Det er ikke vanskelig å grille fisk! Her er noen ting du bør passe på for å få en perfekt grillet fiskefilet, pluss oppskrift på grillet laks og torsk.

Slik får du perfekt fisk på grillen

Det er fullt mulig å trylle fram sunne og fargesprakende retter på grillen. Grillet fisk smaker ekstra godt hvis du kan triksene ...

Fisk som er grillet tørr, fisk som går i oppløsning på grillen, fisk som blir veldig godt stekt utenpå, men litt for lite stekt inni... Om du har opplevd noe av dette, skal det bare et par minutter med lesing til for at det aldri skjer igjen! 

Før du griller

For at fisken ikke skal feste seg til grillristen, kan den få litt olje på seg. Velg en nøytral olje pensle på hver side, eller vend fiskestykkene i olje. Krydre også fisken med salt og pepper før du legger den på grillen. 

LES OGSÅ: 3 frukter du burde begynne å grille 🍍🍑🍍


BEHOLD SKINNET: Har fisken skinn, kan du godt grille med skinnet på. Sprøtt skinn er nydelig, og dessuten beskytter det fisken mot å blir for hardt grillet.

Mens du griller fisk

Mange griller fisk på folie, og det kan være praktisk – særlig når du griller for eksempel torsk. Den flaker seg lettere enn laks, som er litt «fastere i fisken». Men det er slett ikke nødvendig å bruke folie! Uten folie får du dessuten en bedre grillsmak også. 

Trikset for å unngå at fisken går i oppløsning på grillen, er rett og slett å la den ligge i fred. Grill fisken på direkte varme, og la den ligge i fred, gjerne i et par minutter før du snur den. Da rekker den å få en fin stekeskorpe og går ikke i oppløsning.

🐟LES OGSÅ: Grillsjefens beste tips til å grille fisk 🐟


GRILLTIPS: Legg fisken på skiver av sitron eller lime når du griller. Da får du en ekstra frisk smak, og du har bedre kontroll på grillingen. 

Hvordan vet du når fisken er ferdig? Når den flaker seg og det det pipler hvit væske ut av den, er den som regel helt perfekt. For å være helt på den sikre siden, kan du bruke steketermometer. Når fisken har kjernetemperatur på 50 ˚C, kan du ta den av grillen.

LES OGSÅ: 4 ting du bør huske når du mekker grillspyd

Etter grilling

Det er ikke bare kjøtt som skal ha en hvilepause etter grilling, fisken bør også få ligge noen minutter. Da blir den ekstra saftig og god. 

Og nå: Oppskriftene!

Laks på grillen med sort saus og rissalat

DU TRENGER (til 4 porsjoner): 
600-800 g laks
1 sitron
1 lime

Saus:
1 ss finhakket ingefær
4 ss soyasaus
1 ss brunt sukker
1 ss eplesidereddik
1 fedd hvitløk, finhakket
0,5 ts sort pepper

Rissalat:
3 ss olivenolje
1 ss Dijon-sennep
1 ss sitronsaft
Salt og pepper
3 dl kokt ris
1 fennikel
100 g babyspinat
1 gulrot
2 vårløk
Dill

SLIK GJØR DU: 
1. Kok opp alle ingrediensene til sausen og la den såvidt tykne.

2. Skjær sitron og lime i skiver og legg dem under fiskestykkene på grillristen. Grill fisken i 5-10 minutter. 

3. Bland olje, sitron, salt og pepper i en stor bolle. 

4. Skjær fennikel, gulrot og vårløk i tynne skiver (bruk gjerne en mandolin eller en ostehøvel. Pass på fingrene!). Ha det i bollen sammen med risen, og vend inn spinat og dill. 

Grillet torsk med maissalat

DU TRENGER (til 4 porsjoner):
600 g fersk torsk (eller annen hvit fisk)
4 ss solsikkeolje
1 ts salt
1/2 ts pepper
1/2 rødløk
1 lime
2 pk cherrytomater på stilk
1 boks hermetisk mais (eller 2 ferske maiskolber)
1 neve reddik, i fine strimler
1 pk blandet salat
Frisk gressløk og dill

Dressing:
1 ss Dijon-sennep
1 fedd hvitløk
1 ss hvitvinseddik
3 ss olivenolje
Salt og pepper

SLIK GJØR DU: 
1. Skjær rødløken i tynne strimler og legg den i en bolle med presset limesaft. La den marinere mens du gjør ferdig resten. 

2. Legg cherrytomater og maiskolbene på grillen. Grill til de har fått en gyllen farge. Skjær maisfrøene fra kolben. 

3. Ha salt og pepper på fisken og vend den i olje før du legger stykkene på grillen på direkte varme. Stek 5 minutter på hver side. La fisken hvile litt. 

4. Bland eddik, senep og revet hvitløk, visp inn olje til en tykk dressing. Smak til med salt og pepper. 

5. Legg salat, mais, reddiker og rødløk på et fat, legg fisken på toppen. Dryss over dressingen og godt med friske urter.