Dulche de leche er karamellisert melk du kan bruke til desserter, på grøt, pannekaker eller brødskiva. Dulche de leche er enkelt å lage – slik gjør du det.

Møt din nye kjærlighet – dulche de leche!

Dulche de leche er den karamelliserte sausen som lager seg sjøl mens du baker denne supersaftige banankaka i mellomtida.

Dulce de leche er rett og slett karamellisert melk, og det får du ved å koke melk og sukker over svak varme til den karamelliseres. Skikkelig latmannssaus, for den lager seg jo egentlig helt sjøl.

– Dulce de leche er så godt! Jeg liker å lage det på den autentiske måten ved å småkoke uåpnede hermetikkbokser med søt kondensert melk i vann i tre timer. Enklere blir det ikke! sier kokk, stylist og rådgiver Ann Kristin Møsth Wang.

Resultatet er en helt nydelig saus, som oppbevart i et glass med lokk kan holde seg flere uker i kjøleskapet.

Dulche de leche kommer forresten opprinnelig fra Sør-Amerika, derav navnet, som oversatt fra spansk betyr søt melk. 

🥝 LES OGSÅ: Kiwikake med sjokoladeganache 🥝

👇 Du finner oppskriften på Ann Kristins banankake og dulce de leche nederst i saken. 👇


FRISTA?: Her er dulche de leche servert på en supersaftig banankake. – Dette er rett og slett en uslåelig kombo, lover Ann Kristin.

3 TING Å PASSE PÅ

1. Brukt søtet, kondendsert melk. En tabbe noen gjør når de skal lage dulce de leche, er at de koker usøtet kondensert melk.

– Det er nemlig helt avgjørende at det er sukker i melka for at den skal karamelliseres, understreker Ann Kristin.

2. Dette er veldig viktig: Når du skal koke dulce de leche, er det ekstremt viktig at hele boksen til enhver tid er dekket av vann, ellers kan det høye trykket inni boksen føre til at hele greia eksploderer.

– Så lenge boksen er uskadet og dekket av vann, er det ingen fare. Bruk en stor kjele med masse vann og fyll på etter hvert som vannet fordamper, sier Ann Kristin.

3Avkjøl boksen. Husk å vente med å åpne den varme boksen til den er avkjølt, ellers vil innholdet sprute ut.

🍋 LES OGSÅ: Lag sitronterte på enkelt vis 🍋


GAMMAL OG GOD: Gamle bananer er de beste til banankaka. FOTO: Istock

MODNE BANANER

Banankaka er enkel å lykkes med. Det eneste du må passe på er at bananene er ordentlig modne.

– Helst skikkelig overmodne, faktisk. Om de er helt svarte utenpå er det bare en fordel, for da blir de ekstra enkle å mose og smaker mer, sier Ann Kristin.

Om du ikke har tålmodighet til å lage dulce de leche fra bunnen av, smaker denne banankaka herlig med ferdiglaget karamellsaus også.

🍌 ET ANNET BANANKAKE-EVENTYR: Fantastisk oppned-kake! 🍌

DULCE DE LECHE-RESTENE

Aller best blir naturligvis banankaka med dulce de leche til. Lag gjerne flere bokser når du først er i gang. Om du får rester, er det masse godt den kan brukes til:

– Den er for eksempel fantastisk som topping på grøt, iskrem, vaffel, pannekaker, eplekake, knekkebrød eller fersk loff, tipser Ann Kristin.


FOR ET SYN!: Hell karamellkremen saaakte utover kaka. Bare det er en nytelse...  

Oppskrift på banankake

DU TRENGER: 
3-4 godt modne bananer
75 g meierismør, smeltet
1 dl sukker
1 dl gresk yoghurt
1 egg
3 dl hvetemel
1 ts bakepulver

SLIK GJØR DU: 
1. Sett stekeovnen på 180 ˚C.
2. Mos bananene lett med en gaffel i en bolle. Ha i smeltet smør og sukker. Bruk en håndmikser til å blande godt.
3. Tilsett yoghurt og egg. Bland godt. Ha i mel og bakepulver og miks til akkurat blandet.
4. Hell røra i en middels brødform – gjerne med bakepapir. Stek i 45-50 minutter. Avkjøl på rist.

Oppskrift på dulche de leche:

DU TRENGER: 
1
boks med Tørsleffs kondensert melk
Vann
Kjele med lokk

SLIK GJØR DU: 
1.
Kok opp en kjele med vann. Det må være nok vann til å dekke boksen. Ta av etiketten og legg boksen forsiktig i det kokende vannet med en hullsleiv. Boksen må kunne rulle rundt i vannet. La den koke i 3 timer, pass på underveis at det er nok vann. Hell på nytt kokende vann hvis det trengs.Viktig: Ettersom trykket er så høyt, vil boksen kunne eksplodere om den ikke er helt dekket av vann.

2. Bruk hullsleiva til å ta ut boksen, og sett den på et underlag som tåler varme. Avkjøl til romtemperatur eller under rennende kaldt vann før du åpner boksen – innholdet kan nemlig sprute ut hvis du åpner for tidlig.

3. Hell blandingen i en bolle og rør den godt ut. Hvis karamellen er litt for tjukk, kan den tynnes med litt fløte.