Kjøttkaker har gjerne tradisjonelt tilbehør, men hvorfor ikke prøve noe helt annet? Her er 3 gode forslag til litt annerledes tilbehør til kjøttkakene.

Viktig melding til deg som vil ha nytt tilbehør til kjøttkaker

Du som kanskje er lei av brun saus og ertestuing, eller som føler deg litt eventyrlysten en hverdag: Her er 3 nye forslag til tilbehør til kjøttkakene.

Når du er lei av det tradisjonelle tilbehøret til kjøttkakene, er det bare én ting å gjøre: variér!

– Om du våger å prøve noe nytt, vil du oppdage at kjøttkaker utmerket godt kan serveres sammen med andre smaker enn brun saus og ertestuing, sier matfaglig rådgiver i MatPrat, Cecilie Maske.

 

Under har hun plukket ut tre enkle og raske oppskrifter på tilbehør som appellerer til både store og små. Alle middagstipsene er laget av råvarer mange allerede har i kjøleskapet, så her er det bare å ta sats og hoppe i det. God kjøttkakemiddag!

1. AGURK- OG KIKERTSALAT


FORT GJORT:  Denne salaten lager du kjapt mens du varmer kjøttkakene i panna, ca. 20 minutter tar det. FOTO: matprat.no 

Dette er et friskt og raskt kjøttkaketilbehør med deilige søreuropeiske smaker.

– Agurk- og kikertsalat er superenkelt å lage. Bare kutt løk og urter, skjær tynne agurkskiver med en ostehøvel og bland alt sammen. Lett som bare det, smiler Maske.

– Server gjerne med en klatt gresk yoghurt eller rømme til. Det fungerer fint som saus, tipser hun.

DU TRENGER (til 4 personer): 
2
 agurker
1 boks hermetiske kikerter (á 260 g)
1⁄2 rødløk
1⁄4 potte finhakket frisk dill
2 ss finhakket bladpersille
100 g fetaost

Dressing:
1⁄2 dl
 olivenolje
1 lime
1 ss brunt sukker
1⁄2 ts grovt chilikrydder
1⁄2 ts salt
1⁄4 ts pepper

SLIK GJØR DU: 

1. Bland sammen ingrediensene til dressingen i en liten skål. Sett den til side mens du forbereder resten. 

2. Skjær agurk i tynne skiver, bruk eventuelt en ostehøvel eller en mandolin til denne jobben. Ha agurkskivene i en skål.

3. Skyll hermetiske kikerter i kaldt vann og la vannet renne godt av. Ha kikertene i skålen med agurk. Ha også i rødløk i tynne skiver, og finhakkede urter. Smuldre over fetaost til slutt. 

4. Hell dressingen over salaten rett før servering og bland godt. Server salaten som tilbehør til grillet fisk eller kjøtt. 

👇Se tips til å varme kjøttkaker nederst i saken! 👇

🐷 LES OGSÅ: To kjappe og supergode middager med svinekjøtt 🐷

2. OVNSBAKTE GRØNNSAKER


SUNT OG GODT: All mat som lager seg selv er supert i en travel hverdag, og ovnsbakte grønnsaker er definitivt en slik rett. FOTO: matprat.no 

– Det eneste du trenger å gjøre er å kutte grønnsakene i passe store biter, blande inn resten av ingrediensene og sette det hele inn i en varm ovn. Bare husk å bruke en stor form eller langpanne, ellers blir grønnsakene mer kokt enn stekt, råder Maske.

Mens grønnsakene baker, har du en halvtime til å gjøre andre ting.

– En annen genial ting med ovnsbakte grønnsaker er at du kan varme kjøttkakene i samme form i stekeovnen. Legg dem inn de siste 10-15 minuttene, så har du en nydelig middag, sier Maske.

🥘LES OGSÅ: Lag hele middagen i samme panne 🥘

DU TRENGER (til 4 personer):
gulrøtter
250 g sjalottløk
300 g gresskar
6 båter hvitløk
2 rødbeter
gulbeter
2 ss olje
1 ss hvitvinseddik
2 ss brunt sukker
1 ts salt
1⁄2 ts kvernet pepper

SLIK GJØR DU:

1. Skrell og del opp grønnsakene og legg dem i en ildfast form eller langpanne. Dryss over olje, eddik og sukker, krydre med frisk timian, salt og pepper. 

2. Vend alt godt sammen og sett formen midt i stekeovnen. Bak grønnsakene på 200 °C i ca 30 minutter, til grønnsakene er møre.

3. Dette er tilbehøret som passer til det meste; til stek, til biff, til fisk, til vegetarburgere, eller som en helt egen rett.

3. Råstekte poteter


SPRØ POTETER: Stekte poteter funker like bra som kokte til kjøttkakene. FOTO: matprat.no 

Er du av dem som insisterer på poteter til kjøttkaker, går det fint an å finne gode alternativer til de vanlige, kokte potetene. Stekte poteter smaker mer og får den deilige, sprø konsistensen som faktisk gjør dem uimotståelige...

DU TRENGER (til 4 personer): 
800 g
 kokefast potet
4 ss olivenolje eller solsikkeolje
1 ts salt
1/2 ts kvernet pepper

SLIK GJØR DU: 

1. Vask (og eventuelt skrell) potetene og skjær dem i 1 ½ -2 cm tykke skiver. Tørk dem godt med et kjøkkenhåndkle.

2. Varm ei stekepanne med olje og stek potetskivene i ca 5-6 minutter på hver side, til de er gyllenbrune. Sjekk med en spiss kniv om potetskivene er helt møre. La dem renne av seg på litt kjøkkenpapir.

🐑PRØV OGSÅ: Familievennlig lammegryte du lager i en fei! 🐑

… OG SLIK VARMER DU KJØTTKAKENE


VERDT ET FORSØK: For mange er det ingenting som slår mors kjøttkaker, men det skader ikke å prøve alternativer! FOTO: matprat.no 

Det vanligste er å varme kjøttkakene i den brune sausen, men de kan også fint varmes i en panne med litt smør eller margarin. Snu dem innimellom, slik at de ikke blir brent.

– Er du i tvil om de er gjennomvarme, kan du stikke en tynn kniv inn i én av dem og deretter legge kniven mot leppen. Om den er kald, trenger kjøttkakene litt mer tid, tipser Cecilie Maske.

Kjøttkakene kan også varmes i stekeovn. Legg dem i en ildfast form, hell i en halv desiliter vann og sett på lokk eller pakk dem inn i aluminiumsfolie. Varm stekeovnen til 150 ˚C og sett formen med kjøttkakene midt i ovnen i cirka 30 minutter.