Sitronkake med kokosglasur er den ultimate sommerkaken

Denne tropiske kaken med smak av sitron og kokos er en selvsagt sommergjest.

– Om det er én kake du skal ha på lur til sommergjestene, så må det være denne. Garantert en hit både hjemme og på hytta! lover oppskriftsutvikler, matstylist og fotograf Siv Melbye.

Det er for all del godt med noe iskaldt i varmen – men det er minst like godt med et friskt stykke tropisk kake! 

Hils på Sivs sitron- og kokoskake: frisk og lett som en deilig dukkert i fjorden! 

LES OGSÅ: 10 måter å bruke opp resten av kokosmelken på

Du finner oppskriften nederst i saken! 👇

HIMLA GOD GLASUR

Det er sitronsaften- og skallet i både deigen og glasuren, i kombinasjon med kokos, som gjør kaken så lett og frisk – og helt perfekt i sommervarmen, forteller Siv.

– Jeg er veldig glad i sitronkaker generelt. Denne får en ekstra liten snert av originalitet fra valmuefrøene, men høydepunktet her er definitivt glasuren med kokos – såpass ærlig må jeg være. Den er så himla god!

LES OGSÅ: Slik lager du søte chimichangas av lefserestene

ENKELT Å LYKKES

Prosessen er ukomplisert:

Du skal helt enkelt bare piske eggedosis og blande inn resten av ingrediensene. Det eneste som evt. kan gå galt her er å bruke for mye mel. Da vil kaken bli tørr og smuldrete, advarer Siv.

– Ellers er det viktig å steke kaken lenge nok. Dette sjekker du enkelt med pinnetrikset: Stikk inn en pinne, for eksempel et satayspyd eller en strikkepinne. Kaken er ferdig når den kommer ut uten deigrester.

HOLDBARHET OG OPPBEVARING

Kaken er superpraktisk, og holder seg fint på benken i tre til fire dager. Eventuelle rester kan oppbevares i fryseren og tines opp ved en annen anledning.

– Men den blir så klart aller best om du fryser den uten glasur og lager fersk glasur etter opptining, tipser Siv, som også driver matbloggen Sensiblerie.

Kaken kan også gjerne serveres med syrlige bær eller frukt – for eksempel bringebær eller kiwi. Iskrem eller sorbet vil høyne dette enda et par hakk, ifølge den fotoglade matbloggeren:

– Jeg har ikke prøvd det selv, men sitronsorbet for eksempel må smake helt himmelsk sammen med denne kaken. Det skal jeg ha neste gang!

LES OGSÅ: Denne daimkaken med gul krem tar faktisk kaka!

SITRON- OG KOKOSKAKE  

DETTE TRENGER DU:

Kake:

Ca 1 brødform
2 egg
1.5 dl sukker
2 sitroner, skall og 4-5 cl saft
2 lime, skall og 2-3 cl saft
2 ts bakepulver
2 ts vaniljesukker
100 g hvetemel
100 g kokosmel
1 dl melk
0,5 dl olje
1 ss valmuefrø

Glasur:

55 gram smør
320 gram melis
30 ml sitronsaft
2 ts revet sitronskall
Litt kokosmelk
20 gram koksmasse 

SLIK GJØR DU:

1. Varm stekeovn til 175 ºC. 

2. Pisk egg og sukker til eggedosis. Tilsett revet skall og saft av sitron. Husk å vaske sitronen først! 

3. Bland sammen vaniljesukker, bakepulver og hvetemel. Rør vekselvis inn i røren med melk.  Rør inn olje til slutt. 

4. Hell i smurt form (20 cm) og stek ved 175 ºC på varmluft i ca. 45 min. Sett kaken til avkjøling på rist etterpå.

5. Begynn på glasuren: Ha smøret i en bolle, og gjør det kremete ved hjelp av en håndmikser.

6. Ha oppi melis (bruk sil!), sitronsaften og skallet. Rør godt!

7. Bruk kokosmelken for å få god konsistens (den skal være tykk, men smørbar). For å unngå at du smører med deg smuler fra kaken når du påfører glasuren, er det viktig at glasuren ikke er for hard. Husk at glasuren skal gli lett over kaken!

Velbekomme!