Tilbehør til julematen kan du lage på forhånd. Slik lager du rødkål, surkål, kålrotstappe og ertepuré. Oppskrifter og tips til tilbehør til julemat.

Kokkens beste tips for å lykkes med juletilbehøret

Om du skjelver litt i juleforkleet for at tilbehøret ikke skal bli vellykka, kan du slappe helt av. Vi har nemlig fått kokkens beste oppskrifter.

Knasende svor, riktig salta pinnekjøtt og lutefisk med lav dissefaktor er selvsagt essensielt når du står for årets kanskje viktigste middag. 

Men de viktige birollene skal selvsagt også skinne!

Vi har fått Ann Kristin Møsth Wang til å geleide oss trygt igjennom «de fire store» innenfor kategorien tilbehør til julemat, nemlig rødkål, surkål, kålrotstappe og ertepuré.

Møsth Wang er kokk, matstylist og rådgiver, og har laget tonnevis med julemiddager. Dette kan hun!

Ann Kristin Møsth Wang. Foto: Ann Kristin Møsth Wang. Foto: Per Sollerman.  

– Alle de fire tilbehørene er enkle å lykkes med, så om du bruker gode råvarer vil dette gå bra, forsikrer Ann Kristin, som også driver Kampen Bistro i Oslo.

🐟 LES OGSÅ: 3 typer tilbehør som gjør juletorsken uforglemmelig 🐟

SMAK OG TENK  

– Enten du bruker mine oppskrifter eller noen andres, så er mitt beste tips å smake på maten. Trengs det litt mer koketid, litt salt, kanskje? Tenk selv, oppfordrer hun.

– Det eneste som egentlig kan gå galt er at maten blir brent eller koker for lenge. Dette er med andre ord ukomplisert matlaging, betrygger hun.

🎉 LES OGSÅ: 5 stressfrie middager til nyttårsaften 🎉

SMÅ VRIER

Ann Kristin synes det er helt ok å tilføre nye elementer i julematen, så lenge man gir den omsorg og lager den skikkelig.

Hun anbefaler å ikke gjøre så drastiske endringer den første gangen, kanskje tilsette finhakket eple rett før servering i rødkålen eller surkålen.

– Det gir litt ekstra krønsj og friskhet, som gjør seg godt opp mot den feite julematen.

Prøv gjerne også å bytte ut deler av kålroten med gulrot i stappa, og server med rause mengder hakket persille på toppen, tipser Ann Kristin.

Alt tilbehøret kan lages i god tid i forveien, gjerne dagen før, så du slipper stress på selve dagen.

LES OGSÅ: Slik redder du julemiddagen når krisen rammer 😲 🎅🏻

Oppskrift på rødkål

DU TRENGER: 

1 kg rødkål
2 røde epler
1 dl solbærsaft
0,5 dl rødvinseddik
1 ss salt
1 ts pepper
50 g smør

SLIK GJØR DU: 

1. Finsnitt kålen og riv eplene.

2. Ha alt i en kjele med lokk og kok til kålen er mør, 45-60 minutter.

3. Smak til med salt.

PRØV OGSÅ: Prøv en luksusversjon av rødkål 👌

Oppskrift på surkål

DU TRENGER: 

1,5 kg hodekål
1 l vann
2 ss 7% eddik
4 ss sukker
1 stort eple, revet
2 ss salt
2 ss karve
1 ts pepper
Evt. 1 dl ribbefett

SLIK GJØR DU: 

1. Finsnitt kålen.

2. Ha kålen i en kjele med vann, eddik, sukker, eple, salt, karve og pepper.

3. Kok surkålen i en time til den er mør, og en del av vannet har fordampet.

4. Tilsett eventuelt ribbefett for å runde av smaken på surkålen.

Oppskrift på kålrotstappe

DU TRENGER: 

1 kg kålrot
200 g gulrot
200 g potet
1 dl fløte
60 g smør
Salt og pepper

SLIK GJØR DU: 

1. Skrell alle grønnsakene, og del dem i like store terninger. Kok i rikelig med vann i ca. 45 min. til alt er mørt.

2. Sil av vannet, tilsett smør i terninger og visp med en håndvisp til en grov mos. Spe med fløte, og smak til med salt og pepper.

Tips: Du kan erstatte smør med kraft fra pinnekjøttet.

Oppskrift på ertepuré

DU TRENGER: 

500 g grønne erter
1 dl fløte
50 g smør
1 ss sitronsaft
Salt og pepper

SLIK GJØR DU: 

1. Kok opp fløte og smør, ha i ertene og kok i ca 5 min. til de er møre.

2. Bruk en stavmikser eller blender, og lag en grov puré. Smak til med sitronsaft, salt og pepper.