Denne avokadopestoen er avhengighetsskapende

– Det er vel aldri feil med avokado? smiler matbloggeren.

– Det mest fantastiske med avokado er den deilige, fete konsistensen. Og smaken! Jeg føler liksom at jeg erstatter andre fettkilder uten å ofre noe, forteller matblogger Anniken Valstad.

Avokado er grønnsaken alle liker. Den er proppfull av sunt fett, smaker herlig og kan brukes til nesten alt.

Heldigvis er det bare å forsyne seg. Mye tyder nemlig på at det er umulig å gå lei denne grønne «superfrukten».

Se oppskriften på avokadopesto med fullkornspasta og laks lenger ned i artikkelen.

SUNN NYTELSE

Anniken driver matbloggen Annikens Kitchen. Hennes filosofi er at mat skal være den perfekte balansen mellom nytelse og sunnhet.

Derfor spiser hun avokado så ofte som mulig.

– At fettet i avokado er så sunt, og samtidig så godt, gjør den til en nytelse å spise – helt uten dårlig samvittighet, jubler hun.

LES OGSÅ: 12 episke avokadopålegg til brødskiven

KAN BRUKES TIL «ALT»

Anniken bruker avokado til nesten alt i sine sunne målter.

– Gjerne rett på brødskiven i stedet for smør. På late dager skraper jeg bare ut kjøttet, smører det på en tortilla og topper med et dryss salt, ferskpresset sitron og god olivenolje. Det er så digg!

Men avokadoen har enda flere bruksområder hjemme hos den sunne matbloggeren.

– I det siste har jeg oppdaget at varmebehandlet avokado smaker helt utmerket, særlig på pizza.

Så langt har hun ikke prøvd å lage avokadopesto, men er ikke i tvil:

– Det er jo nødt til å smake nydelig! Kan egentlig noe som helst bli feil med avokado? smiler matbloggeren.

GÅ FOR AVOKADOPESTO

Avokadopestoen i oppskriften under er uhyre enkel å lage.

Du blander rett og slett alle ingrediensene, og mikser dem til krem med en foodprosessor eller stavmikser. Her er det ingenting som kommer til å skille seg eller gå galt, så bare kjør på!

For å få enda mer smak kan du også blande inn noen dampede grønne erter.

LES OGSÅ: 4 nye måter å spise mer laks med mango og avokado

BEST MED LAKS

I oppskriften er avokadopestoen paret med fullkornspasta og laks i en sunn, næringsrik og smakfull rett.

En særs god idé, synes Anniken, som elsker avokado i kombinasjon med laks.

– De fremhever hverandres smaker på fortreffelig vis. Laks og avokado er rett og slett en fest – både for ganen og helsa. Hjertet ditt elsker alle disse sunne fettsyrene!

FULLKORNSPASTA MED AVOKADOPESTO OG LAKS

Dette trenger du:

1 potte fersk basilikum
1 spisemoden avokado
2 fedd hvitløk
3 ss pinjekjerner
2 ss friskpresset sitronjuice
100 g parmesan
Salt og pepper
Fullkornspasta
300 g fersk laksefilet (kan erstattes med cherrytomater for et vegetarisk alternativ)

Slik gjør du:

1. Kok opp rikelig med saltet vann.

2. Ha halve potten basilikum i en foodprosessor. Tilsett avokado, hvitløk, pinjekjerner, sitronjuice, halvparten av parmesanen som er finrevet og 6 ss kaldt vann. Kjør til en jevn krem. Ha i mer vann hvis du ønsker en tynn pesto, og smak til med salt og pepper.

3. Kok pastaen etter anvisning på pakken. Salte og pepre fisken, og stek i en varm panne med litt olje. Snu filetene når de løsner fra pannen. De er ferdigstekte når de kan flakes opp – og har en lyserosa kjerne. Hell av pastavannet og rør inn mesteparten av pestoen.

Legg opp på tallerkener og topp med frisk basilikum, resten av parmesanen i skiver og flaket laks.

Vil du ha det enda litt sunnere?

Lag «pasta» av squash! Bruk en spiralizer eller ostehøvel til å lage tynne strimler av squashen, og kok ett minutt i lettsaltet vann.