Mug cake er sjokoladekaken som er klar på 2 minutter

Mug cake er løsningen på alle dine sjokoladerelaterte problemer i hverdagen. Dette er uten tvil det beste som skjedd siden sjokoladekake!

Du sitter i sofaen og koser deg med en TV-serie. Plutselig får du et umenneskelig behov for noe godt å spise, og du går løs på kjøkkenskapene i vill panikk for å finne ett eller annet som kan tilfredsstille søtsuget. Hvis dette høres ut som deg, har vi løsningen. Si hallo til mug cake.   

Mug cake er som navnet tilsier en kake som du lager i en kopp, og som stekes på 2 til 3 minutter i mikrobølgeovnen. Du kan lage ulike kaker, som for eksempel sjokoladekake, eplekake eller krydderkake.

Mug cakes er perfekt når du blir fysen på noe digg, og vil ha det NÅ, sier Kristine Ilstad, kvinnen bak den populære matbloggen «Det søte liv».

Hun er en av de mange som har kastet seg på Mug cakes-trenden som nå er i full fart på vei mot oss fra USA.

- Selv om du ikke har tid til å bake kake i hverdagen, så har du tid til å lage denne. Det tar meg eksakt tre minutter å lage hele greia, sier Kristine. 

Så enkelt er det

For å lage en mug cake, trenger du kun å hive alle ingrediensene til kaken i koppen, røre rundt, og steke kaken i mikrobølgeovnen på full styrke i to til tre minutter.  

Siden mikrobølgeovner har ulike styrke, vil steketiden variere fra mikro til mikro. Det er derfor lurt å følge nøye med mens kaken steker i mikroen. Men som regel vil kaken ha en flytende kjerne etter to minutter, og være helt gjennomstekt etter tre minutter.

Mug cake er klar etter kun to minutter i mikroen. Foto: Det søte liv

Jeg liker mug cake som er litt flytende og rennende i midten, så jeg pleier å stoppe etter to minutter på full styrke, forteller Kristine. 

Hvis du fyller koppen mer enn 2/3 full, vil deigen heve seg over kanten på koppen. Det gjør ingenting, men vil du unngå søl bør du ikke fylle koppen for full. Hever kaken seg for mye, er det uansett bare å åpne døren til mikrobølgeovnen et par ganger, så vil den synke ned igjen.

Her får du Kristine sin fabelaktige oppskrift på mug cake:

Mud cake in a mug 

Du trenger (1 porsjon): 

1 kopp som rommer 3 dl
4 ss hvetemel
4 ss sukker
2 ss kakao
2 ss sammenvispet egg
3 ss melk
3 ss matolje
1 ts vaniljeessens
50 g mørk sjokolade (70%) 

Slik gjør du:

Bland sammen mel, sukker og kakao i koppen. 

Ha i egg, melk, vaniljeessens og olje og rør med en teskje til du får en glatt deig. Du skal bruke en matolje med nøytral smak, så unngå olivenolje eller soyaolje. 

Grovhakk sjokoladen, og rør inn halvparten av sjokoladen.

Sett koppen i mikrobølgeovnen, og stek på full styrke (opptil 1000 watt) i 2 til maks 3 minutter. Alle mikrobølgeovner varierer i styrke, men som regel er kaken bløt i midten etter 2 minutter og gjennomstekt etter 3 minutter. Følg med underveis i stekingen, og stans når du er fornøyd med konsistensen. 

Strø over resten av den hakkede sjokoladen, og spis kaken varm med skje rett fra koppen. 

Har du ikke mørk sjokolade?

Da kan du lage en eplekake i kopp. Bytt ut kakaoen med samme mengde ekstra mel, og tilsett 1 ss melis og ½ ss kanel. Ha i epler i terninger i koppen i stedet for sjokolade, og dryss over sukker og kanel til slutt. Yummy!