Kroketter får barna til å hive seg over rotgrønnsakene

Knasende sprø utenpå, og saftige og myke inni. Disse krokettene av rotgrønnsaker kommer til å bli barnas nye favoritt!

Rotgrønnsaker er i sesong nå på høsten, og vi får rett og slett ikke nok av de knudrete knollene. Selv om mange kanskje forbinder sellerirot, persillerot og pastinakk med bestefars klare kjøttsuppe, er rotgrønnsaker superanvendelige og kan brukes til «alt» – blant annet disse supersprø krokettene som barna kommer til å elske!

   >> Det er også mulig å lage kjøttsuppe på 1-2-3!

Krokettene har en mild og god smak, og kommer garantert til å bli barnas store favoritt på middagsbordet. Rotmoskroketter kan for eksempel fungere som et alternativ til kokte eller stekte poteter, eller som en spennende vri på rotmosen til helgesteken.

   > Slik skreller du sellerirot (uten å kaste halvparten)

Som en bonus er krokettene så enkle å lage, at barna fint kan være med på å lage dem. Hvem synes vel ikke det er litt morsomt å mose grønnsaker, eller forme morsomme boller?

Knaser

Krokett er en mos eller stuing som rulles til avlange boller, deretter paneres, og til sist frityrkokes (eller stekes, som i oppskriften under). Du kjenner de kanskje best fra tapasrestauranten der de kan komme fylt med alt fra ost til klippfisk.  

Disse krokettene med rotgrønnsaker er enkle å lage, og fulle av smak. Den saftige og myke innsiden er laget av sellerirot, persillerot og pastinakk, mens den sprø utsiden er en enkel panering av egg og griljermel. 

For at utsiden av krokettene skal bli ekstra sprø, steker vi dem i både smør og olje. Da blir de nesten som en schnitzel på utsiden. 

Hvis du vil følge en sunnere linje, kan de fint stekes i en ildfast form i stekeovnen helt uten fett. Da blir de riktignok ikke like knasende sprø utenpå, men de er fortsatt kjempegode.

Krokettene passer perfekt som tilbehør til for eksempel kylling, torsk eller svinestek.

   > Trikset som gir sprø pommes frittes uten frityrkoking

Foto: Maria Tveiten Helgeby

Sunne

Norske rotgrønnsaker er stappfulle av viktige næringsstoffer. Selv om mange kanskje forbinder vitaminen med appelsinen, inneholder både sellerirot, pastinakk og persillerot vitamin C, ifølge Opplysningskontoret for Frukt og Grønt.

I tillegg inneholder selleriroten kalium og kopper, mens pastinakken inneholder kalium - som er med på å holde blodtrykket normalt, skriver Frukt.no. Persilleroten inneholder vitamin B6, som hjelper til med å holde energiomsetningen normal, fortsetter nettsiden.

   > Potetrester fra middagen? Da kan du lage potetkaker!

Sprø kroketter med rotgrønnsaker

 Foto: Maria Tveiten Helgeby

Dette trenger du:

1/2 stor sellerirot
1 pastinakk
1 persillerot
1 egg
2 ss griljermel
dill
salt
pepper
smør og olje, til steking

Til panering:
2 egg
Griljermel
Hvetemel

Slik gjør du:

1. Skrell alle rotgrønnsakene. Del dem i terninger eller skiver, og kok dem i lettsaltet vann til de er møre. Hell av vannet, og la de dampe av seg. Mos grønnsakene, legg mosen i en sil, og press ut vannet med baksiden av en øse.

2. Tilsett 1 egg, to spiseskjeer griljermel, salt, pepper og grovhakket frisk dill i rotmosen, og rør raskt sammen så egget ikke blir til eggerøre. 

3. Dypp hendene i vann, og form forsiktig små kroketter. Legg dem på en tallerken. Når alle er ferdig formet, legg dem til avkjøling i kjøleskapet i cirka 30 minutter så de blir litt fastere. 

4. Når krokettene er ferdig avkjølt, kan du begynne med paneringen: Rull dem først i hvetemel, deretter i sammenpisket egg, og til slutt i griljermel. Fortsett til alle er dekket. Stek på middels varme i olje og godt med smør til de er gylne utenpå og varme inni. Serveres med for eksempel rømmedip, fisk eller svineknoke.

   > Cornflakestrikset kan bety slutten på barnas fiskeskrekk