Appelsinrester? Da kan du lage minipavlova med appelsinkrem!

Ble det litt færre skiturer i påsken enn du hadde trodd? Ingen fare – resten av appelsinene kan du lage minipavlova med appelsinkrem av!

Det blir ingen påske uten appelsiner, men det kan bli en påske med for mye appelsiner. Har du hamstret inn litt for mye av den oransje påskefrukten, er minipavlova med appelsincurd den absolutt beste måten du kan bruke opp resten av appelsinene på. 

Minipavlova, eller «meringue nests», er små pavlovaer i porsjonsstørrelse. Pavlovaene har små fordypninger i midten for å få plass til krem og bær, og minner derfor litt om små fuglereder  – derav det engelske navnet.

I appelsinens (og påskens) ånd har vi laget en frisk og god appelsinkrem, som en påskete vri på den klassike «sitroncurd» som ofte brukes på pavlova. Siden desserten er både frisk og lett, er minipavlovaene perfekte å servere etter påskens lammestek

Veganer? Da må du prøve å lage marengs med kikertvann

Følg med

Pavlova-redene lages av en enkel og klassisk marengs, som blant annet består av eggehviter og sukker. Når du lager marengs er det svært viktig å følge med når du skal skille eggehvitene fra eggeplommene. Bare et par dråper med eggeplomme gjør det nemlig umulig å piske eggehvitene stive. Så hvis uhellet er ute er det like greit å spare på eggeblandingen til morgendagens omelett, og prøve på nytt med ren bolle og nye egg.

Vi har valgt å toppe pavlovaene med friske bær, pisket krem og hjemmelaget appelsinkrem - som du finner oppskriften på lenger ned i saken. Hvis du ikke har lyst på jordbær og blåbær, kan du vel så gjerne toppe den med for eksempel revet sjokolade, banan eller kun krem og appelsinkrem for den saks skyld.

Lammestek før desserten? Denne guiden gir knasende sprøtt og saftig resultat

Ballettdanser

Historien bak den luftige marengsdesserten startet på midten av 1920-tallet, da den russiske balletdanseren Anna Pavlova turnerte i Australia. Inspirert av ballerinaens struttende tutuskjørt, lagde en australsk kokk et bakverk - pavlovaen, ifølge The Guardian.

I senere tid har det vært en del usikkerhet om det faktisk var i Australia, på New Zealand, i England eller USA den sprøseige desserten først ble laget. Men én ting vi alle kan enes om, er at pavlova er farlig godt. Spesielt med friske bær og appelsinkrem på toppen.

Sjekk ut hvordan du lager den enkle desserten under - etter oppskrift av Marias salt og søtt

Minipavlova med appelsinkrem 

Foto: Marias salt og søtt 

Dette trenger du (8-10 stk.):

Pavlovaene:

5 store
eggehviter
En klype salt
275 g sukker
2 ts maisenna
½ ts vaniljeekstrakt eller essens
1 ts hvitvinseddik
Masse friske bær, til servering
Ev. litt pisket krem, til servering 

Appelsinkrem:

1 ¼ dl friskpresset appelsinsaft
1 ts finrevet appelsinskall
85 g sukker
5 eggeplommer
60 g romtemperert smør, skåret i mindre biter

Slik gjør du:

Mini-pavlovaer:

1. Sett ovnen på 180°C, og gjør klar et stekebrett med bakepapir.

2. Ha eggehvitene i en helt ren miksebolle. Ha i salt og visp til eggehvitene er skummende hvite, og begynner så smått å stivne. (Hvis du begynner å tilsette sukkeret før eggehvitene er vispet nok, har pavlovaene lett for å bli flate i ovnen.)

3. Tilsett sukkeret mens det vispes videre, én skje om gangen. Når alt sukkeret er tilsatt, visper du videre til du har en tykk, luftig og blank marengs.

4. Dryss over maisenna, og ha i vanilje og hvitvinseddik. Vend dette inn, og pass på å ikke røre mer enn til bare alt er blandet.

5. Lag 8-10 jevnstore topper på stekebrettet. Se til at kantene er litt høyere enn midten for å gjøre det lett å fylle med appelsinkremen etterpå. Den enkleste måten å gjøre dette på er å først lage en høy topp, og deretter bruke baksiden av en skje til å lage en liten fordypning i midten. (Alternativt kan du fylle marengsrøren i en sprøytepose, og sprøyte små «reir» ut på bakepapiret: først sprøyter du i spiral for å lage en rund «bunn», og deretter et par ekstra ringer lags kanten for å få en fordypning i midten.)

6. Sett brettet i ovnen, og skru ned temperaturen til 150°C. Stek marengsene i 30 minutter. Skru av ovnen, og la dem stå i ovnen i 30 minutter til. Ta ut brettet og avkjøl pavlovaene helt.

Appelsinkrem:

1. Ha appelsinsaft og –skall, sukker og eggeplommer i en bolle som tåler varme (f.eks. glass).

2. Sett bollen over en liten kasserolle med småkokende vann. Det er viktig at bunnen på bollen ikke når ned til vannet som koker. Rør i blandingen med en ballongvisp helt til den tykner, dette kan ta ca. 15-20 minutter. Jo lenger den varmes, jo tykkere blir den. Når blandingen har tyknet, tar du bollen av varmen.

3. Tilsett smøret og rør til det har smeltet og appelsinkremen er jevn og fin. Tøm den så gjennom en sil og over i en skål eller et glass. Avkjøl og sett den så i kjøleskapet til den er helt kald. (Hvis du ikke skal bruke appelsinkremen med en gang, kan den tømmes på et rent glass med lokk og oppbevares i kjøleskapet i opp til en uke.)

Servering:

Fyll fordypningene i pavlovaene med appelsinkrem, eventuelt litt pisket krem, og masse friske bær.