Fem bud for å naile seige og myke brownie cookies

Følger du disse fem budene, slipper du å havne i fengsel for å ha begått den groveste kakeforbrytelsen av dem alle: Tørre og harde brownie cookies!

Brownies er sinnsykt godt. Vi vet ikke, men brownies jo være en av verdens høyest elskede kaker? 

Du trodde kanskje brownies ikke kunne bli bedre. Men der tar du faktisk litt feil. Du kan nemlig lage brownie formet som cookies som er fylt med store biter av luftig Stratos. 

Oh la la. 

Den store synden 

Det verste – og da mener vi absolutt verste – du kan gjøre mot en så fantastisk skapning som en brownie cookie, er å lage en kjeks som er tørr. Det burde nesten være en eller annen paragraf som sa at det var ulovlig, og en grov kakeforbrytelse!

Brownie cookies skal, akkurat som browniesen, være myk og seig. Når du deler kjeksen i to og drar bitene fra hverandre, skal du skal nesten kunne se saftene renne fra kjeksen.  

Å virkelig naile den rette konsistensen på cookie-en er en vitenskap i seg selv. Derfor skal vi guide deg gjennom hvert steg som gir akkurat så perfekt seige og saftige cookies du drømmer om. 

Følg disse fem stegene, så slipper du å havne i fengsel for å ha brutt loven mot tørre brownie cookies! 

1. Eggeplomme

Egg er ikke bare et viktig bindemiddel, men også en viktig komponent for å oppnå seighet i verdensklasse. Dette er fordi fettet i eggeplommen er med på å holde cookien myk og god, ifølge Serious Eats.

- Mye eggeplomme fører til en mer brownie-aktig konsistens på cookien, skriver nettsiden.

2. Brunt sukker

Du tenker kanskje at det ikke har noe å si om man bruker hvitt sukker eller brunt sukker - men det har det, ifølge Huffington Post.

Mens hvitt sukker slipper mye av fuktigheten under steking, gjør ikke brunt sukker dette i like stor grad. Dette fører derfor til at kjeks laget med hvitt sukker blir mye tynnere og sprøere, mens kjeks laget med brunt sukker er høyere og mer saftige, skriver Serious Eats.

3. Smeltet smør

Ønsker du seige kjeks? Bruk smeltet smør i deigen, skriver Huffington Post.

Når smør smelter, splitter vann- og fettmolekylene seg. Når det smeltede smøret da helles i hvetemel, binder vannmolekylene seg med protein som befinner seg i melet. Sammen danner de gluten, som er med på å gjøre kjeksen seig og god, skriver The Guardian.

4. Perfekt mengde mel

Ikke gå bonanza med melet hvis du har lyst på perfekte myke og seige cookies. For mye mel kan føre til harde kjeks, ifølge Simple Nourished Living.

Samtidig er du nødt til å ha litt mel i deigen for at kjeksene ikke skal «smelte» og bre seg utover hele stekebrettet. Mer mel fører til mer «deigete» kjeks, skriver Serious Eats - og det liker vi lyden av.

5. Steketid

Ikke la deg friste til å steke cookiesene for lenge, for da blir de garantert harde. Kjeksene fortsetter å steke i ettervarmen etter at de er tatt ut av ovnen, så de burde fortsatt være ganske myke i midten hvis du trykker forsiktig med baksiden av en skje når de tas ut.

Ta heller brownie cookiesene ut litt for tidlig enn litt for sent - det er tross alt mye bedre med en litt for myk kjeks enn en litt for knasende hard en.

Myke brownie cookies (ca. 9 stk)

Dette trenger du:

40 g smør
200 g kokesjokolade
100 g brun farin
50 g sukker
1 egg
1 eggeplomme
35 g hvetemel
1/4 ts bakepulver
1 stor plate Stratos

Slik gjør du:

1. Sett ovnen på 200 grader.

2. Smelt smør og kokesjokolade forsiktig i en kjele. Sett til siden.

3. Pisk sammen brun farin, sukker, egg og eggeplomme til det er lysebrunt og kremet. 

4. Tilsett mel, bakepulver og den avkjølte sjokoladeblandingen, og bland godt. 

5. Hakk platen med Stratos, og rør den inn i deigen. La stå noen minutter.

6. Dekk et stekebrett med bakepapir, og form ni runde kuler av deigen ved hjelp av to spiseskjeer.

7. Stek midt i ovnen i 10-12 minutter, og la dem kjøle seg ned på bakeplaten. De vil bli flatere i løpet av avkjølingsprosessen.