Ekte pastasaus er fantastisk opplevelse du bør unne deg – ofte! Lag en stor porsjon og frys ned i porsjonspakninger, så har du slow food kjapt i hverdagen.

Lag pastasaus som en italiener!

Har du først smakt en ekte pastasaus, blir det vanskelig å gå tilbake ... Lag en stor porsjon og frys ned, så har du fantastisk middag på null tid!

Å lage pastasaus på ekte, italiensk vis tar litt tid, men det er vel anvendte timer. Og pastasausen er faktisk ganske drøy i bruk, om du gjør som italienerne.

Husk: En italiener drukner ikke pastaen sin i saus. Et par gode spiseskjeer med saus blandes inn i hver porsjon med pasta.

Dermed varer en stor porsjon pastasaus lenge, og du kan trygt investere noen timer i å lage denne herligheten – den varer lenge og smaker himmelsk ... 

Ta deg tid 

For oss nordmenn som ofte tyr til saus i glass, er det en liten trøst at ferdigsausen finnes i et utall av varianter i pastaens hjemland også.

Italienerne har ikke noe bedre tid enn oss, snarere tvert imot. Likevel tar de seg tid til slow food, bare ikke hver dag ...

💃🏻 TIPS: 3 ingredienser som gjør spanske kjøttboller mye bedre 💃🏻


DEN VIKTIGE SAUSEN: Enhver matglad italiener bør kunne en pastasaus – en sugo. Det hjelper ikke med en knallgod pasta, om sausen ikke er like god.

La middagen vare lenger

Clara, en av de italienske mammaene vi møtte på et av våre Italia-besøk, kan virkelig sin pasta. Men hun er fortvilet over hvordan man brukte tida ved matbordet.

– Se, vi bruker hele formiddagen på kjøkkenet til pastalagingen. Og så brukes det ti minutter ved bordet til å spise den ...

Clara har rett. Til daglig har ikke italieneren god tid ved matbordet, men søndagen nytes i familiene med god tid og god mat.

En pastasaus som denne tar noen timer, men har du først smakt en skikkelig pastasaus, ja da forstår du forskjellen mellom fast food og slow food.

👍 MENS VI SNAKKER OM SAUS: Edels beste triks til å lage brun saus 👍

 


SLOW FOOD BLIR FAST FOOD: Frys ned pastasausen, så har du kvalitetsmiddag på 1-2-3!

Hjemlandet til slow food

Kanskje ikke så rart at det var i Italia at slow food-bevegelsen ble startet for 30 år siden. Det ligger nok et potensiale i sakte mat hos oss nordmenn også, for denne oppskriften populær hos de som har prøvd den.

En frossen porsjonspose av denne sausen tar ikke mange minuttene å tine i en kjele. Da kan vi nyte slow food på en helt vanlig hverdag.

TIPS: Denne pastasausen passer til det meste av pastatyper.

👍 LES OGSÅ: Tomatsausen som lager seg selv! 👍


HERLIG SAUS: La den putre noen timer, så får smakene utvikle seg. 

Oppskrift på italiensk pastasaus – sugo 

DU TRENGER:
800 g
karbonadedeig
1 medium stor løk
2 fedd hvitløk
5 ss hakket frisk persille
2 laurbærblad
1 gulrot
1/2 selleristang
kyllingbuljongterninger
1 dl hvitvin eller eplenektar
1 boks hermetiske cherrytomater
1 liter 100 % «tomatsaus» (kan lages selv med tomat i en kjøkkenmaskin, og sil av frøene)
1 ss brunt sukker
3 ss olivenolje
Salt og pepper

SLIK GJØR DU:

1. Finhakk gulrot og selleristang sammen med hvitløk og persille. Du kan fint gjøre dette i en kjøkkenmaskin, om du vil spare litt tid.

2. Finhakk løken, og brun den i litt olivenolje i en medium varm stekepanne. Ha løken over i en stor kjele. Sett kjelen på medium varm plate.

3. Ha i vinen/nektar og la løken småkoke litt.

4. Brun kjøttdeigen porsjonsvis i stekepanna, krydre med salt og pepper. Ha den ferdigstekte kjøttdeigen over i kjelen.

5. Ha i tomatsausen og de hermetiske tomatene.

6. Tilsett grønnsaksblandingen, laurbærblad, sukker og kyllingbuljong.

7. Ha gjerne i hakket, frisk basilikum og en liten kvist rosmarin.

8. La sugoen småkoke i rundt tre timer (inntil fargeendringer fra en rød til en brunaktig farge), rør av og til. Fjern laurbærblad og rosmarinstilken før servering.

🤔Ikke helt i pastahumør allikevel? Finn et annet godt middagstips på vår samleside🤔