Slik lager du perfekt kremet pasta med laks

Kremet pasta med laks er en stor favoritt for mange i hverdagen, men kan du knepene som sørger for at laksen ikke blir tørr og sausen ikke for mektig?

Kremet pasta med laks er en av hverdagsheltene mange tyr til når de trenger en sunn middag som er enkel og rask å lage. At dette er et måltid barn kan finne på å like, trekker heller ikke ned.

I likhet med mange andre gode fiskemiddager, er dette en rett som er kjapp og relativt ukomplisert å lage. Men det er flere farer som ligger og lurer: Det er nemlig fort gjort å ende opp med tørre og smuldrete laksebiter, og en saus som er altfor tung og mektig. 

For å vise hvordan du lykkes med den populære retten, går vi grundig gjennom alt du må huske på for å perfekt resultat. Så se og lær – og du kan snart servere perfekt kremet pasta med laks!

LES OGSÅ: Hva er greia med sesamfrø og laks?

1. KUTT LAKSEN I LIKE STORE BITER

Laksebitene bør kuttes i like store biter. Dette steget er enkelt å følge, men faktisk ganske viktig. For dersom noen biter er mindre enn andre vil de ikke trenge så mye varmebehandlingstid og dermed bli tørre mens de større bitene gjør seg ferdig.


Foto: Maria Bondeson/Marias Salt og Søtt

2. LA LAKSEN TREKKE I SAUSEN

Ved å la laksen trekke i sausen, blir den ekstra saftig. I forhold til å steke laksebitene er det enklere, du har mye bedre kontroll og i tillegg vil du unngå å få tørre stekeskorper. Bare pass på varmebruken – sausen skal kun småputre.


Foto: Maria Bondeson/Marias Salt og Søtt

Å salte laksen før den tilsettes sausen, er også lurt. Det gir ikke bare fisken bedre smak, men også en saftigere konsistens.

3. IKKE VARMEBEHANDLE FOR LENGE

For å få et deilig og saftig resultat, er det viktig å ikke varmebehandle laksen for lenge. Test om fisken er ferdig ved å trykke forsiktig på den med en finger. Når flakene så vidt deler seg, er fisken ferdig.

Er du veldig usikker kan du sjekke med et steketermometer. Når fisken er 60 grader er den garantert gjennomstekt, men er du ute etter et ekstra saftig resultat vil mange synes det er godt at laksen er litt rosa. Her må du finne ut hvilken temperatur du liker. Prøv med 50 grader i første omgang. 

   > TEST: Kun 2 av 5 triks funker for å oppbevare avokado i kjøleskapet

4. BRUK CRÈME FRAÎCHE

For en ekstra kremet saus er det lurt å bruke crème fraîche som har en tykk og deilig konsistens. Tynn den enkelt ut med litt melk eller fløte til sausen får en passende konsistens. 

Crème fraîche tåler koking, i motsetning til rømme, som skiller seg om den varmebehandles for mye.

5. TILSETT GRØNT OG SPRØTT 

Laks, pasta og kremet saus er en nokså tung kombinasjon og alene fremstår den fort kjedelig. Tilsett derfor noe grønt og friskt, for eksempel sukkererter, asparges, aspargesbønner, spinat, eller lignende.

Det kan også være godt med noe sprøtt på toppen for litt kontraster i teksturene. Prøv for eksempel ristede pinjekjerner, sprøstekt bacon eller grønnkålchips.

6. KOK PASTAEN AL DENTE

Pastaen skal som alltid kokes al dente, altså med bitelitt tyggemotstand. Det betyr at du må følge med mot slutten av koketiden. Smak på pastaen med jevne mellomrom, og sil den med en gang den akkurat er ferdig. Kokes den ett minutt for lenge, blir den slapp og kjedelig.

Salt i vannet bidrar også til en spenstig pasta med bedre smak. Det vanlige er å tilsette 1 prosent salt, det vil si 10 gram per liter vann.

Ettersom du skal bruke pastavannet til å tynne ut sausen helt til slutt er det best å ikke bruke mye vann til pastakokingen. Grunnen er at du vil ha mest mulig stivelse i pastavannet som tilsettes sausen.

Om du bruker lite vann må du riktignok røre litt mer underveis for å unngå at pastaen setter seg fast i bunnen av kasserollen, men det er det verdt. Ved å tilsette pastavann med stivelse hjelper du sausen å feste seg enda bedre til pastaen.

7. BALANSER MED SYRE

Skvis i litt sitronsaft helt til slutt. Det vil friske opp denne retten betraktelig og føre til at den oppleves mindre tung.

I tillegg vil syren gjøre retten mer vinvennlig for de som kan ha lyst på den slags i glasset.

   > 4 nye måter å spise enda mer laks med avokado og mango

8. EVENTUELT PARMESAN

I Italia er det nærmest en dødssynd å tilsette ost i en fiskerett, men om du ikke er en purist er det en god idé med litt revet parmesan i sausen rett før servering. Det vil gjøre at den får enda mer smak og i tillegg blir sausen ytterligere et hakk mer kremet.

🍳Sulten på en annen type middag? Her har vi samlet mange gode middagstips for deg  

Kremet pasta med laks (4 porsjoner): 


Foto: Maria Bondeson/Marias Salt og Søtt

Dette trenger du: 

350 g pasta
250 g fersk laks
2 vårløk
Et par håndfuller sukkererter
En liten skvett olivenolje
2 dl matfløte
4-5 ss crème fraîche
Salt og pepper
Sitronsaft, etter smak

Dette gjør du:  

1. Kok pastaen etter anvisning på pakken. I mellomtiden lager du sausen.

2. Skjær laksen i terninger, ca. 2 x 2 cm. Snitt vårløk og sukkererter.

3. Varm litt olivenolje i en kjele eller stekepanne med lokk og stek det meste av vårløken på middels varme i et par minutter (spar litt vårløk til pynt). Ha i fløte og crème fraîche og krydre med salt og pepper. Kok opp og la sausen småputre i 4-5 minutter. Smak til med sitronsaft og ev. mer salt og pepper.

4. Ha i sukkererter og laksebiter, og vend alt forsiktig inn i sausen. Legg på lokk og skru ned varmen slik at sausen holder seg såvidt under kokepunktet. La laksen trekke i ca. 2-3 minutter, ikke mer. 

5. Når pastaen er kokt «al dente», tar du til side en kopp av kokevannet. Dette kan du bruke til å perfeksjonere konsistensen på sausen etterpå. Tøm pastaen over i et dørslag, og bland den sammen med sausen. Dersom du synes at sausen er for tyktflytende, spe med litt av pastavannet som du tok til side, og rør det inn i sausen til den blir blank og fin. Tilsett gjerne litt revet parmesan i sausen rett før servering. 

6. Ha den kremete laksepastaen over i skåler, pynt med vårløk og server straks. 

   > Du har sannsynligvis pillet reker feil hele livet