Sivs hamburgerbrød er usannsynlig myke og luftige

Siv er ikke i tvil: Skal du først kline til med hjemmelagde hamburgerbrød, så er dette oppskriften du bør gå for.

- Dette er bare de beste, de flotteste, de diggeste burgerbrødene du kan forestille deg. De er faktisk så gode! lover oppskriftsutvikler, matstylist og fotograf Siv Melbye.

Grunnen: de er utrolig luftige og myke – optimale for burgere av alle slag. 

Siv fant faktisk opp burgerbrødoppskriften ved en tilfeldighet.

-Jeg skulle egentlig bake rundstykker, men innså plutselig at det jeg egentlig hadde behov for var burgerbrød, så jeg klemte bare emnene flate – og tatta: de nydeligste burgerbrød du kan forestille deg!

Så flaks kan man altså ha.

 

HEMMELIGHETEN ER…

Burgerbrødene tar ikke lang tid å lage. På under halvannen time er de klare. Luftige og myke.

Hemmeligheten bak den utrolige luftigheten er kombinasjonen av gjær aktivert av sukker, lun temperatur og melk, forteller Siv.

-Dette er faktisk enkelt å få til. Bare pass på at væsken du bruker holder kroppstemperatur før du tilsetter gjær og sukker, og at du lar denne blandingen få stå i fem minutter og utvikle seg. Etter at gjæren har fått jobbe litt på egenhånd har du i melet og rører om et par ganger før resten tilsettes. Dette gjør at alt får blandet seg godt, tipser hun.

LES OGSÅ: Aldri smakt burger med parmesan og basilikum?

ALDRI FOR MYE MEL 

Ja, deigen er lett å få til, men Siv påpeker at dette ikke er en oppskrift du kan følge helt slavisk. Hun anbefaler alle å bake den noen ganger og legge merke til hva som fungerer og ikke.

-Det viktigste er at du aldri bruker for mye mel, samt ikke dreper gjæren med for varm væske, så kommer du nok trygt i mål. Etter hvert får du så god kontroll at du kan bake den på slump, lover matbloggeren.
 

FRYS NED I ZIP LOCK-POSER

Siv lager alltid mange burgerbrød når hun først er i gang.

-Rekorden min er vel på rundt 80 stykk. Det var riktignok et særtilfelle, men det sier noe om hvor enkelt det er er å lage og oppbevare disse.

Hennes råd for å bevare burgerbrødene myke og luftige er å fryse dem med én gang de har fått avkjøle seg.

-Lag mange og pakk de i zip lock-poser som du slenger i fryseren så fort som mulig, så har du superferske burgerbrød klare på sekunder, frister matentusiasten, som også driver matbloggen Sensiblerie.

Ifølge henne tar det nemlig bare 20 sekunder å tine dem med mikroens tineprogram. På benken går det også raskt, omkring en halvtime.

God burger!

LES OGSÅ: Derfor bør du bli en månedsbaker som Elise

SIVS HJEMMELAGDE OG LUFTIGE HAMBURGERBRØD

DETTE TRENGER DU:
10 stykker. 

1 1/2 dl varmt vann
2 1/2 dl melk
50 g gjær
2 ss sukker
1 ts salt
1/2 dl olje
9 dl mel
1 egg (til pensling)
2 ss Sesamfrø


DETTE GJØR DU: 

1. Forvarm ovnen på 200 grader varmluft.

2. Bland varmt vann og melk i en stor bolle. Dette skal holde ca. 37 grader (juster eventuelt med kaldt vann). 

3. Tilsett gjær og sukker, og la stå i 5 min.

4. Tilsett mel og rør et par runder før du tilsetter salt og olje.

5. Bland godt. Deigen skal være litt klissete. Dekk med plastfolie eller lokk og sett til heving på et lunt sted i ca. 40 min—til dobbel størrelse.

6. Ha litt olje på benkeplaten og hvelv deigen ut av bollen. Ha samtidig litt olje på hendene og pakk deigen lett sammen til en stor ball.

7. Ta frem en vekt og vei hele deigen. Den skal veie ca. 1000 g.

8. Ha vekten klar når du deler opp deigen i like store emner (10 stk a ca. 100 g.). Da får du like store burgerbrød. 

9. Rull hvert emne til baller og legg på bakeplate med bakepapir. Klem de litt ned, slik at de får en litt større diameter.

10. La brødene etterheve i ca. 20 min. Pensle med egg og pynt med sesamfrø like før de settes midt i ovnen og steker i ca 12-15 minutter. Når de er lys-gylne tas de ut og avkjøles på rist. 

LES OGSÅ: Dette hvitløksbrødet er klart til steking på 5 minutter