Grillsjefens ABC: Dette er ditt aller viktigste grillutstyr

Hvis du skal oppgradere grillmaten, er det helt essensielt å bli fortrolig med steketermometeret. Du kommer rett og slett ikke unna det!

Lurer du på hvordan du kan vite om biffen, kyllingen eller fiskestykket blir perfekt stekt – som på restaurant?

Da må du først som sist merke deg Grillsjef Petter Gullikstads kanskje aller viktigste tips:

– Bruk steketermometer! Det gir deg full kontroll, slik at du kan være sikker på perfekt resultat hver gang. Kjøttet blir aldri tørt, men saftig og lekkert, lover han.

Petter Gullikstad fra det velrennomerte cateringfirmaet Grillsjefen skal i en serie artikler her på Extra lære deg den viktigste basiskunnskapen du trenger for å bli flinkere til å grille. Følg med i ukene fremover! 

PLASSER STEKETERMOMETER MIDT I 

Hva slags steketermometer du bruker er ikke så nøye, så lenge det er digitalt. Det gir et mest nøyaktig resultat, forklarer Grillsjefen.

– Men pass på at det plasseres midt i, der kjernetemperaturen er. Setter man det feil er det nemlig fare for at maten blir understekt, advarer han.

Press derfor steketermometeret inn på den tykkeste delen, enten du skal tilberede kjøtt, fugl eller fisk, råder Petter.

– Er det et kjøttstykke med ben, stikk det inn i nærheten av beinet, men pass på at termometeret ikke kommer i direkte kontakt med det.


GRILLSJEFENS TEMPERATUROVERSIKT

Hvilken kjernetemperatur som gir optimalt resultat varierer etter type kjøtt, samt individuelle preferanser.

Her er Grillsjefens temperaturoversikt:

*Kylling: 70 grader 

*Biff: Rød 54 – 56 grader, rosa 57 – 62 grader, godt stekt 62 – 68 

*Laks: 45 – 53 grader 

*Torsk: 50 – 54 grader 

*Svin: 70 grader

 

– Bare husk at kjøtt og fugl må hvile for å holde på kjøttsaftene.

Små stykker, som biff eller bryst, bør hvile i cirka fem minutter. Store stykker, som stek eller hel kylling, bør hvile i minst tjue minutter, tipser Petter.

Her er det også viktig å merke seg at temperaturen på det du har grillet vil fortsette å stige under hviletiden. Ta det derfor gjerne av litt før ønsket kjernetemperatur er nådd.

– Dette vil variere fra to til seks grader avhengig av hvor varm grill du bruker. Jo varmere den er jo mer vil temperaturen stige, utdyper han.

TEMPERER KJØTT OG FUGL

Når man skal grille seg frem til perfekt temperatur er det mange som sliter med at utsiden av kjøttstykket eller fuglen blir overstekt lenge før ønsket kjernetemperatur er nådd.

Lyder dette som et kjent problem? 

– Legg kjøtt eller fugl fremme på kjøkkenbenken en god stund før det går på grillen. Dette kalles å temperere kjøttet, og gjør at det tar kortere tid for hele stykket å nå ønsket temperatur.

Ergo mindre fare for overstekt overflate, smiler han.