Ikke tull med riskremen. Tull med sausen!

Kokebokforfatteren Gunda Djupvik liker å «holde det ekte» med tradisjonell riskrem. Men det hindrer ikke henne i å tilsette et par luksusingredienser i grøten, og lage en ny vri på sausen.

Noen ting skal man ikke tulle med, og riskrem er én av disse tingene. 

Det hindrer imidlertid ikke matskribent og kokebokforfatter Gunda Djupvik i å tillate seg en ny tvist på den røde sausen: 

- Klassisk rød saus av rød saft er ikke så spennende på smak. Derfor pleier jeg å lage saus av røde appelsiner istedenfor, forteller Djupvik.

Ifølge Djupvik, som også står bak matbloggen Alt Godt, er dette med på å løfte riskremen til nye høyder. 

- Smaken av rød appelsin er utrolig aromatisk, og gir en helt ny dimensjon til juledesserten, forteller hun entusiastisk. 

Denne kan «revolusjonere» riskremen din. Foto: Istock. 

SKIKKELIG LUKSUSGRØT 

Djupvik tilsetter også et par luksusingredienser i grøten som nok ikke er vanlige i alle hus. 

Utgangpunktet for riskremen er nemlig en skikkelig luksusgrøt med vaniljestang, seterrømme og selvfølgelig helmelk. Det gir både mer fylde og friskhet til den mektige desserten. 

- Hver gang vi drar på førjulsmiddag på puben vi pleier å quizze på, tar jeg med denne riskremen, forteller matbloggeren.

Smak underveis! 

En perfekt grøt er utgangspunktet for en god riskrem. For å få perfekt grøt, er det to ting som gjelder: Tålmodighet og smaking.

- Det viktigste å huske på når du lager riskrem er at du alltid må huske å smake underveis. Jeg har derfor en stort glass med smakeskjeer stående på benken, tipser Djupvik.

På den måten kan du sjekke om grøten trenger mer sukker, salt eller syre.

Bloggeren fortsetter:

- Og gå aldri fra komfyren! Du må røre hele tiden, så plugg gjerne inn en podcast og lær noe nytt mens du står der og mediterer over grøtrisen.

Gundas riskrem med rød appelsinsaus

Dette trenger du:

Risgrøt

2 dl risgryn, 20 eller 50 minutt koketid
4 dl vann
1 ts salt
Skalet av en halv vaniljestang (skrap ut frøa, og spar på dei)
9 dl helmelk
1 ss sukker
1 beger seterrømme

Kok opp vatnet, og ha i gryna, salt og vaniljestangskalet. La det koke i ti minutt. Fisk ut vaniljestanga, og så kan du byrje å spe med mjølk. Rør med ein trespade som er flat i enden, slik at grauten ikkje legg seg i botnen. Ha i litt og litt mjølk, omtrent som når du lagar risotto. Til slutt, når all mjølka er brukt opp, gryna har blitt møre og grauten er tjukk og fin, har du i sukker, og rører til det har løyst seg opp. Vend inn rømmen til slutt.

Dette er ein skikkeleg luksusgraut, som smakar himmelsk berre i seg sjølv, på grunn av vaniljen og rømmen.

Riskrem

3 dl ferdigkokt risengrynsgrøt
2 dl kremfløte
1 ss melis
1 ts ekte vaniljesukker 

Pisk kremfløyte og tilsett melis og vaniljesukker. Vend den kokte grauten inn i den piska kremen forsiktig, til dømes med ein halv ballongvisp. På den måten ser du betre når det er passe mykje ris i forhold til mengda krem.

Ha riskremen i ei glasskål og set han i kjøleskåpet til avkjøling. 

Rød appelsinsaus

Saft av to røde appelsiner, evt. 2 dl juice av rød appelsin
2 ss sukker
1 ts maisenna
1 ss vatn

Press safta av appelsinane, og ha den i ei gryte. Ha i sukkeret, og la det koke opp. Skum av det oransje laget som dannar seg under kokinga. Når du er ferdig med å skumme av kan du blande maisenna og vatn, og blande det i medan du rører godt. Ta gryta av plata etter eit raskt oppkok. La sausen kolne, og server den i ei mugge ved sidan av riskremen.