Laks med sesamfrø

Laks med sesamfrø og chilimajones

Laks og sesamfrø er en uslåelig kombinasjon! Prøv sesampanert laks i bolle med asiatiske grønnsaker, ris, syltet rødløk og chilimajones.

– Ristede sesamfrø gir laksen en mild nøttesmak med søtlig aroma. Samtidig tilfører den en knasende tekstur som passer veldig godt sammen med det fete fiskekjøttet, synes matblogger Nussara Guldberg. 

– Jeg liker kanskje aller best å panere laksen med sesamfrø, for deretter å brune den i en stekepanne med smør. Smøret fremhever nøttesmaken i frøene ekstra godt, samtidig som fisken får en fin skorpe med en sprø tekstur.

Laks panert i sesamfrø serverer hun aller helst som en bowl med ris, chilimajones, syltet rødløk og masse friske asiatiske grønnsaker.

PRØV OGSÅ: Ovnsbakt laks med i currysaus

Laks skåret i skiver og dekket med sesamfrø
Foto: Nussara Guldberg

– Alle jeg har servert dette til faller pladask. Ikke bare ser dette super «fresht» ut, det smaker også helt magisk godt! lover matbloggeren.

Chilimajones er også veldig godt til fisk. Prøv det i stedet for rømme. 

Lakseskivene med sesamfrø stekes i pannen.
Foto: Nussara Guldberg

SESAMFRØ ER GODT TIL MYE

Sesamfrø er godt til mer enn bare laks. Nussara klasker gjerne til med et dryss av de deilige frøene til både det ene og andre.

– Jeg strør gjerne sesamfrø på alt fra hvitt kjøtt, som svin og kylling, til skalldyr og sjømat, som for eksempel kamskjell eller scampi, samt grillede grønnsaker, salater, smoothie, müsli, ja til og med havregrøten, smiler matbloggeren fra Just another food story 

Det er med andre ord bare å sette i gang å drysse! 🍜

PRØV OGSÅ: Laks med mango og avokado 

Laks med sesamfrø, asiatiske grønnsaker og chilimajones


Foto: Nussara Guldberg

DETTE TRENGER DU

Til 2 porsjoner: 

Sesampanert laks: 

laksestykker 
sesamfrø 
1 ss smør til steking 
salt og pepper  

Syltet rødløk: 
rødløk, skiver
1 dl vann 
0,5 dl sukker 
0,25 dl rødvinseddik 
salt og noen hele pepper

Chilimajones: 
5 ss majones 
Limesaft fra 1/2 stk lime 
1 ss srirachasaus (men smak først frem med 1/2 ss for å kjenne på hvor mild, eller sterk du vil ha)
en liten klype sukker 
smak til med salt og pepper

Andre ingredienser: 
100 gram kokt ris eller byggris 
vårløk, snittet
1/2 fersk rød chili, finhakket
1/2 mango, i skiver
reddiker, i skiver
1/2 avokado, i skiver 
gulrot, i strimler
sukkererter, snittet
fersk koriander til pynt 

SLIK GJØR DU: 

1. Kok ris etter anvisningen på pakken. 

Syltet rødløk: Kutt rødløken i tynne skiver og kok opp vann, sukker, eddik og litt salt i en liten kjele. Rør til alt sukkeret er oppløst. Legg i rødløk og hele pepper og vend inn. La det avkjøles før servering. Oppbevar resten i et glass med lokk. 

2. Til laksen: Tørk lakseskivene godt med kjøkkenpapir og vend de i sesamfrø og dryss litt salt og kvernet pepper over. Stek laksen med smør på middels varme, cirka 2 minutter på hver side. 

3. Chilimajones: Bland alle ingrediensene sammen og rør godt til en jevn og fin konsistens.  

4. Anrett: Ha først kokt ris i bollen og legg alle grønnsaken rundt. Topp med sesampanert laks og en god spiseskje med chilimajones, og pynt med litt fersk koriander.

🤔 Flere gode oppskrifter og middagstips for en hektisk hverdag