresten en fin måte å bruke potetrester på. Potetmiddager blir det gjerne nok av i jula – og dermed også rester som bør brukes til noe godt. Altså er dette en ypperlig rett å servere i romjula. 

RESTER ETTER JULEMATEN?: Bruk den til potetvaffel!

Siden det er jul sparer vi ikke på godsakene, så vi klasker til med ekte seterrømme til potetsalaten. Du kan selvsagt bruke lettrømme, men det ER jo ekstra godt med den gjeveste rømmen ... Potetsalaten kan du forresten godt la stå noen timer før servering, da får den tid til å «sette seg litt» og smaker enda bedre.

🍠PRØV OGSÅ: Julepølser med søtpotetmos 🍠

SKIVER: Bruk en god kniv og skjær skinka i 1/2 - 1 cm tykke skiver.

JULESKINKE MED POTETSALAT OG BROKKOLI

DU TRENGER (til 4 personer): 

Potetsalat:
8 poteter
1 boks seterrømme
2 ts dijonsennep
2 ss finhakket gressløk
½  rødløk, finhakket
Salt og pepper
1 ts sitronsaft

Dampet brokkolisalat:
1 brokkoli
1 ss extra virgin olivenolje
Salt og pepper
3 ss solsikkefrø
600-800 g hel juleskinke 

SLIK GJØR DU:

1. Potetsalat: Skrell potetene, del dem i seks biter og kok dem i lettsaltet vann til de er møre. Slå av vannet og avkjøl potetene til de er lune.

2. Bland rømme, sennep, gressløk og rødløk. Smak til med salt, pepper og sitronsaft.

3. Når potetene er avkjølt, vender du dem forsiktig i dressingen. Pynt gjerne med litt ekstra gressløk.

4. Del brokkolien i buketter. Stilken skrelles og deles i tre biter. Damp brokkolien i lettsaltet vann.

5. Legg brokkolien på et fat. Hell litt olivenolje over, krydre med salt og pepper. Strø solsikkefrø over og bland forsiktig.

6. Skjær juleskinka i skiver. Server med brokkoli og potetsalat.

Oppskrift: Helle Øder Valebrokk