havrekjeks med sjokolade og lite kalorier

Disse havrekjeksene inneholder kun 83 kalorier per stykk

Disse havrekjeksene med sjokolade og bringebær har en myk og «kakeaktig» konsistens,og kan nytes uten frykt for å sprenge kaloribudsjettet.

Ved siden av sjokolade og potetgull, er sannsynligvis kjeks noe av det vi «craver» oftest. 

Disse havrekjeksene med bringebær og sjokolade er en genial måte å gi etter for kjekssuget – uten å sprenge verken økonomi– eller kaloribudsjettet. 

Havrekjeksene inneholder kun 83 kalorier per stykk – og røren inneholder kun én spiseskje sukker. Med disse kjeksene i en boks på kjøkkenbenken, kan du med andre ord trygt unne deg en kjeks og samtidig være sikker på at du ikke går på en stor kalori-smell. 

   > Cloud bread er lavkarbobrødet du lager av 3 ingredienser

LAGES PÅ UNDER EN HALVTIME

Røren blander du sammen på under ett kvarter. Den fordeler du i små emner à 2 teskjeer på bakeplaten, før du slenger dem inn i ovnen. 10-12 minutter senere er havrekjeksene klare.

De fleste av ingrediensene har du sannsynligvis i skapet. Hvis du skulle mangle noe, er det som alltid lov å improvisere med det du har. 

   > Disse middagene slipper du å handle inn til

MYKE KJEKS 

– De blir ikke crispy, men myke. Perfekt for alle som liker kjeks med kakekonsistens, lover Marie H. Roald, som er hjernen bak kjeksoppskriften. 

Roald forteller at den gode havresmaken med et hint av vanilje kommer godt frem, og den mørke sjokoladen og det brune sukkeret gjør at smaken ikke blir stikkende søt, men rund og balansert. I tillegg bidrar bringebærene med friskhet gjennom sin karakteristiske blanding av syrlighet og sødme.

-Ettersom kjeksene inneholder mye havremel er de for øvrig overraskende mettende, forteller Roald.

Havremel kjøper du for øvrig enten ferdig i butikken eller lager enkelt ved å kjøre havregryn med stavmikseren din.

   > 8 sunne erstatninger for dine typiske «cravings» 

Foto: Marie H. Roald / The Vanilla Monologues 

NESTEN UMULIG Å FEILE 

Når du skal lage havrekjeksene er det svært lite som kan gå galt, men pass på å bruke romtemperert smør, ellers vil du ikke få pisket det ordentlig sammen med sukkeret, råder Roald.

– Dessuten kan kjeksene bli litt tørre om du steker dem for lenge. Sjekk om de er ferdig ved å gi de et lett trykk på toppen. Når de akkurat kjennes faste er de perfekt stekt. Det tar cirka 12 minutter, litt avhengig av størrelsen på kjeksene. Sjokoladen skal nå ha smeltet eller blitt myk, og saften fra bringebærene så vidt ha begynt å boble. Er du i tvil er det bedre å ta de ut for tidlig enn for sent slik at du er sikker på å få en myk og god kjeks, tipser hun.

   > Den sunne bananisen «alle» snakker om

OPPBEVAR I KJØLESKAPET 

Kjeksene bør spises i løpet av en uke, men er best de første dagene. Oppbevar dem helst i kjøleskapet pakket i en lufttett boks eller frysepose, råder Roald.

– Blir de litt faste er det bare å varme dem opp igjen i mikroen, eller et par minutter på 200 grader i ovnen, slik at kjeksene blir myk igjen med smeltet sjokolade og saftige bringebær.

   > Frossen yoghurt-barer er genialt å ha i fryseren

Havrekjeks med sjokolade og bringebær


Foto: Marie H. Roald / The Vanilla Monologues 

Dette trenger du (cirka 17 kjeks):

50 gram meierismør 
1 ss brunt sukker
2 egg str. M-L
2 ts vaniljeekstrakt
140 gram havremel
20 gram hvetemel
1 ts bakepulver
1 klype salt
40 gram mørk sjokolade (Freia Dronningsjokolade) 
100 gram ferske bringebær 

Dette gjør du: 

1. Pisk sammen romtemperert smør og brunt sukker til blandingen blir fluffy og lysner. Bruk gjerne kjøkkenmaskin eller elektrisk håndmikser.

2. Pisk inn ett og ett egg, og tilsett vaniljeekstrakt.

3. Sikt sammen havremel, hvetemel, bakepulver og salt, og vend inn.

4. Grøvhakk sjokolade og vend inn med en slikkepott, sammen med ferske bringebær. 

5. Lag små emner på en bakepapirkledd stekeplate, cirka 2 teskjeer per cookie.

6. Stek midt i ovnen på 175 grader, i ca. 10-12 minutter. Avkjøl på platen.

HAR DU SALTSUG? 

Disse sprø avokado-friesene med salsa er en smart erstatning for potetgullskålen. 

   > Aha! Det er altså slik du lager en avokadorose!