Nøttestek med soppsaus er et fantastisk festmåltid for den som vil spise vegetarmat i jula! Bruk gjerne samme tilbehør som tradisjonell julemat.

Nøttestek er vegetarfavoritt i jula

Hvis du setter en deilig, duftende nøttestek på bordet, kan det godt hende at kjøtteterne også vil være med på leken og smake steken!

Jula kan kanskje være en utfordring for vegetarianerne. Men det var før; nå kan du diske opp med en nøttestek som er full av både smak og gode råvarer. 

Nøttestek har, som navnet sier, selvsagt nøtter i seg. Sammen med blant annet finhakket sopp, løk, krydder, egg og rømme lager du en farse som stekes i ovnen og blir en saftig og god stek.

Det fins utallige oppskrifter på nøttestek, hvor du kan variere med ulike typer nøtter, sopp og krydder, og det fins også veganske alternativer (uten egg og ost), så her er det bare å begynne et sted – og begynn gjerne med denne oppskriften, den vet vi nemlig er supergod! (Men denne er ikke vegansk, altså). 

🌿PRØV OGSÅ: Vegetarmat som gjør kjøtteterne grønne av misunnelse 🌿

Varier med nøttene

Vi har valgt å bruke valnøtter og mandler. Valnøttene er myke, mens mandlene er hardere, så det er en fin kombinasjon. Cashewnøtter, hasselnøtter og pekannøtter funker også fint i nøttestek, her er det bare å mikse nøtter som du lyster! Gresskarfrø eller solsikkefrø kan du også spe på med.

Velg helst ubehandlede nøtter, altså uten salt og olje – du finner dem i bakehylla hos Extra.

🌮FREDAGSDIGG: Vegetartaco som revolusjonerer tacokvelden 🌮


BLIR DET RESTER?: Nøttestek kan også erstatte pålegg som leverpostei på julekoldtbordet. Server gjerne med stekt sopp, sylteagurk, sølvløk og en skive rugbrød.

Lag nøttestek i god tid

Det fine med nøttestek er at du godt kan lage den dagen før og varme den opp, den smaker nesten enda bedre når smakene har fått «satt seg» litt. 

Nøttestek kan du også fryse ned. La den tine en stund før du skjærer den i skiver og steker i panna. Like god som nylaget!

🍔I HUMØR FOR EN BURGER? Prøv en grensesprengende vegetarburger! 🍔

Hvilket tilbehør passer til nøttestek?

Nøttesteken har en ganske nøytral smak, så her er det fritt fram for å leke seg med sauser! Skal du først kjøre et vegetarisk måltid, bør jo sausen også være vegetarisk. Vi har valgt en deilig soppsaus som komplimenterer soppsmaken i steken. Her er det garantert harmoni! 

Det som gjør nøttesteken genial å servere i jula, er at den går så fint sammen med tilbehøret til tradisjonelle julemiddager. Poteter, kålrotstappe, rosenkål, surkål – alt dette passer supert til nøttesteken. 

Kilde: greenbonanza.com


NÅR ER DEN FERDIG: Sjekk med en pinne om den er fast, og se at den har «sluppet litt» i kantene. 

NØTTESTEK MED SOPPSAUS, RØRTE TYTTEBÆR OG ROSENKÅL

DU TRENGER (til 4 personer): 
4 dl
kokt basmatiris
5 dl finhakket blandet sopp + ekstra sopp til pynt
1 løk, finhakket
2 ss nøytral olje (soya- eller solsikkeolje)
Salt og pepper
2 fedd hvitløk, presset
2 ts tørket timian
2 ts tørket estragon
200 g finhakket valnøtter
100 g finhakket mandler
5 egg
2 dl seterrømme
300 g revet ost etter smak

Soppsaus:
100 g
blandet sopp, grovhakket
2 ss smør
1 fedd hvitløk, presset
1 ts hakket timian (evt tørket)
Salt og pepper
1 dl utblandet grønnsakfond
1 beger seterrømme
2 dråper sitronsaft, kan sløyfes

Rørte tyttebær:
1 pose
frosne tyttebær
50 g sukker
1 pk rosenkål

SLIK GJØR DU: 

1. Kok risen som anvist på pakken.

2. Ha soppen over i en blender og hakk grovt. Mykne løken i en varm panne med litt olje. Salt og pepre. Tilsett soppen og la denne surre på medium varme i 10 minutter under omrøring. Tilsett hvitløk, timian og estragon.

3. Ha nøtter og mandler i en blender og hakk grovt.

4. Bland soppblandingen, ris og nøttene i en bolle.

5. I en annen bolle blander du egg og rømme. Fold inn revet ost, ris, sopp- og nøttemiks.

6. Ha blandingen over i en brødform som du har kledd med bakepapir. Pynt med skiver av sopp.

7. Sett formen i en forvarmet ovn på 180 ˚C og stek i ca. en time. Sjekk med en trepinne eller fyrstikk om miksen har satt seg og nøttesteken er fast. Er den det, avkjøler du den på rist. Hvis ikke, steker du den litt lenger.

8. Soppsaus: Lag saus mens nøttesteken avkjøles. Stek sopp i en panne med smør, hvitløk og timian. Salte og pepre. Hell over fond og kok nesten inn. Hell på rømme og kok opp og kok inn noen minutter. Smak til med salt og pepper og eventuelt et par dråper sitronsaft.

9. Rørte tyttebær: Tin tyttebær og rør dem med sukker enten med stavmikser eller for hånd.

10. Kok eller damp rosenkål og server til retten. Skjær nøttesteken i skiver.

Oppskrift: Helle Øder Valebrokk