Maries 8 gylne tips for å lykkes med pavlova

Unngår du disse fellene, er du garantert en perfekt Pavlova til 17. mai. Hurra for deg!

Pavlova er den ubestridte vinneren på kakebordet til 17. mai. 

– Den sprø marengsbunnen er den perfekte partneren for masse friske og søte typer frukt og bær, synes bakeblogger Marie H. Roald.

Men: Pavlova-suksess forutsetter at du unngår de klassiske fellene mange ofte går i når de skal bake den australske kaken. Det er nemlig mange ting som kan gå feil. 

Her er Maries 8 beste tips for å unngå de typiske tabbene, og danke ut alle de andre kreasjonene på kakebordet!

LES OGSÅ: Fru Timians teknikk gir perfekt gul krem  

 

8 TIPS TIL PERFEKT PAVLOVA

Foto: Marie Roald.

1. «Keep it clean»! 

Pisk en ordentlig stiv og fin marengs, og unngå den klassiske feilen – eggeplomme i eggehvitene. Kun en liten rest av eggeplomme i eggehviten er dessverre nok til å ødelegge alt. Husk at utstyret også må være rent og tørt. Gni gjerne inn bollen med litt sitronsaft eller eddik for å være helt sikker.

2. Vend forsiktig inn 

Når du skal vende inn de tørre ingrediensene i marengsen – før du former og steker bunnen – er det viktig å være forsiktig slik at du bevarer mest mulig luft i bunnen. Dette gjelder også om du vil tilsette smaker i marengsen – som for eksempel karamell, sjokolade, opphakket tørket frukt eller nøtter.

3. Pass temperaturen

Skru ned varmen idet du setter marengsen inn i ovnen. Pavlovaen skal nemlig først få et «varmesjokk» av starttemperaturen, slik at utsiden blir sprø. Deretter skal den stekes rolig på lav varme til den er ferdig.

4. Stek lenge nok 

Ikke vær utålmodig med steketiden. Stek som anvist, og kjenn gjerne litt på utsiden av marengsbunnen før den tas ut av ovnen. Hvis den ikke er fast og tørr på utsiden, bør den stå litt til. Du kan også teste om den er rå i midten ved å stikke inn en tynn pinne.

Foto: Marie Roald

5. Velg bunn 

Velg hva slags bunn du ønsker. Du kan enten steke den så mye at den blir sprø helt igjennom, eller bare sprø utenpå samtidig som den er myk og luftig inni. Den skal uansett aldri være rå!

6. Flytt over før pynting

Hvis du vil servere Pavlovaen på et fat, er det lurt å flytte den fra stekebrettet til serveringsfatet før du pynter. Hvis du har problemer med å fjerne bakepapiret fra bunnen, kan du bare klippe rundt eller brette det under.

7. Vent med pyntingen 

Pynt marengsbunnen med krem og bær like før du skal servere – ikke noe særlig tidligere. Dette for å unngå soggy bunn og bløt krem.

8. Ikke vær kjip på bærene

Det er nettopp overfloden av både frukt, bær og krem som gjør pavlova så fristende – og sørger for at kaken ikke blir for mektig eller kvalmende. Her gjelder det å være raus! 

LES OGSÅ: Anne har knekt focaccia-koden!

DET LILLE EKSTRA PÅ TOPPEN

Marie synes det er stas å pynte med litt ekstra på toppen. Dette gjør at akkurat hennes pavlova skiller seg ut fra alle andres. I tillegg kan du bruke browniebiter, biter av cookies, karamellsaus eller eksotiske frukter, foreslår hun.


Foto: Marie Roald.

– Jeg liker også å lage en litt mer spennende krem. De fleste bruker kun pisket krem, men du kan blande inn mye annet godt her også. Min favoritt er å røre inn pasjonsfruktyoghurt. Det tilfører litt syrlighet som smaker nydelig sammen med de søte bærene, røper Marie.

PAVLOVA I LANGPANNE MED FRUKT, BÆR OG BROWNIEBITER

DETTE TRENGER DU:

Bunn:

6 eggehviter, str. L
2 ts hvitvinseddik
3,5 dl sukker
1 ss maizena
1 ts vaniljesukker (valgfritt)

Fyll:

4 dl kremfløte
2 ss sukker
2 dl yoghurt med mango eller pasjonsfrukt (valgfritt)

Pynt:

1 kurv jordbær
2 kurver bringebær
1 mango
3 pasjonsfrukt
Ferdiglaget brownies, hjemmelaget eller fra butikken
Karamellsaus (valgfritt)

SLIK GJØR DU:

Bunn:

1. Sett stekeovnen på 190 grader, og kle en langpanne med bakepapir.

2. Ha eggehvitene i en stor bolle og pisk dem stive før du begynner å tilsette sukker litt og litt. Pisk til du har en blank marengs uten sukkerkorn. Dette kan ta litt tid, ofte 10-20 minutter.

3. Pisk inn hvitvinseddiken, og vend forsiktig inn maizena og vaniljesukker.

4. Bre marengsen utover stekeplaten og sett den i ovnen. Sett ned temperaturen i ovnen til 140 grader med en gang du setter marengsen i ovnen.

5. Stek på 140 grader i ca. 2 timer. Lengden vil variere fra ovn til ovn, så det er viktig å følge med underveis. Sjekk ved å kjenne forsiktig utenpå kaken om den er tørr og fast, og stikk gjerne en tynn pinne i midten av kaken for å forsikre seg om at den ikke er rå. Om kaken begynner å ta farge under steking kan du legge et bakepapir over den siste timen.

6. Avkjøl på rist. Bunnen må avkjøles helt før den pyntes, ellers vil kremen smelte.

Fyll:

Pisk kald kremfløte i en stor bolle sammen med sukker. Om du vil lage en ekstra god krem med litt syrlig og fruktig hint vender du forsiktig inn yoghurt med mango eller pasjonsfruktsmak før du brer den utover Pavlovaen.

Pynt:

1. Skyll og tørk godt av bærene.

2. Del opp jordbærene, mangoen og pasjonsfrukten, og anrett på toppen av kaken.

3. Del opp små browniebiter og plassér innimellom frukten og bærene.

Ringle over karamellsaus hvis ønskelig. Pavlovaen kan oppbevares upyntet i flere dager, men bør serveres med en gang dette er gjort.