Teknikken som gjør grønnsakene knasende sprø

Lyst på et sprøtt og knasende tilbehør til middagen? Paner grønnsakene!

Hva er det TV-kokkene ikke kan få nok av? 

Svar: Noe sprøtt. Noe knasende. Something crunchy!  

En enkel måte å få til dette på, er ved å panere grønnsakene som du kan ha som til middagen. Da blir grønnsakene til skikkelig sprøtt snadder! 

Prøv for eksempel vår oppskrift på panerte potet og squashstaver – et helt ypperlig tilbehør enten du skal spise biff, kylling eller fisk. Det passer til «alt»! 

Du finner oppskrift på panerte poteter og squash nederst i saken.

TO MÅTER Å PANERE PÅ

Panering er en glimrende teknikk, som skaper en smaksrik og knasende sprø skorpe samtidig som det holder råvaren saftig. Bare tenk på de gode gamle traverne fiskepinner og wienerschnitzel.

Det er to måter å panere på – enkel og dobbel:

🍤  Når du skal enkeltpanere dypper du først råvaren i sammenvispet egg og deretter i brødrasp.

🍤  Mens ved dobbelpanering dypper du råvaren først i mel – gjerne smakt til med salt, pepper og eventuelt krydder, og deretter sammenvispet egg og brødrasp.

Ifølge The Reluctant Gourmet egner fuktige grønnsaker, som for eksempel grønnsaksstaver, seg best for dobbelpanering ettersom melet fester seg perfekt på disse. På samme måte er det gjerne best å enkelt panere ting med skall, som for eksempel disse herlige aspargesene ettersom egget fester seg bedre enn mel til det harde skallet.

LES OGSÅ: Kylling satay er en smaksbombe!

PANER I..

Det vanligste er som sagt å panere i brødrasp, som du enkelt lager selv ved å kjøre tørt brød i en mikser. Har du ikke det tilgjengelig kan du selvfølgelig kjøpe ferdiglaget griljermel. 

Det er for øvrig uante muligheter til ting du kan bruke som panering. Eksempler er parmesanost, sesamfrø, hakkede nøtter og cornflakes

Og, du, husk at du kan panere det aller meste av grønnsaker. Prøv for eksempel:

  • Squash

  • Potet

  • Sopp

  • Løk

  • Aubergine 

  • Brokkoli

  • Blomkål

  • Asparges

Oppskrift på sprøstekte potet- og squashstaver

Dette trenger du:

2 store poteter
1 squash
2 egg
1 hvitløkfedd
2 dl brødrasp
1 dl parmesan
1 ss finhakket persille
1 ts salt og pepper

Slik gjør du:

1. Sett ovnen på 200 grader. Skjær potet og squash i staver.

2. Visp raskt sammen egg og hvitløk i en skål, og bland brødrasp, parmesan, persille, salt og pepper i en annen.

3. Dypp stavene først i eggeblandingen, så i brødraspblandingen.

4. Fordel stavene utover et stekebrett kledd med bakepapir, og stek i cirka 30 minutter til de er sprø og gylne. 

Kilder: Store norske leksikonFood.com