Glasuren som løfter kanelbollene til himmels

Det er merkelig nok mulig å gjøre kanelbollene dine enda bedre. Nøkkelen er cream cheese frosting som glasur!

Alle vet at kanelboller er fantastisk, men det er faktisk mulig å løfte den fra fantastisk til AH-MA-ZING. 

Denne kanelbollekaken - som egentlig er som en enorm kanelbolle - er i seg selv helt fantastisk, men det er glasuren som gjør den utenomjordisk. 

Glasuren er en cream cheese frosting som består av melis, kremost naturell og meierismør. Dette er en glasur som vanligvis blir brukt på gulrotkaker her i landet (og alle vet jo at glasuren er det beste med hele gulrotkaken). 

  > Tre kaker du kan lage med øynene lukket

Syrlig glasur 

En av hemmelighetene bak den perfekte smaken på glasuren er den syrlige kremosten. Denne er med på å balansere sødmen fra melisen, og tyngden fra smøret.

Selv om de ser til forveksling like ut, må ikke cream cheese frosting forveksles med sin tyngre fetter «buttercream», eller smørkrem. 

Smørkrem lages nemlig med kun smør, melis og melk (og eventuelle smakstilsetninger som vanilje eller sjokolade), og er mindre frisk i smaken og mer tyktflytende enn cream cheese frosting. Smørkrem ville derfor vært altfor mektig for denne kanelbollekaken.

Hold ingrediensene kalde

For å få glasuren helt perfekt, er det viktig at smøret og kremosten er ganske kalde når du pisker dem sammen med melisen. Dette er for å unngå at glasuren blir for tyntflytende og rennende. Ta likevel smøret ut av kjøleskapet en liten stund før du mikser sammen glasuren.

Siden kaldt smør kan være ganske hardt, er det viktig å skjære smøret i små terninger før man deretter pisker glasuren sammen ved hjelp av en håndmikser. La også mikseren gå til du er helt sikker på at alle smørklumpene er borte.

Det går helt greit å gjøre det for hånd, men det tar mye lenger tid, og det er mye mer krevende å få den til å bli helt klumpefri enn om du får litt elektrisk hjelp.

PS! Selv om kremost i dag er et helt dagligdags produkt, har den ikke alltid vært på markedet. Ifølge Reader's Digest ble den klassiske amerikanske kremosten til i 1872, og åtte år senere ble den utviklet til det vi i dag kjenner som Philadelphia. 

 > Denne magiske kaken får 3 lag under steking

Kanelbollekake med cream cheese frosting

Dette trenger du:

Grunnoppskrift hveteboller:
1 kg hvetemel
5 dl H-melk, lunken
150 g sukker
15 g salt
15 g kardemomme
1 egg
50 g fersk gjær
150 g kaldt smør i terninger

Fyll:
125 g mykt smør
125 g sukker
2 ss malt kanel

Cream cheese frosting:
250 g
melis
75 g smør, i terninger
125 g kremost naturell

Slik gjør du:

1. Ha alle ingrediensene til grunnoppskrift hveteboller unntatt smør i en eltebolle. Elt i cirka 15 minutter på sakte fart til deigen er smidig og slipper kantene. Tilsett smør i små terninger og elt i fem minutter. Pass på at alt smør eltes godt inn i deigen. Hev under plastfolie i 1,5 timer. 

2. Bland ingrediensene til fyllet mens deigen hever.

3. Varm ovnen til 175 grader.

4. Når deigen er ferdig hevet, legg den på et bakebord, og kjevle den til en stor, flat firkant som er mellom 0,5 og 1 cm tykk. Smør kanelfyllet utover firkanten. Skjær deretter deigen i lange striper fra topp til bunn, cirka 2 cm i bredde.

5. Smør en stor paiform, og begynn på kaken: Rull en av deigstripene sammen i en spiral på midten av paiformen. Ta en ny deigstripe, og skjøt på enden av den forrige, og fortsett på spiralen. Fortsett slik til alle deigstripene er brukt opp. Da skal det være cirka 5-6 centimeter igjen til kanten av formen. Dekk formen med plastfolie, og sett til heving i cirka 1 time til den er dobbelt så stor, og fyller hele formen.

6. Pensle kaken med sammenvispet egg, og stek den midt i ovnen i cirka 40 minutter til den er gjennomstekt. Dekk kaken med bakepapir hvis den blir mørk på toppen før den er ferdig stekt. La kaken kjøle seg ned på bakerist.

7. Pisk sammen alle ingrediensene til glasuren, slik at de danner en jevn og smidig krem helt uten klumper. Fordel den over kaken, og nyt din utenomjordiske kanelbollekake!