Den ukule kålruletten er tilbake i det 21. århundre i ny drakt

Kålruletter er en litt ukul klassiker fra 70-tallet, men med en asiatisk vri blir den plutselig en sunnere variant av vårruller som absolutt har livets rett, selv i 2018!

Du har kanskje glemt den? Kålruletten var vanlig husmannskost på middagsbordet på 70- og 80-tallet, men forsvant fra vår bevissthet idet nye mattrender som pizza, taco og sushi skylte innover landet vårt.

Men nå – over tretti år senere – er det på høy tid å ta kålruletten tilbake inn i det 21. århundre. Kålruletter er nemlig som en sunn variant av vårruller – eller lavkarbo vårruller om du vil. Og den er attpåtil norsk. 

Sunnere vårruller 

Mens vårruller lages av filodeig som er rikt på karbohydrater, er hovedingrediensen i kålruletter (åpenbart) kål.

Kål inneholder – i motsetning til filodeig – lite karbohydrater, og er dessuten rik på C-vitaminer som styrker immunforsvaret og motarbeider kreftfremkallende stoffer. Mens vårrullen frityrkokes i olje, kan kålruletten enten kokes eller stekes i ovnen eller panna.  

Akkurat som en vårrull, kan du fylle en kålrull med nesten hva du vil. Fisk egner seg ikke så godt, men kjøtt, kylling og vegetarisk fyll kan nærmest velge hva du vil av. Både savoykål og nykål kan brukes til kålruletter, men kinakål og hodekål er de vanligste typene. 

Asiatisk tvist 

I den tradisjonelle varianten fra 70-tallet, bestod fyllet gjerne av kjøttdeig eller medisterdeig som var blandet sammen med melk, potetmel, buljong og krydder. Kålrulettene ble som regel kokt, og ble servert med kokte poteter og hvit saus.

Men hvit saus, kokte poteter og ukrydret kjøtt er ikke helt 2018. Hvis kålruletten skal få innpass i det 21. århundre, må den tåle å gjennomgå en liten moderniseringsprosess.

❗️TIPS: Følg Extra_Norge på Instagram og abonner på vår YouTube-kanal for flere episke tips og triks!❗️

I oppskriften som matbloggeren Kjøkkentjeneste har utviklet for oss, har kålruletten fått følge av asiatiske smaker, spenstige krydder og friskt tilbehør. I tillegg steker hun kålruletten i panna i stedet for å koke dem, noe som gir et sprøere resultat enn den litt slappe klassikeren.    

Med litt spenstige smaker, kan du ta kålruletten tilbake i det 21. århundre. Denne norske og sunne varianten av vårruller blir garantert en ny favorittmiddag!

Kål til overs? Du kan bytte ut tacoskjellet med kinakål  

Asiatiske kålruletter á la Kjøkkentjeneste

Foto: Ina Shelby / Kjøkkentjeneste 

Dette trenger du (4 personer): 

400 gram svinekjøttdeig

1 ts salt

1/2 finhakket løk

1 hvitløksfedd 

1/2-1 rød chili

Nykvernet pepper

1 spiseskje finrevet ingefær

1 1/2 spiseskje potetmel

1 1/2 dl kald melk

 

12 kålblader

Ca 3 dl kraft eller buljong

 

Nudler

Soya saus eller ketjap manis 

Vårløk

Lang paprika

Rødløk

Ristede peanøtter

Koriander

 

Dette gjør du: 

1. Løsne kålbladene og kok dem i vann i 5-10 minutter. Legg de rett over i iskaldt vann og la de renne godt av seg på et kjøkkenhåndkle.

2. Skjær løk, hvitløk og chili i litt store biter og kjør det smått i en foodprosessor. Ha i kjøttet og salt og kjør godt sammen.

3. Tilsett pepper, finrevet ingefær, potetmel og kjør videre.

4. Spe med melk mens foodprosessoren går.

5. Legg litt farse på hvert kålblad og rull sammen.

6. Legg de tett sammen i en ildfast form, eller knyt de sammen for at de skal holde på formen.

7. Hell over buljongen, legg på lokk eller ha aluminiumsfolie over formen og sett inn i stekeovnen på 200 grader. La de stå til de er ferdige, i ca 20 minutter. 

8. Kok nudler etter anvisning på pakken. Hell av vannet og fres det raskt i panne sammen med litt ketjap manis eller soya saus, strimlet løk, paprika og vårløk. Anrett nudler og kålruletter på en tallerken, og dryss over frisk koriander og peanøtter til slutt. 

🥙 SE OGSÅ: Middagstips til en stressende hverdag


Foto: Ina Shelby / Kjøkkentjeneste