Hva er greia med sesamfrø og laks?

Laks + sesamfrø = sant! Matblogger Nussara forklarer hva som er så magisk med den velkjente komboen – og deler sin favorittoppskrift med sesamfrø og laks.

Du har kanskje lurt på hvorfor laksen ofte paneres eller drysses med sesamfrø – enten du spiser sashimi, poke eller bare stekt laksefilet. Matblogger Nussara Guldberg forklarer: 

- Ristede sesamfrø gir laksen en mild nøttesmak med søtlig aroma. Samtidig tilfører den en knasende tekstur som passer veldig godt sammen med det fete fiskekjøttet.

LES OGSÅ: - Jeg var lei av laks helt til kjæresten laget currylaks!

NUSSARAS FAVORITT

– Jeg liker kanskje aller best å panere laksen med sesamfrø, for deretter å brune den i en stekepanne med smør – smøret fremhever nøttesmaken i frøene ekstra godt, samtidig som fisken får en fin skorpe med en sprø tekstur, forteller Nussara.

Den sesamfrøpanerte laksen serverer hun aller helst som en bowl med ris, chilimajones, syltet rødløk og masse friske asiatiske grønnsaker.


Foto: Nussara Guldberg

– Alle jeg har servert dette til faller pladask. Ikke bare ser dette super «fresht» ut, det smaker også helt magisk godt! lover matbloggeren.

Av gjestene sine har hun fått mye skryt for rettens fantastiske smaker og flotte farger.

Mange forteller dessuten at de fra nå av skal bytte ut rømme med chilimajones neste gang de skal ha fisk, og at de blir veldig inspirert til å bruke sesamfrø sammen med laks da, selvfølgelig, flirer hun.

LES OGSÅ: Nussaras 3 spekakulære toaster til helgefrokosten


Foto: Nussara Guldberg

GODT TIL MYE

Men det er naturligvis ikke bare til laks det er godt med sesamfrø. Nussara klasker gjerne til med et dryss av de deilige frøene til både det ene og andre.

– Jeg strør gjerne sesamfrø på alt fra hvitt kjøtt, som svin og kylling, til skalldyr og sjømat, som for eksempel kamskjell eller scampi, samt grillede grønnsaker, salater, smoothie, müsli, ja til og med havregrøten, smiler matbloggeren fra Just another food story 

Det er med andre ord bare å sette i gang å drysse! 🍜

Sesampanert laks i bolle med asiatiske grønnsaker, ris og chilimajones

DETTE TRENGER DU (2 porsjoner): 


Foto: Nussara Guldberg

Sesampanert laks: 
4 stk laksestykker 
sesamfrø 
1 ss smør til steking 
salt og pepper  

Syltet rødløk: 
1 stk rødløk, skiver
1 dl vann 
0,5 dl sukker 
0,25 dl rødvinseddik 
salt og noen hele pepper

Chilimajones: 
5 ss majones 
Limesaft fra 1/2 stk lime 
1 ss srirachasaus (men smak først frem med 1/2 ss for å kjenne på hvor mild, eller sterk du vil ha)
en liten klype sukker 
smak til med salt og pepper

Andre ingredienser: 
100 gram kokt ris eller byggris 
1 stk vårløk, snittet
1/2 stk fersk rød chili, finhakket
1/2 stk mango, i skiver
2 stk reddiker, i skiver
1/2 stk avokado, i skiver 
1 stk gulrot, i strimler
4 stk sukkererter, snittet
fersk koriander til pynt 

SLIK GJØR DU: 

1. Kok ris etter anvisningen på pakken. 

Syltet rødløk: Kutt rødløken i tynne skiver og kok opp vann, sukker, eddik og litt salt i en liten kjele. Rør til alt sukkeret er oppløst. Legg i rødløk og hele pepper og vend inn. La det avkjøles før servering. Oppbevar resten i et glass med lokk. 

2. Til laksen: Tørk lakseskivene godt med kjøkkenpapir og vend de i sesamfrø og dryss litt salt og kvernet pepper over. Stek laksen med smør på middels varme, cirka 2 minutter på hver side. 

3. Chilimajones: Bland alle ingrediensene sammen og rør godt til en jevn og fin konsistens.  

4. Anrett: Ha først kokt ris i bollen og legg alle grønnsaken rundt. Topp med sesampanert laks og en god spiseskje med chilimajones, og pynt med litt fersk koriander.

🤔 Ikke helt i humør til laks i dag allikevel? Få med deg gode middagstipsene for en hektisk hverdag