Laks i ertesuppe med lime og rømme

Laks i ertesuppa er en perfekt kombo!

Høres det rart ut? Bare vent til du har smakt. Du kommer til å bli solgt etter første skje!

Endelig får laksemiddagen en ny og etterlengtet vri! Det er jo lett å tusle rundt i de samme gamle sporene når det gjelder laksen. 

– Erter har både en frisk farge og sødmefull smak som passer veldig godt til laks, synes kokk Randi Solli.  

Men hvorfor er disse smakene en så god kombo? Ertesuppe er kanskje ikke det første som faller oss inn som følge til laksefileten ...

– Her er det masse smak av erter, nydelig kremethet fra fløten og et hint av syre og friskhet fra limen som er et perfekt følge til laksen, som kun er bakt med litt olivenolje og salt for å bevare den gode fiskesmaken, forteller Randi.

TIPS: Mens vi er inne på råvarer som passer ekstra godt til laks, finn ut hvorfor du bør bli hekta på sesamfrø og laks


PANNESTEKT: Det går helt fint å pannesteke laksen, hvis du foretrekker det. Uansett panne eller ovn, det viktigste er å ikke steke den for lenge! FOTO: Nussara Guldberg

VIKTIG FOR Å LYKKES MED LAKS I SUPPE

Fins det noen feller å gå i når du skal lage denne retten, da? Ikke mange! Her skal det ikke mye til for å lykkes. Bare vær forsiktig så du ikke oversteker fisken eller koker ertene for lenge.

– Om du lar laksen stå for lenge i ovnen, vil den ikke bli like saftig og god. Jeg bruker alltid steketermometer for å være sikker. Når laksen har en kjernetemperatur på 58 grader, er den perfekt. Pass og på at ertene ikke koker så lenge at de blir grå og mister den friske smaken, lyder ekspertrådet fra Randi. 

Du kan også steke laksen i stekepanna, det går gjerne litt fortere. 

LES OGSÅ: Slik lager du kyllingsuppe i ekspressfart


KOMPLETTERER HVERANDRE: Den syrlige limen passer godt både til fisken og som en piff på den runde fløtesmaken. FOTO: Nussara Guldberg

– Om du i tillegg tar vare på alle grønnsaksrestene i løpet av uka og koker egen grønnsakskraft, blir suppa løftet enda et hakk på smaksskalaen, lover kokken.

🥄 SUPPEFRELST? LES OGSÅ: Enkel blomkålsuppe med 3 ulike toppinger

RASK MIDDAG

Randi lager ertesuppe med laks ofte på hverdager når ting må gå litt fort.

– Spesielt nå på høsten og utover vinteren når man har behov for litt varme og fyldige supper, såkalt comfort food.

Og til dere partyløver: 🦁  Ertesuppe med laks passer utmerket som forrett i middagsselskap! 

Suppa blir helt super når du anretter den med litt rømme og olivenolje rundt laksen. Ekstra lekkert blir det om du også slår til med noe knasende på toppen, lover kokken.

– Noen ristede gresskarkjerner eller pinjekjerner gir noe sprøtt å tygge på. Spicy kikerter er også kjempegodt som tilbehør. Og ikke glem godt brød eller rundstykker, sier Randi, som ved siden av jobben som kokk driver bloggen Ja til mat.  


TILBEHØR: Kikerter og litt koriander over laksen kan også brukes som tilbehør. Med kikerter får du også inn litt ekstra proteiner. FOTO: Nussara Guldberg

Oppskrift på grønn ertesuppe med laks

DU TRENGER (2 porsjoner):

200-300 g laksefilet
250 g frosne grønne erter
2 sjalottløk, finhakket
1 fedd hvitløk, finhakket
1 lime, saft og skall
1 dl fløte
5 dl grønnsakskraft
1 ss smør
Litt rømme, kan sløyfes

SLK GJØR DU: 

1. Varm ovnen til 190 grader. Fres løk og hvitløk i smør i ca. ett minutt. Løken skal bli blank, ikke brun. Tilsett grønnsakskraft og fløte, kok opp og la det småkoke i ca. 10 minutter.

2. Del laksen i ønsket størrelse. Ringle over olivenolje og gni den inn med litt salt. Stek på 190 grader i 9 minutter. Bruk gjerne et steketermometer, når kjernetemperaturen har nådd 58 grader er laksen perfekt.

3. Tilsett ertene, limesaften og revet limeskall til suppa. Kok ertene møre, pass på så de ikke mister grønnfargen. Dette tar kun et par minutter. Kjør suppa med stavmikser, smak til med salt og pepper. Anrett suppa på tallerken, pynt med litt rømme og legg laksen forsiktig oppi.

4. Ta imot komplimentene fra de andre du spiser med, eller klapp deg sjøl på skuldra om du spiser alene.