Skoleboller – eller skolebrød – er en nytelse av hvetebakst, melis, kokos og vaniljekrem. Her er oppskriften på skolebollene som nesten er farlig gode.

Saftige skoleboller som er farlig gode ...

Om du ikke blir fristet av dette bildet, vet vi ikke hva du er laget av. Skolebollene er i hvert fall laget av hvetebakst, melis, kokos og den deiligste vaniljekrem. La deg friste!

Skoleboller skal helst være litt for mye av alt. Det er litt stusslig med en skolebolle med bare en liten gul klatt i midten, tynn melis og sparsommelig kokosdryss. Nei, pøs på når du først er i gang!

Skolebolle som skolemat?

Skolebolle – eller skolebrød som mange sier – har kanskje et litt underlig navn når vi tenker på dagens ernæringsmessige råd for skoleelever.

Nøyaktig opprinnelse er vanskelig å si, men på 1950-tallet var de mer opptatt av å bekjempe underernæring etter magre krigsår, og de tenkte ikke over farene med å spise mye sukker på samme måte som vi gjør i dag, ifølge Annechen Bahr Bugge ved Forbruksforskningsinstituttet SIFO. 

Så da laget de kanskje disse deilige bollene på skolekjøkkenet, og populariteten spredde seg. Ikke så rart, for dette må vel være en av de aller beste oppfinnelsene som er gjort... Du trenger ikke spise dem altfor ofte, men når du først gjør det, blir det et høydepunkt!

LES OGSÅ: Slik lager du en uimotståelig sjokoladekringle 😘

Elt lenge nok

Det er kjekt å ha en kjøkkenmaskin når du skal lage gjærbakst, for deigen trenger å eltes en stund for at bollene skal bli luftige. Vi eltet først sammen deigen i 15 minutter uten smør, så hadde vi i smøret og eltet i 15 minutter til. 

Altså en halvtimes knaing! Greit for kjøkkenmaskina, skikkelig treningsøkt for armene om du gjør det manuelt. Men bevares, solide armmuskler er heller ikke å forakte!

😋EN ANNEN NYTELSE: Denne daimkaka i langpanne tar faktisk kaka! 😋

Når det gjelder hevingen, er det best å dekke til med plast, slik at minst mulig luft kommer til og lager en tørr hinne på deigen.

Men nok prat – her er oppskriften! Jo før bollene kommer på bordet, jo bedre ...


TÅLMODIG: La bollene stå på stekeplata et par minutter når de kommer ut av ovnen for å sette seg litt. Så drar du bakepapiret over på rist for å avkjøles helt før du har på melis og kokos.

Oppskrift på skoleboller (skolebrød)

DU TRENGER (til 8-10 porsjoner):
1 kg
hvetemel
½ l h-melk
150 g sukker
1 ts salt
1 ts kardemomme
1 stort egg
50 g fersk gjær
150 g smør i terninger
5 dl vaniljekrem

Melisglasur:
3 dl
melis
2 ts eggehvite
4 ts vann
3 dl kokosmasse

SLIK GJØR DU: 
1. Ha alle ingredienser unntatt smøret i en eltebolle, og elt i ca. 15 minutter eller til deigen er smidig og slipper kantene. Tilsett smør i terninger, og elt i nye 15 minutter. Pass på at alt smøret er eltet godt inn i deigen.

2. Legg deigen over i en egnet bolle til heving, dekk med plastfolie, sett den lunt, og la den heve til dobbel størrelse.

3. Del deigen i deler à 90 g og rull boller. Trykk bollene litt ned så det er enklere å ha på vaniljekrem når de er ferdighevet. Plasser bollene på et stekebrett med bakepapir. Dekk med plastfolie eller fuktig kjøkkenhåndkle og la etterheve i ca. 30-45 minutter.

4. Forvarm ovnen til 200 °C.

5. Ha vaniljekremen i en sprøytepose eller bruk en skje til å fordele kremen i midten av hver bolle. Stek i ca. 13 minutter eller til de er gylne.

6. La bollene avkjøles helt før du lager en tykk melisglasur. Smør melisglasuren på og dryss på masse kokos.