Pinnekjøtt med rotmos og syltet rødløk

Det er lite som slår smaken av salt og smaksrikt pinnekjøtt! I år bruker vi litt søtpotet i stappa for mer sødme, og syltet rødløk som tilbehør for mer syrlighet. Sammen blir dette et perfekt balansert pinnekjøttmåltid.

Antall pers: 4
Vanskelighetsgrad: Middels
Tidsbruk: ca. 3 timer

Pinnekjøtt – dette trenger du

  • 1 pk pinnekjøtt
  • Bjørkepinner eller metallrist
  • 350 g vossakorv
  • 1 pk mandelpoteter
  • 1 potte frisk rosmarin
  • 1 pose poteter

Rotmos – dette trenger du

  • 1 kg kålrabi
  • 1 søtpotet
  • 2 gulrøtter
  • 1 l vann
  • 4 ss smør
  • 1 dl fløte
  • Salt og pepper

Syltet rødløk – dette trenger du

  • 2 rødløk
  • 2 stilker rosmarin
  • 1/2 glass hele sylteagurk
  • 3 dl vann
  • 2 dl sukker
  • 1 dl eddik
  • 4 stjerneanis
  • 6 nellikspiker
  • 1 laurbærblad

Saus – dette trenger du

  • Pinnekjøttsjy
  • 1 stjerneanis
  • 2 ss sennep
  • 2 dl matfløte
  • 1 ss maisenna
  • 1 appelsin

 

Slik lager du pinnekjøtt med rotmos og syltet rødløk

  1. Vann ut pinnekjøttet i romtemperatur over natten. Legg bjørkepinner eller en metallrist nederst i en stor kjele og fyll den med vann til risten eller pinnene er dekket. Legg i pinnekjøttet og la det dampe under lokk i ca. 3 timer. Pass på så det ikke koker tørt. Etterfyll eventuelt med vann. Hvis du ønsker å dampe Vossakorv med pinnekjøttet, legges dem i de siste 15 minuttene.

  2. Lag syltet løk og agurk. Kok opp syltelake til sukkeret smelter og legg i alt krydderet og rosmarin. Ha i rødløk i tynne ringer, og delte sylteagurker. La stå i minst en time, men helst over natten.

  3. Skrell og del kålrabi, søtpotet og gulrøtter i biter, og kok dem møre i lettsaltet vann. Hell av vannet og mos dem grovt med en stapper. Ha i fløte og smør, og smak til med salt og pepper.

  4. Kok poteter.

  5. Hell av litt av pinnekjøttsjyen i en kjele. Kok opp sjyen med sennep, fløte og pepper. Rør ut maizena i litt kaldt vann og tilsett under omrøring hvis du vil ha en tykkere saus. Smak til med appelsinsaft.

  6. Server pinnekjøttet med rosmarin, rotmos, syltet rødløk og agurk, poteter og saus.

God jul!